Η ΑΕΚ στην μετά Σαντ-Ρος εποχή!

Κάτια Πετροπούλου
Η ΑΕΚ στην μετά Σαντ-Ρος εποχή!

bet365

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος πρέπει να θεωρείται παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η ΑΕΚ καλείται να κοιτάξει την επόμενη ημέρα, αναπροσαρμόζοντας τα σχέδιά της.

Σε ένα... παράλληλο σύμπαν, η ΑΕΚ, με την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, θα νικούσε την «υποδεέστερη» Άντβερπ στο Basketball Champions League, διευρύνοντας το σερί της, μετά και την σπουδαία νίκη επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και όλα θα κυλούσαν ήρεμα και θα κοιτούσε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.

Όμως, δεν γίνεται να νικάς συνέχεια και δεν γίνεται να δουλεύουν όλα... ρολόι. Θα υπάρξουν κι εμπόδια, τα οποία με ψυχραιμία και σοφία θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Η πραγματικότητα βρήκε την «Βασίλισσα» ηττημένη από τους αθλητικούς Βέλγους, χάνοντας την ευκαιρία να πάρει μια νίκη κύρους. Η ήττα σαφώς δεν κόστισε σε τίποτα, αφού δεν την βγάζει εκτός στόχου και πλάνου, όμως, φαινόταν πως κάτι... δεν πάει καλά.

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, μετά από αρκετό καιρό, φαινόταν «άχρωμος», παρόλο που βοήθησε ξανά την ομάδα του, ειδικά στην άμυνα. Όλα «διαλευκάνθηκαν» την επόμενη ημέρα.

Ο Κουβανός έκλεισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη από τα τέλη Δεκεμβρίου προσπαθούσε να κάνει τον 28χρονο παίκτη δικό της, ενώ έγινε και λόγος για τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα προπονητή με τον Κουβανό, προκειμένου να τον πείσει να πάει στην ΤΣΣΚΑ.

Από τότε που ο Ουίλ Κλάιμπερν τραυματίστηκε, οι άνθρωποι της «αρκούδας» ήταν σε αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του και επέμειναν αρκετά στην περίπτωση του γκαρντ/φόργουορντ της ΑΕΚ, ειδικά μετά και τους τραυματισμούς των Στρέλνιεκς - Χάκετ.

Οι... κόποι τους απέδωσαν καρπούς, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της ΑΕΚ, καθώς ο Σαντ-Ρος ήθελε να αρπάξει την ευκαιρία και να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Euroleague. Είχε την ευκαιρία να το κάνει όταν κατέκτησε το EuroCup με την Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά τότε επέλεξε να έρθει στην Αθήνα για τους «κιτρινόμαυρους».

Το καλοκαίρι ο καλύτερος αμυντικός του ελληνικού πρωταθλήματος για το 2018-19 ανανέωσε με κλειστό διετές στην ΑΕΚ, αλλά τα συμβόλαια είναι για να... σπάνε! Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις «έβγαλαν» μάτια και οι... σειρήνες άρχισαν να ηχούν! Παρά τις προσπάθειες του Μάκη Αγγελόπουλου για αναπροσαρμογή του συμβολαίου του, τόσο φέτος (αύξηση κατά 100.000) και του χρόνου (κατά 200.000), εκείνος επέλεξε να απαντήσει θετικά στην πρόταση των Ρώσων.

Αυτά που χάνει πια η ΑΕΚ

Με τον Ηλία Παπαθεοδώρου προπονητή, ο Σαντ-Ρος παρουσίασε τον καλύτερο εαυτό του αγωνιστικά. Ήταν ο παίκτης που ήταν σε όλες τις φάσεις, που πάλευε και στις δύο πλευρές του παρκέ και έκανε όλα εκείνα τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα, για το ομαδικό συμφέρον. Ήταν ο «glue guy» της ΑΕΚ, όπως θα έλεγαν και οι Αμερικανοί.

Ο Έλληνας κόουτς τον... έκανε γκαρντ, κάτι που ήταν αποτελεσματικό τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ίδιο. Παρά το γεγονός πως κάποιες φορές «χτυπούσε»... 40άρια στο παρκέ, εκείνος δήλωνε πάντα ταγμένος στην ΑΕΚ και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως την υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Σαντ-Ρος ήταν εκείνος που θα έδινε λύσεις στο σκοράρισμα και ακόμα κι αν δεν ήταν στην καλή του βραδιά επιθετικά, θα κοιτούσε πως να κάνει καλά όλα τα υπόλοιπα: να παίξει ασφυκτική άμυνα, να πάρει ριμπάουντ, να κάνει κλεψίματα και να δημιουργήσει για καλάθια των συμπαικτών του. Ήταν εκείνος που θα αναλάμβανε το μαρκάρισμα του καλύτερου αντιπάλου, προκειμένου να τον βγάλει εκτός ρυθμού και να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των «κιτρινόμαυρων».

Μαζί με τον Κιθ Λάνγκφορντ αποτελούσαν ένα από τα πιο «καυτά» δίδυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς οι δυο τους συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στις νίκες της ΑΕΚ. Μάλιστα, η δήλωση του Αμερικανού «killer» στο gazzetta.gr μετά το ματς με τον Άρη ήταν... προφητική, αφού είχε υποστηρίξει πως ο συμπαίκτης του «έπρεπε να παίζει στην Euroleague».

Η επόμενη ημέρα

Όταν χάνεις ένα τέτοιο «πολυεργαλείο», είναι σαφές πως είναι πολύ δύσκολο να το αντικαταστήσεις με κάτι εξίσου καλό, ειδικά μεσούσης της σεζόν, που δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες λύσεις στην αγορά.

H «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ θα πάρει στα ταμεία της το ποσό των 500.000 ευρώ από την πώληση του Σαντ-Ρος και μπορεί να τα διαθέσει έξυπνα για την κάλυψη του κενού.

Όλα δείχνουν πως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του θα βγουν στην αγορά για παίκτη, με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος καλός και αξιόπιστος, που να μπορεί να προσφέρει άμεσα στην ομάδα.

Από την άλλη, η «Βασίλισσα» έχει πλέον έξι ξένους (Ρέι, Γκραντ, Τσάλμερς, Λάνγκφορντ, Ματσιούλις, Σλότερ) και δεν αποκλείεται να προχωρήσει αρκετά μαζί τους, μέχρι να βρεθεί μπροστά της μια καλή ευκαιρία. Το καλό είναι πως σύντομα επιστρέφει και ο χρήσιμος Βλάντο Γιάνκοβιτς, αλλά και πως οι Έλληνες βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Η ήττα από την Άντβερπ πρέπει να αποδειχθεί πως ήταν μια κακή παρένθεση και πως η ΑΕΚ μπορεί να ανταπεξέλθει στην απώλεια ενός σημαντικού γραναζιού, γιατί η σεζόν δεν έχει τελειώσει.

Μπροστά είναι ο στόχος του Κυπέλλου, αλλά και του Final 4 του BCL και στο τέλος της διαδρομής οι τελικοί της EKO Basket League, για να αποδείξει ακόμα πιο πεισμωμένη πως η νίκη επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, αλλά και όλα όσα έχει καταφέρει ως τώρα επάξια, δεν ήταν ένα... πυροτέχνημα.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα