Μάρκους Λοβέτ: Ένα αστέρι που ψάχνει τη λάμψη του (vids)

Μάρκους Λοβέτ: Ένα αστέρι που ψάχνει τη λάμψη του (vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μάρκους Λοβέτ: Ένα αστέρι που ψάχνει τη λάμψη του (vids)

bet365

Διανύοντας την τρυφερή ηλικία των 15 ετών, στο διαδίκτυο υπήρχαν 143.000 δημοσιεύσεις που αφορούσαν τον ίδιο, καθώς ήταν η εποχή κατά την οποία ο Μάρκους Λοβέτ Τζούνιορ θεωρούταν «nextbest thing». Το gazzetta.gr ανοίγει τον φάκελο του 23χρονου Αμερικανού γκαρντ ο οποίος βρέθηκε στο... κατώφλι του Άρη.

Τσάμπιονς Λιγκ με 200+ αγορές και σούπερ αποδόσεις στη Vistabet.gr. Τσάμπιονς Λιγκ με 200+ αγορές και σούπερ αποδόσεις στη Vistabet.gr.

Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε. Πολλά ή λίγα, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης του καθενός. Σαφέστατα όμως, επρόκειτο για μια μαγική εποχή για τον (23χρονο σήμερα) Λοβέτ ο οποίος ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα του Άρη. Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνταν καθημερινά μαζί του και κατά δήλωση του τότε προπονητή του στο Providence highschool, Έρνεστ Μπάσκερβιλ… «όπου πηγαίναμε να παίξουμε γινόταν κοσμοσυρροή, ενώ μετά το παιχνίδι όλοι ήθελαν ένα αυτόγραφο ή έστω μια φωτογραφία μαζί του». Το συμπέρασμα του ίδιου ανθρώπου ήταν ότι ο Λοβέτ δεν επηρεάστηκε από την υπερβολική δόση δημοσιότητας καθώς επίσης και πως αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός στην πίεση που του άσκησαν τα media.

Ο Λοβέτ ξεπέρασε τα όρια του συνηθισμένου παίκτη γιατί έφτασε να είχε 35.8 πόντους κατά μέσο όρο (στα Playoffs του Πρωταθλήματος των Highschool) με highlight τους 57 που σημείωσε απέναντι στο St. Joseph. Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ο καλύτερος γκαρντ που αναδείχθηκε στη λεγόμενη west coast έπειτα από τον Μπράντον Ντέιβις και φυσικά ανακηρύχθηκε ο καλύτερος παίκτης μιας «ντουζίνας» Πολιτειών των Η.Π.Α. «Δεν πίστευα στις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν γι’ αυτόν. Δηλαδή, ότι ήταν ένας φανταστικός παίκτης. Σκέφτηκα… πόσο καλός μπορεί να είναι ένας πρωτάρης; Προπονώ πολλά χρόνια, αλλά ουδέποτε είχα δει παίκτη σαν τον Μάρκους. Δεν είχα δει σ’ αυτήν την ηλικία έναν τόσο ολοκληρωμένο παίκτη», είχε πει ο Κόκο Καπρίλιαν, ένας από τους προπονητές που κλήθηκαν να τον διαχειριστούν ως αντίπαλο. Και στις τρεις φορές που χρειάστηκε να βρει σχέδιο εξουδετέρωσής του, δεν κατάφερε να τον σταματήσει.

Τουλάχιστον 2.000 σουτ την ημέρα

Αυτή η πληροφορία βγήκε από τα χείλη του προπονητή του στο Providence, Έρνεστ Μπάσκερβλιλ, καθώς τα media εστίασαν στη μεθοδολογία της προπόνησης του νεαρού. «Ξέχωρα του προγράμματος προπονήσεων, θα επιχειρήσει τουλάχιστον 2.000 σουτ». Στην πρώτη χρονιά του στο high school, ο Λοβέτ σκόραρε περισσότερους από 1000 πόντους, ενώ έξι φορές ξεπέρασε τους 40! Πλησιάζοντας προς των τέλος του δεύτερου σταδίου εκπαίδευσης, έπρεπε να επιλέξει πανεπιστήμιο. Στα χέρια του είχε την υποτροφία τουλάχιστον οκτώ πανεπιστημίων, επέλεξε ωστόσο το St Johns.

Η κολεγιακή ομάδα ουδέποτε κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA, δύο φορές έφτασε στο FinalFour, ακόμη επτά στην προημιτελική φάση, αλλά με 30 παρουσίες στο March Madness σε βάθος (περίπου) 70 χρόνων. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει πιο φημισμένο πανεπιστήμιο ή μπασκετικό πρόγραμμα. Τον έπεισε όμως ο Κρις Μάλιν. Ο άλλοτε super star του ΝΒΑ και Ολυμπιονίκης με την αυθεντική DreamTeam των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης ήταν ο προπονητής του στο διάστημα της παρουσίας του Λοβέτ.

Το μοιραίο βράδυ στο Ορλάντο

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να συγκρατούν ημερομηνίες που «σημαδεύουν» τις ζωές τους και στην περίπτωση του Λοβέτ αυτή είναι η 26η του Νοέμβρη του 2017. Τότε τραυματίστηκε στο αριστερό γόνατο στη διάρκεια ενός αγώνα στο Ορλάντο. Είχε στην πλάτη του την πρώτη εξαιρετική χρονιά του στο St. Johns καθώς με 15.9 πόντους (και 38.2% στο μακρινό σουτ) και 3.7 ασίστ κατά μέσο όρο, ήδη είχε στείλει τα μηνύματά του. Στα πρώτα επτά παιχνίδια της δεύτερης σεζόν παρουσιάστηκε ακόμη καλύτερος. Εκείνος ο τραυματισμός και πολύ περισσότερο η διαχείρισή του, άλλαξε τη ζωή του.

Η αρχή έγινε από το tweet του πατέρα του, τον Γενάρη του 2018, σύμφωνα με το οποίο ο γιος του δεν θα επέστρεφε στη διάρκεια της χρονιάς. Ο παίκτης προτίμησε να επιστρέψει στην Καλιφόρνια και τον Φεβρουάριου του ίδιου χρόνου ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το St. Johns, θα ακολουθήσει δικό του πρόγραμμα αποθεραπείας και ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι θα επικεντρωθεί στην επαγγελματική καριέρα, αφήνοντας στην άκρη τις σπουδές του.

Η επιρροή του πατέρα

Ο Μάρκους Λοβέτ Σένιορ υπήρξε επίσης αθλητής του μπάσκετ με σπουδαία καριέρα στο πανεπιστήμιο OklahomaCity. Είναι ωστόσο ένας άνθρωπος με βαθιές πληγές από την παιδική ηλικία του. Η οικογένειά του διαλύθηκε, στην πραγματικότητα όμως δεν υπήρξε ποτέ. Ο σκληρός και παραβατικός πατέρας έδερνε μέχρι λιποθυμίας τη μητέρα του, τον ίδιο αλλά και τα δύο αδέρφια του. Ο ίδιος ο Μάρκους Λοβέτ Σένιορ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Sports Illustrated και είχε θυμηθεί ένα περιστατικό όταν ήταν σε ηλικία οκτώ ετών όπου λιποθύμησε από το πολύ ξύλο.

Η ζωή του θα είχε διαφορετική εξέλιξη, αλλά η δυσκολία έκφρασης στον γραπτό λόγο τον έκανε εξαιρετικά αδύναμο μαθητή. Συν τοις άλλοις, το 1996 έγινε πατέρας. Ο Μάρκους Λοβέτ Σένιορ έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ, στη συνέχεια έγινε προπονητής με ειδίκευση στην εξέλιξη νεαρών αθλητών. Το περιβάλλον που δημιούργησε για τον γιο του είναι αντιστρόφως ανάλογο αυτού που μεγάλωσε ο ίδιος. Πρόσφερε πολύ αγάπη και προστασία στον γιο του και φυσικά ήταν ο πρώτος προπονητής του.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, είχε σταθεί στη βιομηχανία εκμετάλλευσης του ταλέντου των παιδιών με τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της φήμης των πανεπιστημίων. Είχε πει ξεκάθαρα ότι τα κολέγια δεν ενδιαφέρονται τόσο για την εξέλιξη των παιδιών. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος της απόφασης του Μάρκους Λοβέτ Τζούνιορ.

Να εγκαταλείψει δηλαδή το St. Johns και να ακολουθήσει δικό του πρόγραμμα αποθεραπείας και εκγύμνασης. «Ο πατέρας μου έπαιξε μπάσκετ και είναι φυσιολογικό να βλέπεις τον πατέρα σου και να προσπαθείς να κάνεις ότι είχε κάνει. Είναι αυτός που έδωσε το μπάσκετ σε μένα. Ο ίδιος δεν έπαιξε στο ΝΒΑ, αλλά προσπάθησε να με βοηθήσει για να το καταφέρω εγώ», είχε πει ο γιος.

Παρά την απόφαση που είχε πάρει τότε ο Λοβέτ, ο προπονητής του Κρις Μάλιν, είχε σταθεί στο πλευρό του, πιστεύοντας μέσα του ότι θα επέστρεφε στο κολέγιο. «Έχει λαμπρό μέλλον. Για μας είναι απογοητευτικό που δεν θα τον έχουμε στο υπόλοιπο της σεζόν», είχε πει.

Το πρώτο επαγγελματικό βήμα

Αυτό έγινε πέρυσι στη Σλόμποντα Ουζίτσε η οποία αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Σερβίας. Ο Λοβέτ αναζήτησε κάτι καλύτερο σε προηγμένα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματος με στοχοποίηση αυτού της Ιταλίας αλλά δεν κατάφερε να βρει θέση. Έτσι πήγε στη Σερβία, ως χαμηλόμισθος, ελπίζοντας στο χτίσιμο της καριέρας του. Δεν τα πήγε άσχημα στην 9η ομάδα της Σερβίας έχοντας 21 πόντους κατά μέσο όρο με ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ που φτάνει το 50%. Πραγματικός «ζογκλέρ» με την μπάλα στα χέρια, με ιδιαίτερη ικανότητα στο σκοράρισμα. Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία του με τον Άρη κι έρθει στη Θεσσαλονίκη, αναμφίβολα θα «μπει» ένα ισχυρό αγωνιστικό στοίχημα.

Ο μεν Άρης θα επενδύσει σ’ ένα παιδί το οποίο κάποτε θεωρούταν από τους καλύτερους γκαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών ηλικίας 15 ετών δίχως όμως να καταφέρει να ανταποκριθεί και στα δικά του «θέλω». Από την άλλη πλευρά, ο Λοβέτ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να συστηθεί στο ευρωπαϊκό κοινό, σ’ ένα Πρωτάθλημα που παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα