Όταν ο Κουκ... μαγείρευε με τον Γιάννη και τον Αντώνη! (pics & vids)

Αλέξανδρος Καραλής
Όταν ο Κουκ... μαγείρευε με τον Γιάννη και τον Αντώνη! (pics & vids)

bet365

Ο Ομάρ Κουκ βρίσκεται στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού για αντι-Τζέιμς και το gazzetta.gr παρουσιάζει την καριέρα του Αμερικανού γκαρντ, που έχει αγωνιστεί ξανά στον πλευρό του Φώτση και του Μπουρούση.

Ο Ομάρ Κουκ είναι, όπως όλα δείχνουν, τελικά ο εκλεκτός του Αργύρη Πεδουλάκη για την περιφέρεια των «πρασίνων», προκειμένου ο Αμερικανός να καλύψει το κενό που αφήνει ο τραυματίας Μάικ Τζέιμς.

Ο 34χρονος, πια, Αμερικανός διαθέτει κοινοτικό διαβατήριο, και συγκεκριμένα Μαυροβουνίου, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προκρίθηκε έναντι άλλων λύσεων. Το gazzetta.gr αναλύει την πορεία του Κουκ μέχρι να φτάσει στο... κατώφλι του «τριφυλλιού».

Το draft και η μεγάλη προοπτική

Ο Κουκ έγινε draft το 2001, παρ' ότι μόλις 19 ετών, από τους Ορλάντο Μάτζικ, σε μια απόφαση που σόκαρε τους πάντες στο κολέγιο που αγωνιζόταν μέχρι τότε, καθώς όλοι έλεγαν ότι, παρά τις εξαιρετικές δημιουργικές του ικανότητες, έπρεπε να φτιάξει το σουτ του.

Παρά το γεγονός ότι επιλέχθηκε στο 2ο γύρο (Νο.31 συνολικά), το όνομά του ακουγόταν πολύ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όλοι μιλούσαν για έναν γκαρντ με πολύ μεγάλες προοπτικές, που θα μπορούσε να αφήσει εποχή.

Η αρχή, όμως, στον «μαγικό κόσμο» του NBA δεν ήταν πολύ εύκολη. Για 4 χρόνια αγωνίζεται στην αναπτυξιακή λίγκα του πρωταθλήματος, με τη φανέλα των Πάτριοτς, με κάποια διαλείμματα με συμμετοχές στους Μπλέιζερς (17 συμμετοχές) και τους Ράπτορς (5 συμμετοχές).

Αργότερα, ο ίδιος ο Κουκ παραδέχθηκε πως ήταν λάθος του να επιλέξει να μπει στο draft σε τόσο μικρή ηλικία και να κυνηγήσει πρόωρα το όνειρο του NBA.

Το κεφάλαιο Ευρώπη και η περιπλάνηση

Μετά από την άκαρπη 4ετή προσπάθειά του να εδραιωθεί στα παρκέ του NBA, το 2005 αποφασίζει, μόλις στα 24 του χρόνια, να μετακομίσει στην Ευρώπη, με πρώτο του σταθμό το Βέλγιο και την ομάδα της Dexia Mon-Hainaut.

Στην αρχή, η προσαρμογή ήταν δύσκολη: «Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο. 2 προπονήσεις την ημέρα και κάποιες φορές και άσχημα ταξίδια. Είμαι τυχερός, που η οικογένειά μου έρχεται μαζί μου. Αυτό τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα. Είμαι ευλογημένος που έχω αγωνιστεί σε μεγάλες ομάδες μέχρι στιγμής», δήλωνε ο Κουκ.

Στο Βέλγιο αρχίζει και ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του και την επόμενη χρονιά μετακινείται στη Ρωσία για τη Σαμάρα, όπου συνεχίζει να εντυπωσιάζει στο ρωσικό πρωτάθλημα, αυτή τη φορά, και στη μέση της σεζόν μεταγράφεται στην Στρασμπούρ.

«Πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι πρέπει να είσαι εξαιρετικός σκόρερ. Παρ' όλα αυτά, αυτό που ενδιαφέρει τις ομάδες είναι η νίκη. Αυτή και η ικανότητα της ηγεσίας είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία. Είμαι πετυχημένος στο να κάνω αυτά τα πράγματα», ήταν οι πρώτες του εντυπώσεις από το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η ανοδική του πορεία ήταν προφανής και μετά τη μισή σεζόν στη Γαλλία, μεταπηδά στη Σερβία για να αγωνιστεί στον Ερυθρό Αστέρα, με τις εμφανίσεις του να είναι αρκετές για να του δώσουν το εισιτήριο για το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, το ισπανικό.

Το 2008 η Μάλαγα αποκτά τα δικαιώματα του Κουκ και ο ίδιος, στα 26 του πια και πιο ώριμος, θα κάνει πολύ καλές εμφανίσεις, αγωνιζόμενος πρώτη φορά και στο υψηλότερο επίπεδο, της Euroleague. Με τα χρώματα της Ουνικάχα αγωνίστηκε 2 σεζόν.

Ακολουθεί μια σεζόν στη Βαλένθια και μετά το απόλυτο peak της καριέρας του, όταν το 2011 παίρνει μεταγραφή στην Ιταλία, για λογαριασμό της Αρμάνι Μιλάνο, όπου συναντά τους Αντώνη Φώτση και Γιάννη Μπουρούση!

Με την ομάδα του Μιλάνου εντυπωσιάζει στην Euroleague, μαζί με τους δυο Έλληνες, όμως ακόμη μια φορά, η καριέρα του στην ομάδα που αγωνιζόταν, τερματίζεται μετά από μόλις 1 σεζόν. Ο ίδιος, πάντως, απολάμβανε το... ταξίδι του στη «Γηραιά Ήπειρο».

«Στην Ευρώπη έχω την ευκαιρία να δω πολλές διαφορετικές χώρες. Το διαβατήριό μου έχει γεμίσει. Απόλαυσα το Μιλάνο και τη Μάλαγα πολύ», έλεγε τότε χαρακτηριστικά!

Μετά την Ιταλία, ακολούθησαν μια σεζόν στην Λιέτουβος Ρίτας και δυο στην Μπούντουστνοστ, προτού φέτος το καλοκαίρι επιστρέψει στην Ισπανία για να γίνει «φοιτητής» και να αγωνιστεί με τα χρώματα της Εστουδιάντες.

Ο Ομάρ Κουκ αποτελεί μια περίπτωση παίκτη, που είχε μεγάλη προοπτική σε μικρή ηλικία, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που τον συνόδευαν, καθώς βιάστηκε, περιπλανήθηκε πολύ στα ευρωπαϊκά γήπεδα και τώρα βρίσκεται προ των πυλών του «Νίκος Γκάλης», για να ξανασμίξει με δυο... παλιόφιλους του, τον Γιάννη Μπουρούση και τον Αντώνη Φώτση.

Παίκτης με μεγάλο ταλέντο, που εντοπίζεται εκτελεστικά και κυρίως δημιουργικά, ωστόσο, βρίσκεται στη «Δύση» της καριέρας του, κάτι που μαρτυρά και η πορεία του την τελευταία 4ετία από τη στιγμή που έφυγε από το Μιλάνο.

Σίγουρα, ενδεχόμενη απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό αποτελεί στοίχημα για τον Αργύρη Πεδουλάκη που θα πρέπει να τον κάνει να... μαγειρέψει (όπως μαρτυρά το όνομά του) με τον καλύτερο τρόπο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα