Και με τα παιδιά αγκαλιά
Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε ξανά το ΟΑΚΑ σε οχυρό και θεμελίωσε στις πολεμίστρες του την πρόκριση για τα πλέι-οφ της Euroleague. Οι νίκες επί της Φενέρμπαχτσε και της Λοκομοτίβ υπενθύμισαν στην Ευρώπη ότι αυτό το γήπεδο έχει τον δικό του νόμο και κλείδωσαν στο χρονοντούλαπο την αιρετική άποψη, ότι δήθεν η 3η θέση μπορεί να είναι προτιμότερη από τη 2η. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι το ισχυρότερο όπλο σε μία σειρά πλέι-οφ ευρωπαϊκού τύπου.
Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να κουβαλήσει στην καμπούρα του μέχρι το τέλος τις οδυνηρές ήττες από τον Ερυθρό Αστέρα και τη χαμένη ευκαιρία του χθεσινού αγώνα με τη «Λόκο».
Μπορεί να προσπεράσει έναν από τους δύο, αλλά δύσκολα θα τους βάλει κάτω και τους δύο. Οποιαδήποτε ισοβαθμία μαζί τους είναι πλέον καταδικαστική.
Η 3η θέση, πάντως, είναι προτιμότερη από την 4η, ιδίως αν φέρει απέναντι στον Παναθηναϊκό την κάπως εύθραυστη Λαμποράλ. Η ΤΣΣΚΑ πάει να βγει 1η στον απέναντι Όμιλο και η Μόσχα είναι κρανίου τόπος.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τους υπολογισμούς, για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Για να εξασφαλίσει ο Παναθηναϊκός (7-4) την πρόκριση, χρειάζεται άλλες δύο νίκες, αν και μάλλον του αρκεί μία. Εχει για πρόσθετη ασπίδα απέναντι στην Εφές το 83-78 της Αθήνας. Είθισται το 8-6 να αποτελεί εισιτήριο πρόκρισης.
Ωστόσο, το άστοχο σουτ του Διαμαντίδη στο φινάλε του χθεσινού αγώνα μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο πλεονέκτημα και το μειονέκτημα έδρας.
Ο κυπελλούχος Ελλάδας έχει μπροστά του δύο ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη (Νταρουσάφακα, Εφές) και ένα ματσάκι με την Τσεντεβίτα στο ΟΑΚΑ. Η μπίλια μπορεί να καθίσει οπουδήποτε, από τη 2η μέχρι –ο μη γένοιτο- την 5η θέση.
Θα τερματίσει πιο ψηλά από τον Ερυθρό Αστέρα (6-4) μόνο αν κάνει λιγότερες ήττες από αυτόν στα παιχνίδια που υπολείπονται. Δεν είναι απίθανο. Οι Σέρβοι έχουν να παίξουν με Μάλαγα έξω, Λοκομοτίβ έξω, Νταρουσάφακα μέσα, Τσεντεβίτα έξω.
Ο Παναθηναϊκός θα περάσει τη Λοκομοτίβ (7-4) εάν πετύχει περισσότερες νίκες από την ίδια στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές. Η ομάδα του Μπαρτζώκα υποδέχεται στη Ρωσία τη Μάλαγα και τον Αστέρα και πάει στην Πόλη για να συναντήσει τη Νταρουσάφακα.
Η Εφές (4-6) τρέχει και δεν φτάνει, αλλά τουλάχιστον έχει βολικό πρόγραμμα: Τσεντεβίτα και Μάλαγα εντός, Φενέρ εκτός, Παναθηναϊκό εντός.
Εάν οι «πράσινοι» κερδίσουν όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους, αποκλείεται να τερματίσουν χαμηλότερα από την 3η θέση. Αυτό είναι που αξίζει να κρατήσει κανείς στο μυαλό, τώρα που οι ομάδες μπαίνουν στην τελική ευθεία.
(Αντιστοίχως, ο Ολυμπιακός έχει μαθηματικά βέβαιη την πρόκρισή του εφ’όσον πετύχει 4/4 νίκες στους αγώνες που απομένουν, εκτός πια κι αν κάνει 3/3 στα δικά της παιχνίδια η Μπάμπεργκ. Προλαβαίνει να βγει ακόμα και 3ος με μια γερή δόση τύχης, αλλά έχει σχεδόν μηδενικά περιθώρια άλλης ήττας.Τα δικά του σενάρια θα τα δούμε στο επόμενο κείμενο, αρκεί να νικήσει τη Ζαλγκίρις.)
Το «refuse to lose» του τελευταίου πενταλέπτου ήταν ο καλύτερος οιωνός και το σημαντικότερο εύσημο για τον χθεσινό Παναθηναϊκό.
Τα κατορθώματα του αξεπέραστου Διαμαντίδη ήταν μουσική στα μάτια των φιλάθλων και ταυτόχρονα καρφί στο μάτι όσων άφησαν τον ηγέτη του Παναθηναϊκού αβοήθητο τόσους μήνες (για να μη πω τόσα χρόνια).
Τώρα που υπάρχει η πολυτέλεια του πάγκου και των εναλλακτικών λύσεων, ο Διαμαντίδης έφτασε στο τελικό βιράζ με ρεζερβουάρ γεμάτο. Το μυαλό έδινε τις εντολές, τα πόδια υπάκουσαν και το παιχνίδι τουμπάρισε, με σερί 17-5 μετά το 67-74 του 35ου λεπτού.
Τι λέτε, να την ξεκινήσω εκείνη την απεργία πείνας που μελετώ από εβδομάδες, μήπως πειστεί να συνεχίσει το μπάσκετ;
Θέλει, λέει, να σταματήσει αξιοπρεπέστατα. Και τι θα κάνει του χρόνου; Θα καθίσει στο σπίτι του στην Καστοριά να βλέπει «Χ Factor»;
Και με τις πυτζάμες, ακόμη, μια χαρά μπορεί να παίξει 1-2 χρόνια ακόμα. Και με τα δύο του παιδιά αγκαλιά…
Για να είμαστε βεβαίως δίκαιοι, ο νέος Παναθηναϊκος είναι η ομάδα του Νικ Καλάθη. Χρειάζεται γυαλιά μυωπίας όποιος βλέπει μόνο την ατσαλοσύνη του στο σουτ.
Ο Ελληνοαμερικανός κλείδωσε τον φουκαρά τον Ντιλέινι, έκλεψε μπάλες, μοίρασε 9 ασίστ και έκανε ήρωα τον Γκιστ μέσα σε άμυνα που έβρισκε εύκολα απαντήσεις, απέφυγε τα λάθη και έβαλε και το βροντερό τρίποντο της ισοφάρισης (74-74) όταν ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να του δώσει χώρο στα 7 μέτρα. Αυτός είναι που δεν έχει σουτ;
Χωρίς να διεκδικώ πτυχίο προπονητικής, νομίζω ότι ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε σημαντικό λάθος την ώρα της πρώτης αντεπίθεσης.
Ο Παναθηναϊκός προσπέρασε με αιχμή τον χρήσιμο Χάντερ (64-63), αλλά έπαιξε το κρίσιμο τρίλεπτο που ακολούθησε χωρίς Καλάθη και χωρίς Διαμαντίδη. Με τέσσερις Αμερικανούς και με τον Φώτση που δυσκολευόταν να ακολουθήσει.
Μολονότι το ΟΑΚΑ κόχλαζε, η Λοκομοτίβ βρήκε εύκολα τα περιφερειακά σουτ που χρειαζόταν για να ορθοποδήσει: δύο τρίποντα από τον Ντρέιπερ και 2/3 βολές από τον Ντιλέινι.
Ο ακυβέρνητος Παναθηναϊκός σπατάλησε τρεις χρήσιμες επιθέσεις, το σκορ έγινε 64-71 και το κυνηγητό ξεκίνησε από την αρχή.
Ο Διαμαντίδης επέστρεψε μετά το 67-74 και έδωσε το σύνθημα για την τελική επίθεση, με προσωπικό καλάθι από επιθετικό ριμπάουντ και καπάκι μία ασίστ στον Ραντούλιτσα.
Στο τελευταίο πεντάλεπτο, ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που όφειλε να πράξει εξαρχής: να πνίξει τη «Λόκο» με την άμυνά του, να προστατεύσει το αμυντικό ριμπάουντ και να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο.
Η μετριότητα των σέντερ του δημιουργεί προβλήματα και στους τρεις κρίσιμους τομείς. Μάλιστα ο Ραντούλιτσα υστέρησε χθες και στην επίθεση, όπου τον κράτησε ο ελαφρύς Ράντολφ.
Η Λοκομοτίβ έφτασε εύκολα στους παρά έναν 80 πόντους και άγγιξε το μεγάλο διπλό, ενώ η Φενέρ του Ομπράντοβιτς την περιόρισε στους 52. Εάν ο Παναθηναϊκός την κρατούσε κάτω από τους 70, θα έπαιρνε όχι μόνο το ματς, αλλά και τη διαφορά.
Τα αμυντικά του αντανακλαστικά θέλουν ακόμη αρκετή δουλειά. Στα πλέι-οφ θα τον περιμένουν άγρια θηρία.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.