Κολοσσός Ρόδου - Παναθηναϊκός 69-103: Η συνήθεια που έγινε... λατρεία (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Κολοσσός Ρόδου - Παναθηναϊκός 69-103: Η συνήθεια που έγινε... λατρεία (vid)

bet365

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πέρασε σαν... σίφουνας και από τη Ρόδο σημειώνοντας την 7η «κατοστάρα» του σε εννέα ματς της ΕΚΟ Basket League κερδίζοντας τον Κολοσσό με 103-69. Οι «πράσινοι» έκαναν μια... καλή προπόνηση ενόψει του ντέρμπι προσφέροντας και πλούσιο θέαμα.

Σε... δαιμονιώδη κατάσταση βρίσκονται οι «πράσινοι» οι οποίοι πηγαίνουν από «κατοστάρα» σε «κατοστάρα» ενός και εκτός των συνόρων! Αυτή τη φορά «φόρτωσαν» με 103 πόντους το καλάθι του Κολοσσού σημειώνοντας για 7η φορά ύστερα από εννέα ματς του πρωταθλήματος 100+ πόντους σε ένα ματς.

Αν μη τι άλλο ήταν μια καλή προπόνηση για τους «πράσινους» ενόψει του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ (6/12, 21:30) για την 12η αγωνιστική της EuroLeague. Στη Ρόδο ο Παναθηναϊκός το μόνο που έκανε ήταν να πατήσει «γκάζι» ώστε να στείλει την διαφορά πάνω από τους 30 πόντους και στη συνέχεια ο Ρικ Πιτίνο να κάνει συντήρηση, να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής και να «φρεσκάρει» όλους τους παίκτες που έχει στην διάθεσή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς παίκτης του Παναθηναϊκού δεν αγωνίστηκε περισσότερα από 22 λεπτά (σ.σ. Παπαπέτρου) και κανείς λιγότερο από 4 λεπτά (Βουγιούκας). Μπορεί να υπήρχε συνεχόμενο rotation αλλά ουσιαστικά οι «πράσινοι» δεν έχασαν ποτέ ρυθμό στο ματς, με εξαίρεση -ίσως- το δεύτερο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου που έμοιαζαν να έχουν σβήσει τις μηχανές τους.

Ο Ταϊρίς Ράις ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ άλλους 15 πόντους πρόσθεσε ο Τζίμερ Φριντέτ, όλους από το πρώτο ημίχρονο. Με εξαίρεση τον Μπέντιλ σκόραραν οι υπόλοιποι 11 παίκτες ενώ άλλοι τρεις ήταν «διψήφιοι».

Το ματς

Ο Κολοσσός πρόλαβε να γίνει ανταγωνιστικός μόνο για ένα τρίλεπτο, όταν και προηγήθηκε με 9-5. Έκτοτε άρχισε ο...κατήφορος για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν αρχικά ένα σερί 12-0 με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 17-9 και στην ουσία να βάλουν πρόωρο τέλος στις όποιες ελπίδες των γηπεδούχων. Στη συνέχεια το μόνο που έκαναν ήταν να «ανοίγουν» τον δείκτη του σκορ, με τον Φριντέτ να ξεχωρίζει στο σκοράρισμα και τον Ρικ Πιτίνο να «ανοίγει» το rotation της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν σκοράρει και οι 12 παίκτες πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο.

Μετά το +11 της πρώτης περιόδου, το «τριφύλλι» έστειλε την διαφορά και στο +20 (24-44) με τους παίκτες της ομάδας να... έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Ο Παναθηναϊκός είχε υψηλά ποσοστά ευστοχίας με 72% στα δίποντα (16/22) και 50% στα τρίποντα (4/8) ενώ ήταν καλύτερος σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Ο Κολοσσός σούταρε με μόλις 33% στα σουτ εντός παιδιάς (13/38) ενώ μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς ήταν ο Τζίμερ Φριντέτ, ο οποίος είχε στο πρώτο μισό του ματς 15 πόντους με 4/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 1/1 βολή, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και κανένα λάθος!

Έκτοτε η διαφορά άρχισε να παίρνει... αστρονομικές διαστάσεις φτάνοντας και στο +35 (38-73) στα μέσα της τρίτης περιόδου. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Πιτίνο συνέχισε τις πολλές αλλαγές, δοκίμασε διάφορα σχήματα και φυσικά άνοιξε το rotation ώστε να δώσει «ανάσες» ενόψει και του ντέρμπι. Λογικό και επόμενο ο Παναθηναϊκός να... σβήσει τις μηχανές του από το 25' και μετά και να μην ανοίξει περισσότερο το σκορ. Ο Ράις είχε πάρει την σκυτάλη από τον Φριντέτ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ πρόλαβαν να σκοράρουν οι 11 από τους 12 παίκτες του Παναθηναϊκού που «πάτησαν» στο παρκέ. Από τον Κολοσσό ο Κρομά ήταν... μια ομάδα μόνος του έχοντας 22 πόντους και 5 ριμπάουντ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η διαφορά ποιότητας ήταν από μόνη της ο λόγος που ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε εύκολα (και) στη Ρόδο. Οι «πράσινοι» είχαν εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στα σουτ εντός παιδιάς (77% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα), την ώρα που ο Κολοσσός μέτρησε μόλις 38% (26/67 σουτ). Επιπλέον είχαν 12 ριμπάουντ περισσότερα (42-30) και εννέα ασίστ παραπάνω (25-16).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ταϊρίς Ράις (17π., 3/3δίπ., 2/6τρ., 5/5β., 5ριμπ., 4ασ.) του δευτέρου ημιχρόνου και ο Τζίμερ Φριντέτ (15π., 4/4δίπ., 2/2τρ., 1/1β., 4ασ., 2ριμπ.) του πρώτου ημιχρόνου ήταν οι καλύτεροι του παρκέ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ουέσλι Τζόνσον ήταν και πάλι θετικός τόσο στην επίθεση (12π.) όσο και στην άμυνα (3 τάπες).

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Άστοχος ο Τζάκσον (2/11 σουτ) ενώ ο Τσαλμπούρης έμεινε στο «μηδέν».

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το 12-0 σερί του Παναθηναϊκού από το 3' έως και το 6' με το οποίο «καθάρισε» από πολύ νωρίς με την υπόθεση της νίκης.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η φοβερή ασίστ του Νικ Καλάθη στην τρίτη περίοδο του ματς! Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού χωρίς να βλέπει καν και μάλιστα σε... πρώτο χρόνο «σέρβιρε» πάσα «πάρε-κάρφωσε» στον Πααπαγιάννη για το alley oop.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 18 λάθη, ενώ ο Κολοσσός την αστοχία στα εντός παιδιάς.

Τα δεκάλεπτα: 21-32, 33-56, 48-75, 69-103

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα