BCL 2021-2022: Οδηγός... επιβίωσης για τη νέα σεζόν

BCL 2021-2022: Οδηγός... επιβίωσης για τη νέα σεζόν

bet365

Ο μακρύς δρόμος μέχρι το Final 4 του BCL ξεκινάει με τριπλή ελληνική συμμετοχή: ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Λαύριο. Μία διαφορετική και απαιτητική σεζόν. Το Gazzetta παρουσιάζει τις ομάδες που αξίζουν την προσοχή μας και το Top-5 των παικτών που θα ξεχωρίσουν.

Άλλη μία σεζόν. Η έβδομη. Και η πιο διαφορετική. Οι ελληνικές συμμετοχές στο BCL της σεζόν 2021-2022 είναι ξανά τρεις. Η νέα ΑΕΚ, ο ανανεωμένος ΠΑΟΚ και οι πρωτάρηδες στο Λαύριο θα αναζητήσουν μερικές «ρανίδες» δόξας. Όσες τους αναλογούν σε έναν περίεργο μαραθώνιο, με λίγες αναμετρήσεις, αλλά και με ένα πρόγραμμα με διαφορετικά κομμάτια.

Και μετά από δύο συνεχόμενα Final 8, λόγω της πανδημίας, φέτος θα έχουμε την επιστροφή του Final 4. Και όχι με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει, αλλά πλέον το BCL θα ακολουθήσει το πρότυπο της EuroLeague.

Το BCL ξεκίνησε επίσημα το βράδυ της Δευτέρας (4/10) με την αναμέτρηση της κατόχου του τίτλου Μπούργος κόντρα στην Μπεσίκτας. Η αναμέτρηση... μαρκίζα της 1ης αγωνιστικής, με το BCL να προσθέτει τη Δευτέρα στο ημερολόγιό του μόνο για ένα ματς, ένα κορυφαίο ντέρμπι.

Οι ελληνικές συμμετοχές

ΑΕΚ

ΑΕΚ

Η κορυφαία ελληνική ομάδα στο BCL. Με μία κατάκτηση και έναν χαμένο τελικό. Μα και την περσινή γεμάτη προβλήματα πορεία που κατέληξε σε μία μεγαλοπρεπέστατη... κατάρρευση.

Η ΑΕΚ άλλαξε. Παντού! Νέος προπονητής, ο Στέφανος Δέδας και μόνο ένας παίκτης ίδιος με το περσινό ρόστερ, ο Δημήτρης Μαυροειδής.

Στο ρόστερ της ΑΕΚ προστέθηκαν παίκτες με εμπειρία από αρκετές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ανάμεσά τους και το BCL, ωστόσο τα πρώτα δείγματα φέρνουν τη «Βασίλισσα»... αλλεργική με την άμυνα. Την ίδια ώρα, στην Ένωση έχουν... νωπή την αποχώρηση του Μάνι Χάρις, ο οποίος αγωνίστηκε μόνο στο Super Cup.

Οι αντίπαλοι

O όμιλος που συμμετέχει η ΑΕΚ λογίζεται βατός. Αν και οι περισσότεροι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το Τρεβίζο (3-0 στα προκριματικά), διάδοχο της ιστορικής Μπενετόν, η οποία με ιστορία μόλις 9 ετών (ιδρύθηκε το 2012) έρχεται με... φόρα και στην Ευρώπη.

Η Ρίγα μπορεί να έχασε τους «Big 3» της (Άλμαν, Κάισερ, Πινέιρο), αλλά τους αντικατέστησε με μία δυνατή τετράδα, τους Τζέιλεν Ράιλι, Ρον Κάρι, Ντεβόντρικ Ουόκερ και Ράισον Χάμοντς.

Τέλος, η πρώτη αντίπαλος της ΑΕΚ, η Σομπατέλι υποδέχτηκε την επιστροφή αρκετών Ούγγρων παικτών, αλλά είναι σίγουρο ότι το σκοράρισμα θα τραβήξει ο μοναδικός Αμερικανός της ομάδας, Μάρβιν Κλαρκ.

Το πάρε-δώσε της ΑΕΚ

Έμειναν: Δημήτρης Μαυροειδής (σέντερ), Μιχάλης Καρλής (γκαρντ, προωθήθηκε από την εφηβική ομάδα), Κώστας Σαξιώνης (γκαρντ, προωθήθηκε από την εφηβική ομάδα)

Ήρθαν: Στέφανος Δέδας (προπονητής), Δημήτρης Φλιώνης (γκαρντ), Ανδρέας Πετρόπουλος (γκαρντ), Παναγιώτης Φιλιππάκος (φόργουορντ), Γιώργος Μπόγρης (σέντερ), Νίκος Παππάς (γκαρντ), Χουάν Πάμπλο Βαουλέτ (φόργουορντ), Κίνο Κολόμ (γκαρντ), Μπράιαν Ανγκόλα (γκαρντ/φόργουορντ), Έρικ Γκρίφιν (φόργουορντ), Στέφαν Γέλοβατς (φόργουορντ/σέντερ)

Έφυγαν: Νίκος Γκίκας (γκαρντ), Κωνσταντίνος Γόντικας (σέντερ), Δημήτρης Μωραΐτης (γκαρντ), Μόουζες Κίνγκσλεϊ (φόργουορντ/σέντερ), Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (φόργουορντ), Νίκος Ζήσης (γκαρντ), Δημήτρης Κατσίβελης (γκαρντ), Λίνος Χρυσικόπουλος (φόργουορντ), Γιόνας Ματσιούλις (φόργουορντ), Γιανίκ Μορέιρα (σέντερ), Μάρκους Σλότερ (σέντερ), Ντάριλ Μέικον (γκαρντ), Νίκος Ρογκαβόπουλος (γκαρντ/φόργουορντ), Κιθ Λάνγκφορντ (γκαρντ), Ματ Λοτζέσκι (φόργουορντ)

Το πρόγραμμα της ΑΕΚ (Δ' Όμιλος)

Σομπατέλι - ΑΕΚ (6/10, 19:00)

ΑΕΚ – Τρεβίζο (19/10, 19:30)

Ρίγα - ΑΕΚ (3/11, 19:00)

ΑΕΚ - Ρίγα (15/11, 19:30)

ΑΕΚ - Σομπατέλι (14/12, 19:30)

Τρεβίζο - ΑΕΚ (22/12, 21:00)

ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ

O ΠΑΟΚ διατήρησε τον Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο του. Κράτησε τον περσινό κορμό του και φυσικά πρόσθεσε νέους παίκτες – ξένους και Έλληνες. Το ερώτημα που προκύπτει για τον «Δικέφαλο του Βορρά» έχει να κάνει με την αναγκαιότητα της συμμετοχής.

Για το αν σε μία σεζόν, όπως η φετινή, η συμμετοχή σε μία ακόμη διοργάνωση, μπορεί να αποδειχτεί (αχρείαστη) πολυτέλεια. Προς το παρόν, στον ΠΑΟΚ προετοιμάζονται για την αναμέτρηση της πρεμιέρας απέναντι στην Ιγκοκέα, έχοντας δείξει αρνητικό πρόσωπο στην πρεμιέρα της Basket League, απέναντι σε μία άλλη ομάδα του BCL, το Λαύριο.

Οι αντίπαλοι

O ΠΑΟΚ θα ήθελε πιο εύκολο όμιλο. Αυτή είναι η αλήθεια. Η Νίμπουρκ, με δύο παρουσίες στα Final 8 είναι πάντα υπολογίσιμη δύναμη, η Γαλατασαράι, ειδικά στην αρχή κάθε διοργάνωσης, θέλει να ξεχωρίζει. Φέτος έχει ένα κράμα Αμερικανών και Τούρκων αθλητών, ελπίζοντας σε κάτι διαφορετικό από την περσινή σεζόν.

Τέλος, τον όμιλο συμπληρώνει η Ιγκοκέα (Βοσνία). Στηρίζεται κυρίως στους ξένους παίκτες της, ωστόσο το ρόστερ της είναι γεμάτο από Σέρβους. Μπορεί κάποιος να την αψηφήσει;

Το πάρε-δώσε του ΠΑΟΚ

Έμειναν: Άρης Λυκογιάννης (προπονητής), Μάλκολμ Γκρίφιν (γκαρντ), Ζερμέιν Λοβ (γκαρντ), Τζος Κάρτερ (φόργουορντ), Γιώργος Καμπερίδης (γκαρντ/φόργουορντ)

Ήρθαν: Νίκος Καμαριανός (φόργουορντ), Μιχάλης Καμπερίδης (φόργουορντ), Μάρβιν Τζόουνς (σέντερ), Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (φόργουορντ), Ανδρέας Χριστοδούλου (φόργουορντ), Ντέιβιντ ΝτιΛέο (φόργουορντ), Βασίλης Τολιόπουλος (γκαρντ), Ντέρεκ Ογκμπέιντε (σέντερ)

Έφυγαν: Βαγγέλης Μαργαρίτης (φόργουορντ), Νώντας Παπαντωνίου (γκαρντ), Σαγκμπάμπα Κονάτε (σέντερ), Δημήτρης Κακλαμανάκης (σέντερ), Γιώργος Τσαλμπούρης (σέντερ), Μπο Μπιτς (φόργουορντ), Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ (γκαρντ)

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ (Ε' Όμιλος)

Ιγκοκέα - ΠΑΟΚ (5/10, 19:30)

ΠΑΟΚ - Νίμπουρκ (12/10, 19:30)

ΠΑΟΚ - Γαλατάσαραϊ (25/10, 19:30)

Νίμπουρκ - ΠΑΟΚ (9/11, 19:30)

Γαλατάσαραϊ - ΠΑΟΚ (8/12, 19:00)

ΠΑΟΚ - Ιγκοκέα (22/12, 19:30)

ΛΑΥΡΙΟ

Λαύριο

Η συμμετοχή στο BCL είναι η ανταμοιβή για την ξέφρενη πορεία του Λαυρίου. Μία πόλη σε έναν πρωτόγνωρο ρυθμό. Και αλλαγή έδρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας τέτοιας διοργάνωσης. Το Λαύριο θα αφήσει την έδρα του και για τα ματς του BCL θα μετακομίσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Και αν για τον Βασίλη Μουράτο το παρκέ είναι γνώριμο, λόγω της παρουσίας του στα ρόστερ των ομάδων της EuroLeague, για όλους τους υπόλοιπους θα είναι κάτι διαφορετικό.

Μία καλή ευκαιρία, μία ακόμη ευκαιρία, να αποδείξουν την αξία τους σε ένα απαιτητικό μπασκετικό επίπεδο.

Οι αντίπαλοι

Η κληρωτίδα ήταν... σκληρή στο Λαύριο, αφού έδωσε στην ομάδα του Σερέλη τρεις απ' τους δυσκολότερους αντιπάλους. Η Μάλαγα του Φώτη Κατσικάρη ήρθε φέτος στο BCL, αφήνοντας το EuroCup, και διαθέτει τόσο ποιοτικό ρόστερ, ώστε να λογίζεται ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο.

Η Νίζνι, αντίπαλος της ΑΕΚ πέρσι, θα ξεκινήσει έχοντας έναν Αμερικανό (Λάζεριτς Τζόουνς), έναν Λετονό (Ρόλαντς Φρεϊμάνις), έναν Σέρβο (Νίκολα Γιοβάνοβιτς) και ένα δυναμικό γεμάτο με Ρώσους παίκτες.

Όσο για την Ντιζόν; Πέρσι έχασε την πρόκριση για τους «16» στο... νήμα. Διαθέτει ένα φρέσκο ρόστερ, με έξι προσθήκες και κυριότερη αυτή του Ντέιβιντ Χόλστον.

Το πάρε-δώσε του Λαυρίου

Έμειναν: Χρήστος Σερέλης (προπονητής), Βασίλης Μουράτος (γκαρντ), Πέτρος Γερομιχαλός (φόργουορντ), Στράτος Βουλγαρόπουλος (σέντερ), Τάισον Κάρτερ (γκαρντ), Νίκος Περσίδης (φόργουορντ)

Ήρθαν: Δημήτρης Κακλαμανάκης (σέντερ), Τζέρι Σμιθ (γκαρντ), Μάρκους Λιούις (γκαρντ), Αλ-Ουαζίντ Αμίνου (σέντερ), Κένι Γκόινς (φόργουορντ), Άλφης Πιλάβιος (φόργουορντ), Αλέξανδρος Νικολαΐδης (γκαρντ - δανεικός από τον Ολυμπιακό), Τζαβόν Μπλερ (γκαρντ)

Έφυγαν: Τζάρεντ Σάβατζ (φόργουορντ), Ντέβιν Ντέιβις (φόργουορντ), Ο Ντι Ανοσίκε (σέντερ), Άλφα Ντιαλό (φόργουορντ), Γκλεν Κοζί (γκαρντ), Δημήτρης Λεγκίκας (φόργουορντ), Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος (γκαρντ)

Το πρόγραμμα του Λαυρίου (Γ' Όμιλος)

Λαύριο - Ντιζόν (5/10, 19:30)

Ουνικάχα Μάλαγα - Λαύριο (20/10, 21:30)

Λαύριο - Νίζνι (2/11, 19:30)

Νίζνι - Λαύριο (16/11, 19:00)

Ντιζόν - Λαύριο (14/12, 21:30)

Λαύριο - Ουνικάχα Μάλαγα (21/12, 19:30)

Οι ομάδες που αξίζει να προσέξουμε

Μπούργος

Η σεζόν δεν έχει καν ξεκινήσει. Οι εκπλήξεις είναι δεδομένες. Αλλά αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορείς να αφήσει στην άκρη την περσινή φιναλίστ του BCL, Καρσίγιακα. Οι Τούρκοι έχασαν στον τελικό απ' την δύο φορές πρωταθλήτρια Μπούργος και φέτος επιστρέφουν ενισχυμένοι.

Οι Μπόντζι Κόλσον, Τζέιμς Μπλάκμον, Ακίλ Μίτσελ, Μάικλ Ρολ, Τσαν Κορκμάζ και Μπερκάν Ντουρμάζ πήγαν στη Σμύρνη. Για να αλλάξουν την μοίρα της ομάδας του Ουφούκ Σαρίτσα.

Ως ισχυρό φαβορί προβάλλει και η Χαποέλ Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί είχαν ένα πολυάσχολο καλοκαίρι, με την προσθήκη του Ρετίν Ομπασοχάν και του Σον Κιλπάτρικ, αλλά και τις εκπλήξεις με τους Άντονι Μπένετ (o οποίος ενδέχεται να μετράει αντίστροφα για την αποχώρησή του) και Θον Μέικερ. Ο Ορέν Αμιέλ είναι ο προπονητής που θα αναλάβει να οδηγήσει την Χαποέλ στην εποχή δίχως τους Ταμίρ Μπλατ, ΤαΣόν Τόμας και Τζέι Κόβαν Μπράουν.

Η Μπούργος, νικήτρια το 2020 και το 2021, παρά το νέο πρόσωπό της θα είναι πάντα αξιόμαχη, ενώ η νέα ισπανική προσθήκη, η Μάλαγα του Φώτη Κατσικάρη έχει υπολογίσιμο ρόστερ. Έμπειρο από τη συμμετοχή αρκετών παικτών στο EuroCup, το οποίο εμπλουτίστηκε από τον Νόρις Κόουλ (Βιλερμπάν πέρσι), τον Μάικλ Έρικ (πέρσι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας), τον Τζόναθαν Μπαρέιρο (πέρσι στη Σαραγόσα) και τον Έντγκαρ Βιθέντο.

Το νέο σύστημα διεξαγωγής και το Final 4

Το BCL αλλάζει. Τα ελάχιστα ματς που θα επιτρέψουν σε μία ομάδα να σηκώσει το τρόπαιο είναι μόλις 17, ωστόσο το νέο format διαθέτει πέντε κομμάτια.

Το πρώτο, αυτό που ξεκίνησε χθες στην Ισπανία, με την αναμέτρηση της Μπούργος με την Μπεσίκτας (νίκη των Ισπανών με 82-74) και συνεχίζεται σήμερα είναι η πρώτη φάση των ομίλων. Οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων.

Οι πρώτοι από κάθε γκρουπ προκρίνονται στη φάση των «16» που θα διεξαχθεί επίσης με τη μορφή ομίλων.

Και ο 2ος με τον 3ο από κάθε όμιλο θα μπουν σε ένα play-in tournament. Με σειρές που θα κριθούν στις δύο νίκες (best of 3).

Όσοι προκριθούν πάνε στους «16». Εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά: Οι δύο πρώτοι από κάθε έναν απ' τους 4 ομίλους, παίρνουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά, τα οποία θα διεξαχθούν σε μορφή playoffs, στις δύο νίκες (best of 3). Φέτος, επανέρχεται και το Final 4, το οποίο ωστόσο θα διεξαχθεί σε μία ουδέτερη έδρα και όχι σε μία εκ των τεσσάρων φιναλίστ.

Πέντε παίκτες που αξίζουν την προσοχή μας

Μπόντζι Κόλσον (Καρσίγιακα)

Μπόντζι Κόλσον

Ο 25χρονος φόργουορντ μας συστήθηκε τη σεζόν 2019-2020 στο EuroCup με την Νταρουσάφακα (10.8π., 5 ριμπ., 0.9 κλεψ., 0.9 μπλοκ). Μας... ξανασυστήθηκε πέρσι, με τη φανέλα της Στρασμπούρ. Μέτρησε 18.2 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ, οδηγώντας την αθλητική γαλλική ομάδα μέχρι το Final 8 και την 4η θέση στο BCL. Δίκαιη η κατάκτηση του τίτλου του MVP στην regural season.

Φέτος αποτελεί μέρος του νέου... πειράματος της Καρσίγιακα για την κατάκτηση του τίτλου που της ξέφυγε πέρσι. Ένας σκόρερ σε ένα έμπειρο σύνολο.

Θον Μέικερ (Χαποέλ Ιερουσαλήμ)

Θον Μέικερ

Από το ΝΒΑ (και κάποτε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς), στο BCL και στο Ισραήλ. O 24χρονος Σουδανός, που μπορεί να παίξει στη θέση «4» και στη θέση «5», μέτρησε 263 ματς στο ΝΒΑ (σε Μπακς, Πίστονς και Καβς) και πλέον θα φοράει τη φανέλα της Χαποέλ Ιερουσαλήμ.

Στα πρώτα χρόνια του στο ΝΒΑ είχε χριστεί ως ο επόμενος... Αντετοκούνμπο. Και η παρουσία του θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού στο ΝΒΑ δεν κατάφερε να πείσει (4.6 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ στην καριέρα του). Θα πείσει στο BCL;

Ντ' Άντζελο Χάρισον (Προμετέι)

Ντ' Άντζελο Χάρισον

O 28χρονος γκαρντ άλλαξε φανέλα. Έβγαλε αυτήν της Μπρίντιζι και φόρεσε εκείνη της ουκρανικής Προμετέι.

Σχεδόν κάθε χρόνο συνηθίζει να αλλάζει ομάδα, έχοντας ήδη επτά ομάδες (Ουσάκ Σπορτίφ, Χαποέλ Γκιλμπόα, Ένισεϊ, Λε Πορτέλ, Μακάμπι Ρισόν, Μπρίντιζι οι προηγούμενες έξι) στο βιογραφικό του από το 2015. Πέρσι με την ιταλική Μπρίντιζι, ο Χάρισον μέτρησε 19.3 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ. Ένας παίκτης... ορχήστρα, εξαιρετικός στο «ένας εναντίον ενός» για την πρωτάρα στο θεσμό Προμετέι.

Τζέρικ Χάρντινγκ (Νίμπουρκ)

Τζέρικ Χάρντινγκ

Δεύτερη σεζόν στην Τσεχία για τον 23χρονο γκαρντ της Νίμπουρκ, μία εκ των αντιπάλων του Λαυρίου. Το στοίχημα είναι η παρουσία της ομάδας για τρίτη σερί χρονιά στην οκτάδα, έχοντας φτάσει στο Final 8 του 2020 και του 2021.

Και ο Χάρντινγκ που πλέον έμαθε την ομάδα, θα αποτελέσει τον πυλώνα της νέας προσπάθειας. Πέρσι μέτρησε 12.2 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ.

Γιανίκ Ενζοσά (Μάλαγα)

Γιανίκ Ενζοσά

Τι δουλειά έχεις ένας 17χρονος στο BCL; Ας ρωτήσουμε τον σέντερ της Μάλαγα. Το 2020 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη, με ρήτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ αν θέλει να αποχωρήσει για το ΝΒΑ.

Μπήκε αμέσως στο ροτέισον της Μάλαγα, κάνοντας ντεμπούτο στην ACB σε ηλικία 16 ετών και 10 μηνών! Στο βιογραφικό του έχει ήδη 23 συμμετοχές στην ACB και 16 στο EuroCup. Επιστρέφει έχοντας ταλαιπωρηθεί για πέντε μήνες από την κήλη των αθλητών!

@Photo credits: INTIME, Basketball Champions League, EuroCup
 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα