Μια... ντουζίνα από λύσεις!

Μια... ντουζίνα από λύσεις!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Μια... ντουζίνα από λύσεις!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νέα «κατοστάρα» του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην ΕΚΟ Basket League, στέκεται στις ουκ ολίγες λύσεις του Ρικ Πιτίνο, ενώ έχει και τέσσερα υστερόγραφα με αφορμή την επιστολή των παικτών του Ολυμπιακού στην ΕΟΚ και τον τεχνικό των «πρασίνων».

Πλέον η είδηση δεν θα είναι «άλλη μια κατοστάρα για τον Παναθηναϊκό» αλλά το παιχνίδι που οι «πράσινοι» δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τους 100 πόντους! Αισίως μετρούν επτά ματς με 100+ πόντους, εκ των οποίων τα έξι συνεχόμενα! Μόνο η ΑΕΚ και ο Προμηθέας γλίτωσαν από την «πράσινη»... λαίλαπα και κατάφεραν να «κατεβάσουν» το «τριφύλλι» σε διψήφιο αριθμό πόντων στην άμυνά τους. Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα... μετράνε.

Μόνο που εδώ και δύο εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα μετά το παιχνίδι με την Άλμπα Βερολίνου, οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έχουν καταφέρει να συνδυάσουν αρμονικά και τις αμυντικές τους επιδόσεις. Τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων. Οι «πράσινοι» μετρούν έξι συνεχόμενες νίκες (τρεις στην EKO Basket League και άλλες τρεις στην EuroLeague) έχοντας βελτιώσει την άμυνά τους στους 74,8 πόντους σε κάθε ματς. Αν, μάλιστα, δεν υπήρχε και η χαλάρωση στο ματς με την Ζάλγκιρις όπου για 33 λεπτά «δάγκωναν» σίδερα, ο μέσος όρος θα ήταν πολύ πιο χαμηλός. Για παράδειγμα κόντρα στον Κολοσσό, οι παίκτες του Παναθηναϊκού και πάλι δεν παρατούσαν καμία φάση και πήγαιναν σε όλα τα hustle plays με την διαφορά στους 30 πόντους. Ε, αυτό κάτι δείχνει...

Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έχει αλλάξει άρδην την συνολική εικόνα στο παρκέ. Και τόσο στα ματς που κοουτσάρισε ο Γιώργος Βόβορας όσο και στα δύο τελευταία με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο, φάνηκε το «βάθος» και το πόσα πολλά μπορούν να προσφέρουν και οι 12 παίκτες! Και φυσικά δεν περιμέναμε το ματς με τον Κολοσσό Ρόδου για να το καταλάβουμε. Η εμφατική απάντηση δόθηκε στην αναμέτρηση με την Μπασκόνια όπου και οι «12» ήταν... υπέροχοι. Και έδειξαν όλοι ότι μπορούν να προσφέρουν, καθένας με τον δικό του ρόλο, από το δικό του πόστο και βάσει των δικών τους δυνατοτήτων.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Ρικ Πιτίνο «άνοιξε» το rotation κόντρα στους Βάσκους και το άνοιξε ακόμα περισσότερο κόντρα στον Κολοσσό. Έτσι ώστε να έχουν ρυθμό όλοι όσοι βρεθούν στην 12άδα του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Άλλωστε αυτός, θεωρώ, ότι ήταν και ο λόγος που δεν συμπεριλήφθηκε στην 12άδα για το ματς στη Ρόδο ο Κώστας Παπαδάκης. Ο Αμερικανός τεχνικός θέλει να έχει ετοιμοπόλεμους και σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό και τους 12 παίκτες που θα βρεθούν στο κλειστό του ΟΑΚΑ για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.

Οι «πράσινοι» κράτησαν την ψυχολογία τους στα ύψη, διατήρησαν στην ίδια ένταση τον ρυθμό που είχαν ενώ πήραν «ανάσες» όλοι όσοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες στο ντέρμπι της ερχόμενης Παρασκευής (6/12, 21:30). Ποιοι έμειναν περισσότερη ώρα στο παρκέ ώστε να έχουν ψυχολογία και ρυθμό; Εκείνοι που, συνήθως, έρχονται από τον πάγκο.

Το «διπλό» κέρδος για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και οι παίκτες στους οποίους έδωσε μεγαλύτερη έμφαση και ο Πιτίνο, ήταν οι Ταϊρίς Ράις και Ουέσλι Τζόνσον. Άλλωστε θα είναι εκείνοι που θα έρθουν από τον πάγκο στο ματς με τους «ερυθρόλευκους» και θα κληθούν να κάνουν την... δική τους διαφορά. Και υπό τις οδηγίες του Πιτίνο, είναι κάτι που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συμβεί.

Ο μεν Ράις αγωνίστηκε 20 λεπτά, πήρε πρωτοβουλίες, ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, ενώ μοίρασε ιδανικά το παιχνίδι και στους συμπαίκτες του. Ο δε Τζόνσον βρέθηκε άλλα 21 λεπτά στο παρκέ και συνέχισε να δείχνει στοιχεία σταθερής αγωνιστικής ανόδου, να αφομοιώνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ανταποκρίνεται στον ρόλο του. Σιγά-σιγά αποκτάει αυτοπεποίθηση. Και αυτό μόνο... καλό θα κάνει στον Παναθηναϊκό.

Ο Φριντέτ έδειξε και πάλι ότι όποτε βρίσκει λίγο χώρο, σπανίως θα αστοχεί. Μην βλέπετε ότι έμεινε στους 15 πόντους του ημιχρόνου. Απλούστατα στο δεύτερο μισό του ματς, εκτός του ότι αγωνίστηκε πέντε λεπτά, δεν πήρε και καμία προσπάθεια. Υπό τις οδηγίες του Πιτίνο αναμένεται να απελευθερωθεί ακόμα περισσότερο και να εξελιχθεί στο επιθετικό υπερόπλο που περιμένουν οι φίλοι της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, μπορεί ο Παναθηναϊκός να δείχνει σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση, αλλά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι ΑΛΛΟ ματς. Ό,τι και αν έχουν κάνει οι «αιώνιοι» στα προηγούμενα παιχνίδια, όπως και αν έχουν παίξει, ό,τι αποτελέσματα και αν έχουν φέρει, δεν θα παίξουν κανέναν απολύτως ρόλο. Είναι, αποδεδειγμένα όλα αυτά τα χρόνια, ματς ειδικών συνθηκών και για τις δύο ομάδες. Κανείς δεν νίκησε πριν από το τζάμπολ...

ΥΓ: Το λάθος, όσον αφορά το «όχι» των Πρίντεζη, Παπανικολάου, Κόνιαρη στην Εθνική ομάδα με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο, ανήκει ολοκληρωτικά και μόνο στους παίκτες του Ολυμπιακού. Και αυτό διότι ΔΕΝ θα γινόταν τίποτα απολύτως αν ο Πιτίνο πήγαινε να κοουτσάρει τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ελλάδα πλην του Παναθηναϊκού

ΥΓ2: Στο ακριβές κείμενο της περιβόητης επιστολής, δεν φαίνεται καμία δέσμευση του Ρικ Πιτίνο ότι δεν θα δούλευε μελλοντικά σε κάποιον σύλλογο. Άλλο το «άφησε την εντύπωση» και άλλο το «δεσμεύτηκε». Ε, όσο να 'ναι υπάρχει μεγάλη απόσταση.

ΥΓ3: Η δήλωση του Ρικ Πιτίνο στην συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή του από την Εθνική ομάδα αρχικά είχε παρερμηνευτεί και ουσιαστικά είχε χαθεί όλο το νόημα. Ποτέ δεν είπε ότι δεν θα δουλέψει σε κάποια ομάδα, αλλά ότι «καμία ομάδα δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συνεργασία μου με την Εθνική ομάδα». Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν θα δούλευε σε άλλη ομάδα.

ΥΓ4: Όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο του 2008, ΚΑΝΕΙΣ παίκτης του Παναθηναϊκού δεν είχε πει «όχι» στην Εθνική ομάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Κανονικά είχαν αγωνιστεί οι Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Σπανούλης (τότε στον Παναθηναϊκό) και Φώτσης (είχε επιστρέψει το καλοκαίρι του 2008).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...