Μαρσελίνιο Χουέρτας: Ένας έφηβος ετών 39... απειλεί το Περιστέρι του Σπανούλη

Μαρσελίνιο Χουέρτας: Ένας έφηβος ετών 39... απειλεί το Περιστέρι του Σπανούλη

Δημήτρης Οικονόμου
Μαρσελίνιο Χουέρτας: Ένας έφηβος ετών 39... απειλεί το Περιστέρι του Σπανούλη

bet365

Ο αιώνιος έφηβος Μαρσελίνιο Χουέρτας οδηγεί την Τενερίφη σε απάτητες κορυφές και πλέον θα αντιμετωπίσει τον Βασίλη Σπανούλη από ένα διαφορετικό μετερίζι στο Περιστέρι (18/10 - 19:30) για το BCL.

Ήταν 11 Μαΐου του 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπονιφας Ν'ντογνκ αστοχεί στη δεύτερη βολή και η μπάλα πέφτει από το επιθετικό ριμπάουντ στα χέρια του Μαρσελίνιο Χουέρτας, με το σκορ στο 66-64 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος δίχως να το σκεφτεί στιγμή εκτελεί για το προβάδισμα αλλά βρίσκει σίδερο, παρότι ανενόχλητος από την κορυφή.

Στην αμέσως επόμενη φάση ο Σπανούλης βρίσκει τον Τζόι Ντόρσεϊ, που σκοράρει παίρνοντας το φάουλ. Ο Ολυμπιακός θα αποκλείσει την Μπαρτσελόνα και θα πάει στον τελικό του Final-4 της EuroLeague, 48 ώρες προτού ολοκληρώσει το θαύμα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

Αυτό ήταν ένα από τα άτυπα μπρα-ντε-φερ που Σπανούλης και Χουέρτας έδωσαν στα παρκέ, όλα αυτά τα χρόνια στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ο Χουέρτας συνεχίζει ακάθεκτος 39 Μαΐων να είναι το ίδιο επιδραστικός με την Τενερίφη, στην οποία βρέθηκε το 2019 και μπήκε επίσημα στις πρώτες μέρες της τετραετίας του. Το βράδυ της Τρίτης (19:30) θα συναντήσει τον Σπανούλη ξανά, με εκείνον όμως να συνεχίζει από το διαφορετικό μετερίζι της προπονητικής στον πάγκο του Περιστερίου bwin.

Συνδεδεμένος με την Ισπανία, η Τενερίφη αποτελεί τον πέμπτο σταθμό του μετά την Μπανταλόνα, την Μπιλμπάο, την Μπασκόνια (δις) και την Μπαρτσελόνα. Και φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα να γίνει ο ηγέτης της, αφού στα 38 του την οδήγησε στην κατάκτηση του Basketball Champions League, όντας μάλιστα ο MVP του Final-4.

Ως... αιώνιος έφηβος ο Βραζιλιάνος γκαρντ, λίγο πριν πατήσει τα 39 σκόραρε 17 πόντους με 9 ασίστ, 4 ριμπάουντ στον ημιτελικό κόντρα στη Χολόν και δύο μέρες αργότερα απέναντι στη Μανρέσα έγραψε 13 πόντους και 14 ασίστ, για το τελικό 98-87 που έφερε στην Τενερίφη τον τίτλο. Φυσικά και αναδείχθηκε MVP του Final-4, βραβείο που είχε κατακτήσει ο Μάριους Γκριγκόνις με την ίδια ομάδα μία πενταετία νωρίτερα. Όπως ακριβώς MVP είχε αναδειχθεί και στο Intercontinental Cup του 2020 με την Τενερίφη.

Το Περιστέρι απέναντι σε μία από τις πιο «hot» ομάδες της Ευρώπης

Ο Χουέρτας ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 10.5 πόντους, 7.3 ασίστ στο Basketball Champions League και όπως φαίνεται δεν έχει καμία διάθεση να κάνει... έκπτωση στις επιδόσεις του. Η ηλικία για αυτόν είναι απλά ένας αριθμός και με αυτόν τον τρόπο οδηγεί την Τενερίφη με ασφάλεια στους πέντε πρώτους αγώνες των Ισπανών.

Η Τενερίφη μετράει 4 νίκες στη Liga Endesa, μεταξύ αυτών και ένα διπλό στην Μπασκόνια, που τη φέρνει στην 1η θέση προς το παρόν, ενώ έχει επικρατήσει και της Ρίτας στην Ισπανία με 89-74. Με κορυφαίο, ποιον άλλον, τον δαιμόνιο Χουέρτας. Για τον Βραζιλιάνο οι 19 πόντοι, συνεπικουρούμενοι από τις 7 ασίστ ήταν άλλη μία μέρα στη δουλειά για την 1η αγωνιστική του Basketball Champions League.

Ο «πονοκέφαλος» του φρένου στον Χουέρτας είναι σημαντικός για τον Σπανούλη, αλλά αν κοιτάξει κανείς το ρόστερ της ομάδας από τους Κανάριους Νήσους, θα διακρίνει την ποιότητα και το βάθος. Παίκτες με την εμπειρία των Αμπρομάιτις και Ντόρνεκαμπ, ποιοτικοί γηγενείς όπως ο Σάστρε ή ο Χάιμε Φερνάντεθ, ο εκπληκτικός σουτέρ Σάσου Σάλιν και φυσικά ο «παλιόφιλος» του Σπανούλη, Γκιόργκι Σερμαντίνι.

Η ομάδα του Τσους Βιντορέτα δεν είναι απλώς μία κλασική ισπανική... μηχανή που τρέχει, αφού παίζοντας στις 81.3 κατοχές (πάντοτε με τον αστερίσκο του ρυθμού στην Ισπανία και του νέου κανονισμού για τις επαναφορές), μετρά το εντυπωσιακό 86.5 στο DRTG σύμφωνα με το InStat. Δέχεται δηλαδή λιγότερους από 87 πόντους ανά 100 κατοχές, την ώρα που το αντίστοιχο νούμερό της βρίσκεται στο 103.4, έχοντας πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας.

Ο Σπανούλης και οι... 40άρηδες

1

Αν δε γνωρίζει κανείς τον Χουέρτας και τον δει να παίζει, δε θα του περάσει επ ουδενί από το μυαλό ότι πρόκειται για έναν 39χρονο. Γεννημένος στις 25 Μαΐου του 1983 ανήκει σε ένα γκρουπ παικτών που αποτελούν τους... μαθουσάλες της λίγκας.

Ωστόσο στο BCL υπάρχει χώρος και για τους 40άρηδες. Ο Σπανούλης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1982 και αφού τα κατέκτησε όλα, παραπάνω από μία φορές ως παίκτης, μεταπήδησε στην άκρη του πάγκου.

Η φλόγα όμως ακόμα σιγοκαίει δύο παίκτες της σειράς του. Ο Πετρ Μπέντα είναι ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας που πατά στα παρκέ του BCL για τη σεζόν με τη Νίμπουρκ, έχοντας δει το πρώτο φως στις 25 Μαρτίου του 1982. Δεύτερος και τελευταίος της γενιάς του, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης. Ο ψηλός του ΠΑΟΚ για λίγες ημέρες δεν ανήκει στη συνομοταξία του Χουέρτας, αφού ήρθε στον κόσμο στις 5 Δεκεμβρίου του 1982.

Με τη... φόρα που έχει ο Μαρσελίνιο Τιέπο Χουέρτας, όπως είναι το πλήρες όνομά του, μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει ο γηραιότερος που αγωνίστηκε ποτέ στο Basketball Champions League. Τα πόδια του κρατάνε ακόμα και έχει παράδοση σε τέτοια ρεκόρ, αφού έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία rookie του ΝΒΑ, μετά τους Πάμπλο Πριχιόνι και Αντρέ Ίνγκραμ, όταν τον Σεπτέμβριο του 2015, στα 32 του πήρε την απόφαση να γίνει ένας «Laker». Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε φορά που πατάει παρκέ, είναι έτοιμος να δώσει άλλη μία παράσταση, αφού τα ταλέντα του είναι αναλλοίωτα στον χρόνο...

@Photo credits: Basketball Champions League, EuroLeague
 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα