Το Plan B της FIBA «χτυπάει» το Eurocup

Άρης Λαούδης
Το Plan B της FIBA «χτυπάει» το Eurocup
Η FIBA βάζει μπροστά το εναλλακτικό σχέδιο και επιμένει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου πρωταθλήματος Ευρώπης, έστω κι αν δεν κατάφερε να πείσει τις μεγάλες ομάδες.

Το Plan B της FIBA μπαίνει σε εφαρμογή και απ' ό,τι φαίνεται η διάσπαση του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι θέμα χρόνου!

Ο,τι δεν κατάφερε να πετύχει η Παγκόσμια Ομοσπονδία με τις «μεγάλες» ομάδες επιχειρεί να το πετύχει με τις μικρότερες και μάλιστα μέσω των Λιγκών και των Ομκσπονδιών που συμμετείχαν στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο.

Η FΙΒΑ είδε πως δεν είναι σε θέση να πείσει με τα επιχειρήματά της τους 11 που ουσιαστικά αποτελούν τον κορμό της Ευρωλίγκας κι έβαλε σε εφαρμογή το εναλλακτικό πλάνο, της δημιουργίας δηλαδή ενός πρωταθλήματος με μικρομεσαίες ομάδες, ποντάροντας στη διάσπαση της Ευρωλίγκας και «χτυπώντας» σε πρώτη φάση το Eurocup.

Η FIBA έχει ήδη υποβάλει την πρότασή της στις λίγκες, η οποία περιλαμβάνει μια διοργάνωση 32 ομάδων με παιχνίδια που θα διεξάγονται μεσούσης της εβδομάδας, προφανώς τις ημέρες που αυτή την στιγμή διεξάγεται και το Eurocup.

Σαφέστατα και δεν ισχύει η πρόταση των 30 εκατομμυρίων που είχε κατατεθεί στις ομάδες της Ευρωλίγκας, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση, ωστόσο η FIBA είναι σε θέση να προσφέρει χρήματα στις μικρομεσαίες ομάδες που αυτή την στιγμή δεν έχουν και ιδιαίτερα έσοδα από τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.

Θεωρητικά λοιπόν, η FIBA θα επιχειρήσει να πείσει τον ΠΑΟΚ, τον Αρη, την ΑΕΚ, όσους δηλαδή δεν συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα με «κλειστά» συμβόλαια και σ' αυτή την προσπάθεια θέλει ως σύμμαχο την εκάστοτε Λίγκα και Ομοσπονδία.

Πού ποντάρει μ' αυτή την κίνηση; Θεωρεί δεδομένο, όπως τουλάχιστον διαρρέει, ότη η Ευρωλίγκα δεν θα μπορέσει να εξαντλήσει τη σύμβαση των 10 ετών που έχει υπογράψει με τις ομάδες και εκτιμά πως χρόνο με το χρόνο θα υπάρχουν απώλειες. Θέλει λοιπόν να βάλει τις βάσεις μιας νέας διοργάνωσης από τώρα, ώστε να είναι πανέτοιμη, όταν οι μεγάλες ομάδες αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωλίγκα, διαπιστώνοντας πως δεν είναι σε θέση να τηρηθούν οι οικονομικές δεσμεύσεις.

Η FIBA υποστηρίζει πως η ίδια έχει το αποθεματικό και μπορεί να δεσμευτεί για τα χρήματα που υπόσχεται, σε αντίθεση με την Ευρωλίγκα που ποντάρει πολλά στους μεγάλους χορηγούς, κι όχι βεβαίως στο δικό της αποθεματικό.

Στη συνάντηση που έγινε στο Μόναχο την ελληνική Λίγκα εκπροσώπησε ο πρέοδρος του ΕΣΑΚΕ Γιώργος Χαλβατζάκης, ενώ από την πλευρά της ΕΟΚ το παρών έδωσαν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Αυτό που έγινε γνωστό είναι πως δύο γκρουπ εργασίας δουλεύουν πάνω στο project του μπασκετικού Champions League και στις 19-20 Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να μπει το πλάνο στην τελική ευθεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.