BCL: Το Final 4 στο Βελιγράδι είναι γεμάτο… Έλληνες

Χάουαρντ Σαντ Ρος

bet365

Η Μάλαγα, η Τενερίφη και η Μούρθια πλαισιώνουν το Περιστέρι bwin στο Final 4 του Basketball Champions League και το Gazzetta παρουσιάζει τους παίκτες των τριών ισπανικών ομάδων που έχουν ελληνικό παρελθόν.

Το Περιστέρι bwin έχει μπροστά του την υπέρτατη πρόκληση με τη συμμετοχή του στο Final 4 του Basketball Champions League όπου θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό την Τενερίφη (26/4, 19:00), την πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης με δυο κατακτήσεις σε πέντε συμμετοχές στην τελική φάση.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα των δυτικών προαστίων θα εξαντλήσει τις πιθανότητές της στην Beogradska Arena από όπου θα περάσουν αρκετοί παλιοί γνωστοί. Το Final 4 κάνει τζάμπολ στο Βελιγράδι και το Gazzetta παρουσιάζει τους παίκτες των ισπανικών ομάδων που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα.

Μούρθια

  • Χάουαρντ Σαντ-Ρος

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος (33χρ., 2μ.01) συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τη φανέλα της ΑΕΚ που τον απέκτησε το 2018. O Κουβανός περιφερειακός εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με την «Ένωση» υπογράφοντας στην ΤΣΣΚΑ που κατέβαλε buy-out ύψους 500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2020. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού όπου αγωνίστηκε μια διετία, κατακτώντας το double και το Super Cup, το 2021. Φέτος μετράει 6.6 πόντους, 4.3 ασίστ και 3.8 ριμπάουντ σε 13 αγώνες στο Basketball Champions League με τη Μούρθια.

  • Αρτούρς Κούρουκς

Ο Αρτούρς Κούρουκς αποδεσμεύτηκε από τον Προμηθέα τον περασμένο Δεκέμβριο και επέστρεψε στη Liga Endesa, υπογράφοντας στη Μούρθια που ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Λετονό γκαρντ (24χρ., 1μ.93) ως το 2025. Ο Κούρουκς έχει παίξει στο παρελθόν στην Μπασκόνια και τη Ρίγα ενώ ήταν μέλος της Εθνικής Λετονίας που κατέκτησε την πέμπτη θέση στο περσινό Mundobasket. Την τριετία 2020-23 «έγραψε» 70 συμμετοχές στη EuroLeague με την Μπασκόνια και πλέον αγωνίζεται στο πλευρό του αδελφού του, Ροντιόνς Κούρουκς, σημειώνοντας 4.5 πόντους, 1.1 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ σε 13 συμμετοχές στο BCL.

Ουνικάχα Μάλαγα

  • Τάισον Κάρτερ

Ο Τάισον Κάρτερ (26χρ., 1μ.93) αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως επαγγελματίας στην Ελλάδα, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του στο Λαύριο τη διετία 2020-22. Στη rookie σεζόν του σημείωσε 13.8 πόντους, 3.3 ριμπάουτ και 2.7 ασίστ μ.ό., φτάνοντας ως τους τελικούς του πρωταθλήματος. Τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς πήρε τα ταλέντα του και μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη για λογαριασμό της Ζενίτ και από το 2022 αγωνίζεται στη Μάλαγα. Μάλιστα ο Κάρτερ αναδείχτηκε MVP στο περσινό Copa del Rey όπου η ομάδα της Ανδαλουσίας κατέκτησε το Κύπελλο. Φέτος έχει 10.4 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ σε 13 ματς στο BCL.

  • Κέντρικ Πέρι

Ο Κέντρικ Πέρι (31χρ., 1μ.85) εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2021 και έκανε το ντεμπούτο του στη EuroLeague με τους «πράσινους» ωστόσο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στο κλαμπ. Η συνεργασία του Αμερικανού πόιντ γκαρντ με το «τριφύλλι» είχε άδοξο τέλος αφού δεν ικανοποίησε σε κανένα σημείο τον Δημήτρη Πρίφτη με την απόδοσή του. Τον Ιανουάριο της ίδιας σεζόν ο Πέρι υπέγραψε στην Μπουντούτσνοστ και από το 2022 αγωνίζεται στην Ουνικάχα Μάλαγα, με την οποία συμπεριλήφθηκε στην περσινή All-FIBA Champions League Second Team. Σε 11 ματς στο BCL μετράει 11.4 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ μ.ό.

  • Τάιλερ Καλινόσκι

Ο Τάιλερ Καλινόσκι (31χρ., 1μ.93) αγωνίζεται την τελευταία διετία στην Ουνικάχα Μάλαγα, αποτελώντας μέλος της ομάδας που κατέκτησε πέρσι το Copa del Rey. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα το 2016-17 με τη φανέλα του Απόλλωνα Πάτρας. Ακολούθως έπαιξε διαδοχικά στην Αντβέρπ, την Μπαντίρμα, τη Μπρέσια και την Μπρεογκάν πριν μετακομίσει στην Ανδαλουσία. Φέτος μετράει 7.6 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ υπό τις οδηγίες του Ίμπον Ναβάρο στη Μάλαγα.

Τενερίφη

Κάιλ Γκάι

Ο Κάιλ Γκάι (26χρ, 1μ.88) αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό μετά από μια εξαιρετική σεζόν με την Μπανταλόνα, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «πράσινους». Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός περιφερειακός δεν βρήκε ποτέ χρόνο και ρόλο στο rotation του Εργκίν Αταμάν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει μετά από πέντε μήνες για την Τενερίφη. Πλέον έχει κομβικό ρόλο στο παιχνίδι των Ισπανών, αποτελώντας σημείο αναφοράς στην επίθεση με 20.6 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ μ.ό. σε εννιά συμμετοχές στο Basketball Champions League.

Γκιόργκι Σερμαντίνι

O Γκιόργκι Σερμαντίνι (35χρ., 2μ.17) αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το... μακρινό 2008 και πανηγύρισε τον τίτλο της EuroLeague στο Βερολίνο. Τις επόμενες δυο χρονιές δόθηκε δανεικός στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα και την Καντού ενώ στο βιογραφικό του έχει δυο θητείες με τον Ολυμπιακό, το 2012-13 όταν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και το 2014. Από το 2019 αγωνίζεται στην Τενερίφη, έχοντας πανηγυρίσει δυο κατακτήσεις Basketball Champions League με τους νησιώτες. Φέτος έχει 11.6 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ στη διοργάνωση της FIBA.

@Photo credits: ACB Media
 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα