ΑΕΚ: Από τα όνειρα, στα... προβλήματα

ΑΕΚ: Από τα όνειρα, στα... προβλήματα

Κάτια Πετροπούλου
ΑΕΚ: Από τα όνειρα, στα... προβλήματα

bet365

Το gazzetta.gr καταγράφει τους λόγους, για τους οποίους η ΑΕΚ βρέθηκε από τα όνειρα του καλοκαιριού, στον προβληματισμό του Οκτωβρίου.

Επιστροφή στοιχήματος* στο League Cup Αγγλίας. (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Μια ΑΕΚ «άψυχη», χωρίς νεύρο, χωρίς πάθος, μοιάζοντας ανήμπορη να αντιδράσει σε καταστάσεις που άλλες φορές θα τις είχε για... ορεκτικό.

Κάπως έτσι παρουσιάστηκαν οι «κιτρινόμαυροι» στην έδρα του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να ηττηθούν για τέταρτη φορά φέτος στην ΕΚΟ Basket League και, συνυπολογίζοντας και τα ματς της Ευρώπης, να φτάσουν σε ένα ρεκόρ που «γράφει» 2-5.

Η κατάκτηση των τριών τροπαίων που ήρθαν σε ένα χρόνο, η απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα, αλλά και η δημιουργία του υπάρχοντος ρόστερ με ένα πολύ καλό ελληνικό «υλικό», πλαισιωμένο από την μεγάλη εμπειρία των ξένων, έκαναν αυτόματα τον κόσμο να ονειρεύεται μια ομάδα που είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα.

Ο Οκτώβρης, όμως, ήρθε για να δείξει σε όλους πως για την ώρα κάτι δεν πάει καλά και πως η πίεση είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη, από όσο φαντάζονταν κάποιοι.

Το gazzetta.gr καταγράφει τους λόγους της αποκαρδιωτικής εικόνας που παρουσιάζει η ΑΕΚ, με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεών της.

Η έλλειψη στον «άσσο» και η αδυναμία στην δημιουργία

Πριν από την έναρξη των παιχνιδιών ακόμα, ήταν φανερό πως υπήρχε μια... έλλειψη στο «1». Και αυτή έχει γίνει ακόμα πιο έντονη αγωνιστικά, καθώς η δημιουργία είναι ένα κομμάτι στο οποίο η «Βασίλισσα» υστερεί και της κοστίζει. Ακόμα και στο παιχνίδι με το Ρέθυμνο, η ΑΕΚ έμεινε μόλις στις 10 ασίστ. Με τον Παναθηναϊκό έφτασε τις 11, με τον Κολοσσό τις 15 (που παρά τη νίκη, προβλημάτισε επίσης), στον Ήφαιστο έμεινε μόλις στις 9 και με το Περιστέρι, που παραλίγο να έρθει η νίκη, η στατιστική έγραψε 18. Με την Ορτέζ ο αριθμός έφτασε τις 23 (έχοντας κοντά 50% στο τρίποντο), ενώ στην έδρα της Χάποελ 21.

Τέτοιες στιγμές η νοσταλγία «χτυπάει» την... πόρτα, καθώς γίνεται έντονη κι η απουσία ενός έμπειρου και καθαρού μυαλού, όπως αυτό του Βασίλη Ξανθόπουλου, ο οποίος σε κρίσιμα σημεία, όταν η ΑΕΚ έμοιαζε (και τώρα είναι) «νευρική», ειδικά στα τελευταία λεπτά, προσέφερε την ηρεμία και την συγκέντρωση που χρειαζόταν.

Το πλάνο ήθελε τον γρήγορο κι έξυπνο Γκίκα (ο οποίος βγάζει πανέμορφες συνεργασίες) στη φυσική του θέση και τον Ρέι να μοιράζεται σε «1» και «2» και τον Σαντ-Ρος να «κατεβαίνει» από το «3» και να προσφέρει βοήθειες σε αυτή τη θέση, όποτε χρειαζόταν. Μέχρι στιγμής, πρώτος δημιουργός της ομάδας στην Ελλάδα είναι ο Κουβανός (15ασ.) κι ακολουθούν ο Ρέι (11) και ο Λάνγκφορντ (10). Στα δύο παιχνίδια της Ευρώπης, ο Σαντ-Ρος έχει δώσει 11 ασίστ και ο Μαυροειδής 8!

Η ενίσχυση στον «άσσο» είναι επιτακτική ανάγκη και η ομάδα «ψάχνεται» για να βρει μια ποιοτική λύση, καθώς τα πράγματα στην... αγορά τέτοιο καιρό είναι λίγο δύσκολα.

Αναζητείται... άμυνα!

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τους αγώνες, θα έχουν διαπιστώσει πως η άμυνα δεν είναι το... ατού της φετινής ΑΕΚ. Τουλάχιστον όχι στην αρχή της σεζόν. Η ομάδα μπορεί να δείχνει το επιθετικό της ταλέντο, αλλά στην άλλη μεριά του παρκέ αδυνατεί να σταματήσει τον αντίπαλο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η ομάδα δεν κοιτάει να βελτιωθεί. Όλοι ξέρουν πως η καλύτερη επίθεση είναι η... άμυνα. Με αυτήν, άλλωστε, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε κατακτήσει το Eurobasket U20 το 2017, έχοντας στο ρόστερ του παιδιά που μέχρι τότε... ξεσκόνιζαν πάγκους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), όπως ο Κόνιαρης, ο Φλιώνης, ο Λούντζης, ο Δίπλαρος, ο Χρηστίδης, ο Μουράτος.

Η ομάδα θα βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί αλλιώς. Φάσεις, όμως, όπως το να παίρνει την μπάλα ο Σμιθ του Περιστερίου και να τρέχει μέχρι την άλλη άκρη του παρκέ για να βάλει ένα νικητήριο καλάθι και κανείς να μην τον σταματά, είναι ανεπίτρεπτες. Όπως και το γεγονός ότι στην «καυτή» έδρα της Χάποελ, που «χτίζεται» μετά... κόπων και βασάνων μια «άλφα» διαφορά, αυτή να χάνεται, γιατί βάζεις ένα καλάθι μπροστά και «τρως» δύο πίσω. Κάπως έτσι έγινε και στο Ρέθυμνο, με την ΑΕΚ να δέχεται 12 πόντους στον αιφνιδιασμό και να επιτρέπει πολύ εύκολα καλάθια στην ρακέτα στους αντιπάλους της.

Πρόβλημα και στους ψηλούς...

Συγκριτικά με πέρυσι, η ΑΕΚ είναι πλήρης στη θέση του σέντερ. Έχει έναν φιλόδοξο παίκτη που προέρχεται μια σούπερ χρονιά (Κακλαμανάκη), έχει έναν έμπειρο διεθνή παίκτη που αγαπά την ομάδα και διαθέτει μυαλό για έξυπνα καλάθια (Μαυροειδής) κι έχει κι έναν Αμερικανό ποιοτικό, με πολλές ευρωπαϊκές παραστάσεις (Σλότερ).

Ωστόσο, τα... αργά τους πόδια γίνονται «σημάδι» για τους αντιπάλους, που εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Πέρυσι η ΑΕΚ, «πάλευε» μόνο με τον Βινς Χάντερ, που είχε επωμιστεί όλο το βάρος αυτής της θέσης. Φέτος, είναι πλήρης, αλλά λείπει αυτό ακριβώς: η εκρηκτικότητα που προσέφερε ο νυν παίκτης της Μπολόνια. Το Ρέθυμνο είχε αυτό ακριβώς το στοιχείο με τον Ντέιβιντ Χότον (8ρ., 10ρ.), ο οποίος δεν... έβλεπε μπροστά του κι έκανε ό,τι ήθελε στη ρακέτα.

Βέβαια, έχει δημιουργηθεί και «πονοκέφαλος» με τους απανωτούς τραυματισμούς του Σλότερ, που εξαιτίας τους δεν έχει καταφέρει να βρει ρυθμό μέχρι τώρα.

Από εκεί και πέρα, ο Τσαλμπούρης, που είχε παραγκωνιστεί και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μείνει ελεύθερος και θα πάει στον Κολοσσό Ρόδου, έδειξε κόντρα στους Κρητικούς (πήρε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα 3 ματς που έπαιξε: 10:32, 3/3δ., 1ρ.) πως μπορεί να προσφέρει πράγματα, αρκεί να αξιοποιηθεί όπως πρέπει και κυρίως να τον εμπιστευτούν.

Από την άλλη, καλός, χρυσός ο Γιάνκοβιτς, έχει δείξει πως διαθέτει κάποια καλά στοιχεία, αλλά είναι ένας παίκτης που πιθανώς η ΑΕΚ δεν χρειαζόταν. Το γεγονός ότι τραυματίστηκε κιόλας (κάκωση δεξιού ώμου) κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάστασή του, καθώς η επιστροφή του υπολογιζόταν σε 10 ημέρες κι έχουν περάσει ήδη 17.

Σχετικά με τον Ματσιούλις, είναι γεγονός πως ακόμα δεν έχει δείξει τον «παικταρά» που έχει μέσα του, πέρα από κάποιες ελάχιστες «εκρήξεις». Ο σοβαρός τραυματισμός του τον είχε επηρεάσει πολύ (κάτι που φάνηκε και στο Παγκόσμιο, που δεν έπαιξε στα... κόκκινα), αλλά πλέον είναι υγιής και δεν θα αργήσει να επιστρέψει στον παλιό, καλό του εαυτό. Άλλωστε, και πέρυσι έφτασε στο πικ του στα μισά της σεζόν κι έκανε ματσάρες, δίνοντας νίκες στην ΑΕΚ.

Τους «σκοτώνει» ή σε... σκοτώνει

Η ΑΕΚ έκανε το... μπαμ το καλοκαίρι με την απόκτηση του Κιθ Λάνγκφορντ και άπαντες περίμεναν να δουν τον «killer» που έβλεπαν επί καλών ημερών στην Euroleague. Κανείς δεν αμφισβητεί το επιθετικό του ταλέντο, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αλλά είναι ανεπίτρεπτο για έναν παίκτη της κλάσης του να έχει 0/8 σουτ στην Λήμνο. Στη συνέχεια ευστόχησε στο πρώτο κρίσιμο τρίποντο για να δώσει προβάδισμα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης, έπειτα αστόχησε σε σουτ που θα έστελνε το ματς στην παράταση. Με το Ρέθυμνο έφτασε μεν τους 17 πόντους, αλλά είχε 2/6 τρίποντα. Όταν ο Λάνγκφορντ αστοχεί, η ψυχολογία του «χαλάει» και ο ίδιος... θολώνει, σε βαθμό που φτάνει να υπερβάλει εαυτόν κάποιες φορές και να οδηγείται σε λάθος επιλογές στην επίθεση ή σε αχρείαστα λάθη.

Η πίεση είναι σαφώς μεγάλη, από την στιγμή που είναι το «βαρβάτο» όνομα της ομάδας και από την στιγμή που θέλει να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που τού έδειξαν με την απόκτησή του, όταν άλλοι σύλλογοι τον αμφισβητούσαν λόγω ηλικίας, αλλά θα πρέπει να μάθει να έχει αυτοέλεγχο κάποιες στιγμές, ειδικά τις κρίσιμες. Η ομάδα θα... ζει και θα «πεθαίνει» μαζί του, γι' αυτό κι εκείνος πρέπει να τις δίνει μόνο «ανάσες».

Στην Ευρώπη, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά μέχρι στιγμής και εκεί βλέπουμε έναν ορεξάτο Λάνγκφορντ, αλλά επίσης δεν μπορεί να αγωνίζεται για 36 λεπτά, όπως έγινε με την Χάποελ, με τον Τολιόπουλο να βλέπει... πάγκο και τον Ρέι να μένει στα 15 λεπτά.

Όσον αφορά τον τελευταίο, η παρουσία του μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιήσει. Ο Ρέι της Νίμπουρκ ανήκει στο... κοντινό 2017. Οι τραυματισμοί τον έχουν επηρεάσει και ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει, τουλάχιστον ακόμα, στο επίπεδο που επιθυμεί, κάτι που κόστισε και στον ίδιο την ευκαιρία της Euroleague με την Μακάμπι. Αυτό, όμως, στην παρούσα φάση κοστίζει και στην ΑΕΚ, που περίμενε πολλά περισσότερα από εκείνον.

Ψυχολογία

Η ψυχολογία είναι το «Α» και το «Ω» για έναν παίκτη, αλλά ακόμα και για τον προπονητή του και το επιτελείο του, που η δουλειά τους κρίνεται βάση αποτελεσμάτων. Κάποιες φορές η στάση του σώματος τα λέει όλα από μόνη της, χωρίς να χρειαστούν λόγια. Και από τις εικόνες στο «Μελίνα Μερκούρη» (και όχι μόνο από εκεί) η ΑΕΚ φαίνεται πως δεν είναι καλά και η ψυχολογία έχει φτάσει στο ναδίρ. Σκεπτικά πρόσωπα, απογοητευμένα και προβληματισμένα. Εκεί ακριβώς, όμως, είναι που χρειάζεται να αναγνωρίσουν όλοι τα λάθη τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν το «εγώ» τους πίσω, για να πάνε παρακάτω.

Αλλαγές και χρόνος

Η ΑΕΚ χρειάζεται αλλαγές και χρόνο. Καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα του ενός μήνα, μετά από επίσης ένα μικρό διάστημα προετοιμασίας. Όλοι περνούν την διαδικασία τους, όλοι μαθαίνουν ακόμη ο ένας τον άλλον και προσπαθούν να φτιάξουν τους κώδικες επικοινωνίας τους. Το σημείο που τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν μεταξύ τους θα έρθει. Όμως, όταν κάποιες παθογένειες είναι οφθαλμοφανείς, καλό είναι να λύνονται και να δίνεται η τονωτική ένεση που χρειάζεται, ώστε να επέλθει η ανάκαμψη.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα