Πάρε, παιδί μου, καστανάκια...

O Παύλος Γιαννακόπουλος ανέλαβε την προεδρία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (πριν ακόμη ξημερώσει η εποχή του επαγγελματικού μπάσκετ) στις 10 Ιουνίου 1987.
Είμαι απόλυτα βέβαιος για την ημερομηνία, όχι μόνο επειδή ήταν ένα από τα πρώτα μου ρεπορτάζ, αλλά και επειδή οι αρχαιρεσίες συνέπεσαν με τον προημιτελικό Ελλάδας-Ιταλίας στο Ευρωμπάσκετ ’87. Στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ήμουν εκεί, ένας από τους ελάχιστους –αν όχι ο μοναδικός- δημοσιογράφους που έχασαν τον γάμο για τα πουρνάρια. Βεβαίως, το σουαρέ στη Λεωφόρο αποδείχθηκε –και αυτό- σημαδιακό για το ελληνικό μπάσκετ.
Αλλά τότε δεν το γνωρίζαμε. Εκλογές στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ενώ ο κόσμος καίγεται, σιγά το πράγμα.
Και ποιος θα το καλύψει; Μόνο ένας νέωπας μπορούσε να πάθει τέτοια νίλα. Ο προϊστάμενός μου στην «Απογευματινή» (συγχωρεμένος πια) Μανώλης Γαρυφαλλάκης με έστειλε σούμπιτο στον «Τάφο του Ινδού», την ίδια ώρα που αναχωρούσε με όλους τους υπόλοιπους για το ΣΕΦ.
Αποχωρίστηκα με οδύνη το εισιτήριο που είχα από μήνες αγοράσει και πήρα το 813 (Αβέρωφ-Προύσσης) με προορισμό τα πουρνάρια…
Στις κερκίδες του αρχαίου γηπέδου, όλοι έβλεπαν μπάσκετ. Ουδείς νοιαζόταν για τις εκλογές του ερασιτέχνη. Τα μέλη περίμεναν τη σειρά τους για να ψηφίσουν μοιρασμένα σε πηγαδάκια, οι περισσότεροι σε μικρές φορητές τηλεοράσεις γεμάτες χιόνια, άλλοι σε τρανζιστοράκια.
Η βραδιά τελείωσε πανηγυρικά για την εκκολαπτόμενη «επίσημη αγαπημένη» και για τον νεοεκλεγέντα (με το ψηφοδέλτιο "Παναθηναϊκή Κίνηση", στη θέση του ιατρού Μάκη Ιθακήσιου) Παύλο Γιαννακόπουλο.
Και για τον ίδιο τον Παναθηναϊκό, που έμελλε να κατακτήσει, υπό την καθοδήγηση της οικογένειας, έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών και να τροφοδοτήσει την Εθνική μπάσκετ με τους στυλοβάτες της επόμενης ευρωπαϊκής κατάκτησης…
Η εποχή του επαγγελματισμού οικοδομήθηκε πάνω στα εκατομμύρια των Γιαννακοπουλαίων και του Κόκκαλη, όταν πια στέρεψε ο κουμπαράς των βορείων. Το μπάσκετ αυτονομήθηκε το 1992. Ο Παύλος έκλεινε ήδη 20 χρόνια ενασχόλησης με τα «πράσινα» κοινά.
Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος άναψαν τη σπίθα που δρομολόγησε τη μεταφορά του κέντρου βάρους, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.
Πρώτα ο Νίκος Γκάλης και μετά ο Παναγιώτης Γιαννάκης άφησαν τον Άρη για να φορέσουν τα πράσινα, δίπλα σε με πλειάδα καταξιωμένων και χρυσοπληρωμένων ξένων παικτών (Ε.Τζόουνς, Α.Ντέιβις, Κόμαζετς, Βράνκοβιτς, Βολκόφ, Πάσπαλι, Σοκ, Πετσάρσκι), Ελλήνων αθλητών (Οικονόμου, Αλβέρτης, Παταβούκας, Μυριούνης, Κόρφας, Σταυρακόπουλος), αλλά και κορυφαίων προπονητών (Παβλίτσεβιτς, Πολίτης, Κιουμουρτζόγλου, Μάλκοβιτς).
Ο παρθενικός τίτλος άργησε, αλλά ήταν ένα εκτυφλωτικό κατόρθωμα που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει ο ελληνικός αθλητισμός. Το ευρωπαϊκό τρόπαιο του 1996.
Στην πραγματικότητα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος τίναξε τη μπάνκα στον αέρα όταν κατόρθωσε να φέρει στην Ελλάδα τον πυρηνοκίνητο Ντόμινικ Ουίλκινς, έστω στο λυκόφως της καριέρας του. Ουδείς το πίστευε, εκτός από τον ίδιο τον χρηματοδότη της μεγάλης μετεγγραφής.
Το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας κατακτήθηκε ένα χρόνο αργότερα, με Ράτζα, Σκοτ, Φάνη, Κοχ, Φεράν και Λευτέρη Σούμποτιτς. Ηταν η αφετηρία μίας πραγματικής δυναστείας.
Η χρυσή εποχή των Ομπράντοβιτς, Μποντίρογκα, Ρέμπρατσα, Σκοτ, Χριστοδούλου, Φώτση, Διαμαντίδη, Μίντλετον, Μπατίστ, Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους, Σισκάουσκας, Τσαρτσαρή, Περπέρογλου κ.α.) οικοδομήθηκε πάνω σε ισχυρότατα θεμέλια.
Γεννημένος το 1929 και ιδιοκτήτης της φαρμακοβιομηχανίας «Βιανέξ» από το 1960 (τότε «Φαρμαγιάν»), ο Παύλος σιγά σιγά αποτραβήχτηκε για να ξεκουραστεί.
Όποια οπτική γωνία κι αν επιλέξει κάποιος για να μετρήσει το κληροδότημα του παλαίμαχου προέδρου, στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξει: πρόκειται για έναν από τους ευεργέτες του ελληνικού μπάσκετ. Άσχετα να τον έσπρωξε σε αυτό η κόντρα του με τους Βαρδινογιάννηδες.
Eπιπρόσθετα, εγώ θα τον ευγνωμονώ αιώνια επειδή με έσωσε από τις ορδές των αφιονισμένων σε εκείνο το ματς του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι στον Σπόρτιγκ. Με τη σύμφωνη γνώμη των Ομπράντοβιτς-Ιτούδη, μου άνοιξε την πόρτα των αποδυτηρίων.
«Παιδί μου, παιδί μου», μου είχε πει κάποτε, σε στιγμή ευθυμίας και αστεϊσμού. «Προς Θεού, μη παντρευτείς ποτέ. Σε λίγα χρόνια, είτε τον πισινό της γυναίκας σου πιάσεις είτε τον δικό σου, θα σου φανεί το ίδιο και το αυτό»!
Αστειευόταν φυσικά. Τη σύζυγό του Δέσποινα τη λάτρευε και τη λατρεύει. Η οικογένεια ήταν πάντοτε ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Παύλου.
Ο πατέρας του, Δημήτρης, μέτοικος από τη Λακωνία, άνοιξε το πρώτο του φαρμακείο στην οδό Πειραιώς το 1924, όταν υπήρχαν ελάχιστα στην Αθήνα. Ο ισχυρός άνδρας του σημερινού Παναθηναϊκού φέρει το ονοματεπώνυμο του παππού του και πατριάρχη του γιαννακοπουλέικου.
Όταν απομακρυνόταν από την ένταση της πρασινοκόκκινης κόντρας, ο Παύλος γίνεται χιουμορίστας και άνθρωπος της παρέας, με το στυλ της παλιάς Αθήνας.
Εάν του έλεγε κάποιος, «πρόεδρε, ωραία γραβάτα», ο πρόεδρος την έλυνε επί τόπου και τη χάριζε. Εχω μία τέτοια, στο αμίμητο λουλουδιαστό στυλ, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο από τα δύο αδέλφια μου την έδωσε. Συνέβη σε ένα ματς στη Γλυφάδα.
Έχω δει με τα μάτια μου τον Παύλο να δίνει πεντοχίλιαρο σε έναν φουκαρά που πλησίασε για ελεημοσύνη. Μιαν άλλη φορά αγόρασε κάστανα και τα μοίρασε σε μια παρέα δημοσιογράφων που ξεπάγιαζαν, κάτω από τα παλιά γραφεία των επιχειρήσεών του, στην Ομόνοια. "Ελάτε να σας πάρω καστανάκια".
Άλλοτε, βέβαια, παρασυρόταν από τα συναισθήματα και τον παρορμητισμό του, οπότε έπιανε τον διαιτητή από τα μανίκια.
«Αυτό με τον Κορομηλά ήταν το μεγάλο μου λάθος, μια πατάτα, μια πράξη που μ’έκανε να χάσω τον ύπνο μου, σαν να ήμουν κάποιος άλλος εκείνη την ώρα», μου είχε εξομολογηθεί, σε μία συνέντευξή του για την Ελευθεροτυπία.
«Το δεύτερο μεγάλο σφάλμα του, πρόσθεσε, ήταν ο Μάλκοβιτς. «Τον άφησα να διαλύσει τη μεγάλη ομάδα του Παρισιού».
Μέχρι τότε, ήθελε να κάνει κουμάντο στην ομάδα ο ίδιος ο πρόεδρος και να παίρνει τους παίκτες που του γυάλιζαν, «δώρο για τον κόσμο του Παναθηναϊκού». Όπως «ο αθλητής Ουίλκινς» το 1995!
Στην περίπτωση Μάλκοβιτς, αποφάσισε για πρώτη (αλλά όχι για τελευταία) φορά να δώσει τα κλειδιά στον προπονητή. Το μετάνιωσε με τον Μπόζα την περίοδο 1996-7, αλλά δικαιώθηκε απόλυτα στην περίπτωση Ομπράντοβιτς.
Οι έντονες επιφυλάξεις του Παύλου για το φλερτ με τον Ιωαννίδη (τον οποίο προξένευαν στην ομάδα Μπαλτάκος και Θανάσης Γιαννακόπουλος) έφεραν τον «Ζοτς» και άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού.
«Του Παύλου και των οπαδών», θα προσθέσει κάποιος. Ωστόσο, πολλά χρόνια αργότερα ο Παύλος έμελλε να αποκηρύξει τις σχέσεις στοργής με την φανατισμένη εξέδρα.
«Χρηματοδότησα κατά καιρούς αυτούς τους φιλάθλους, αλλά αποδείχθηκε μερικές φορές καταστρεπτικό», είπε σε συνέντευξή του στο Βήμα. «Μπορούμε να τους ελέγξουμε, αλλά έρχονται και μας απειλούν ότι θα τα κάνουν όλα λίμπα αν δεν τους δώσουμε εισιτήρια. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…».
Εύχομαι υγεία και μακροημέρευση. Το αποψινό τελετουργικό είναι το λιγότερο που οφείλει να κάνει ο Παναθηναϊκός στον ιστορικό του ηγέτη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο τμήμα μπάσκετ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
omgObradovic
Το οτι ο φιλαθλος του Παναθηναικου εχει την πολυτελεια να συγκινειται, να βαζει τα κλαματα, να ψαχνει τις μνημες του και να βρισκει τοσες και τοσες χαρες, αλλα και να αντεχει στις πικρες και να βρισκεται ακομα διπλα στην ομαδα, αυτο ειναι μια μαγικη αθλητικη ιστορια που δε συναντας συχνα. Ολοι κανουν λαθη, μικρα η και μεγαλυτερα. Οταν κανουμε ομως τη "σουμα" ψυχραιμα και ρεαλιστικα θα δουμε οτι ο Παναθηναικος με τους Γιαννακοπουλους στο τιμονι εχει γραψει ιστορια με χρυσα γραμματα στο Ευρωπαικο μπασκετ, κατι το οποιο το αναγνωριζει ολη η Ευρωπη, και απο οτι βλεπω και καποιοι "αντιπαλοι". Δυστυχως εγω τη γιορτη την εχασα λογω δουλειας, και με πειραξε. Βλεποντας ομως τις φωτογραφιες με Θαναση και Στογιαν να τους εχουν παρει τα ζουμια....δε θελω κατι αλλο, δε με νοιαζει αν παρω πρωταθλημα η ευρωπαικο. Ειναι δυσκολο να το καταλαβει καποιος που δε το εχει ζησει σαν οπαδος του Παναθηναικου. Για εμενα το ΟΑΚΑ αποτελει εδω και χρονια τη νο.1 διασκεδαση, και ας χανει η ομαδα, και ας παιζει μεσα καποιος Κιτσεν! Ειναι τοσα πολλα αυτα που μας εχει προσφερει που πραγματικα δε μπορουμε να την αφησουμε μονη της....οτι και εαν γινει! Παυλο και Θαναση, ευχαριστω για οσα μου εχετε χαρισει!
Dk7
Απολαυστικο αρθρο απο την αρχη μεχρι το τελος.
Agent Carter
Δε θα ξεχασω, εκει στα μεσα της δεκαετιας του 90, που στεκομουν στην Πατησιων και τσουπ βλεπω τον κο Παυλο, να περπατα μονος του, χωρις συνοδειες, χωρις σωματοφυλακες και λοιπους παρατρεχαμενους. Απλος και προσιτος. Η ωραια τρελλα των Γιαννακοπουλων, προσφερε τα μεγιστα στο Ελληνικο μπασκετ. Ενα μεγαλο ευχαριστω. Ας ελπισουμε οτι κι ο Δημητρης θα ωριμασει παραγοντικα και θα ακολουθησει την πορεια του πατερα του και του θειου του.
nmavra
Αυτος που σου είπε για τους πισινους δε νομίζω να αστειευόταν και πολύ να ξέρεις... :-)
lef_theo
ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΥΛΑΡΑ, Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΑΛΛΟΝ. ΠΑΥΛΑΡΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ.
Speedy Gonzales
Στο τελος του αρθρου περιμενα ματαια μια φωτογραφια με τη "Γιαννακοπουλικη" γραβατα, αλλα εστω κι ετσι το αρθρο κρινεται ως απολαυστικο...
Geo Bill
Χρωστάμε πάρα πολλά σ' αυτό τον άνθρωπο, σαν Παναθηναϊκοί. Ήταν, επίσης, αυτός που κράτησε τον κόσμο του Παναθηναϊκού στα δύσκολα, όταν ο Κόκκαλης κυριαρχούσε στο ποδόσφαιρο. Τότε ήταν που έφερνε μεγάλους παίχτες, σε αντίθεση με τον Βαρδινογιάννη που είχε υιοθετήσει λογική συνετής οικονομικής πολιτικής (δικαίωμά του, βέβαια). Ο Παύλος ήταν που σπατάλησε ένα σκασμό εκατομμύρια μόνο και μόνο για να βλέπει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να χαίρονται, χωρίς να υπολογίζει έσοδα-έξοδα, ισολογισμούς κ.λπ. Και γι' αυτό το πάθος του, του είμαστε όλοι ευγνώμονες. Μακάρι να ζούσα στην Ελλάδα και να μπορούσα να βρεθώ στην εκδήλωση για να πω κι εγώ ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να 'σαι πάντα καλά, Παύλε. Υ.Γ. Δύο φορές τον συνάντησα από κοντά. Τη μία, έξω από το κλειστό της Γλυφάδας, πριν το ματς με την Κίντερ Μπολόνια (1993 νομίζω), όπου μόλις έφτασε και είδε οπαδούς χωρίς εισιτήριο, μπροστά μου, άνοιξε τις πόρτες και τους έβαλε όλους μέσα (χωρίς να το επικροτώ κι όλας). Τη δεύτερη, σε ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας όπου ψώνιζε διάφορα δώρα μόνος του (μιλάμε για αγορά πολλών χιλιάδων δραχμών, τότε). Και περίμενε στην ουρά του, μετά από εμένα, να πληρώσει. Την επομένη διάβασα ότι πήγε να επισκευθεί τον Μυριούνη που είχε τραυματιστεί λίγες ημέρες πριν και του πήγε δώρα!
κ7τ345
Μπορει στα φανει ιεροσυλο σε καποιους αλλα οτι ειναι ο Γκαλης απο πλευρας παιχτων για το ελληνικο μπασκετ ειναι ο Παυλος στο κομματι παραγοντων για το ελληνικο μπασκετ.
Lunatic_Fringe
Μια πολυ μικρη διορθωση μονο κ. Παπαδογιαννη. Μιντλετον, Τζεντιλε και Μπουντουρης δεν επαιζαν το 97-98 στο πρωτο πρωταθλημα. Ηταν ο Φεραν Μαρτινεθ, ο Παταβουκας και ο... Τζονι Μπραντς που φορουσε το... νο. 9! και Οικονομου, Φανης κλπ. Εξαιρετικο αρθρο.
nikpap
Eχετε δίκιο. Το λάθος έχει ήδη διορθωθεί.