Πιτίνο: «Ονειρεύομαι στα 67 μου να μπω στην τελετή έναρξης στο Τόκιο»

Πιτίνο: «Ονειρεύομαι στα 67 μου να μπω στην τελετή έναρξης στο Τόκιο»

Αντωνία Σπανού
Πιτίνο: «Ονειρεύομαι στα 67 μου να μπω στην τελετή έναρξης στο Τόκιο»

bet365

Ο Ρικ Πιτίνο παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την Εθνική και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και παραδέχτηκε το όνειρο του.

Ο Ρικ Πιτίνο μίλησε στο επίσημο σάιτ της FIBA και εξήγησε τι σημαίνει για εκείνον να είναι στο «τιμόνι» της Εθνικής ομάδας, τους στόχους του ελληνικού συνόλου, την σημασία του σουτ, αλλά και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αναλυτικά όσα είπε ο προπονητής της Εθνικής:

«Για περίπου δύο μήνες θα γίνω Έλληνας. Θα γίνει ένα πάθος μεγαλύτερο από όσα είχα ποτέ. Γιατί παίζεις για την χώρα σου. Είναι παραπάνω από ένα τουρνουά, είναι παραπάνω από ένα πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Όλοι υποστηρίζουν μαζί. Σημαίνει πολλά για εμένα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα»

Για τις πιθανότητες της ελληνικής ομάδας:

«Εγώ πιστεύω ότι έχουμε ένα βουνά να ανέβουμε για να ξεπεράσουμε τον Καναδά. Είναι στον Καναδά, αλλά έχουμε εμπειρία στην ομάδα να κάνουμε την διαφορά. Μπορεί να μην έχουμε αθλητικότητα ή τρομερούς σουτέρ, αλλά έχουμε εμπειρία. Και αυτό ψάχνω πάντα, περισσότερο απ' όλα. Εμπειρία σε παιχνίδια με την Εθνική».

Για το σουτ:

«Έχω μια Εθνική ομάδα που δεν μπορούμε να πάμε στους Ολυμπιακούς αν δεν πάρω σουτέρ, οπότε ίσως πρέπει να πάρω λιγότερο ταλέντο για να πάρω μερικούς σουτέρ. Γι' αυτό χάσανε πέρυσι. Δεν είχαν σουτέρ. Αν ένας ψηλός δεν έχει τόσο ταλέντο, αλλά μπορεί να σουτάρει, τότε πιθανότατα θα έχει θέση στην ομάδα. Και έχεις και τον Νικ Καλάθη, που σουτάρει απίστευτα στην προπόνηση με τον Παναθηναϊκό. Κάναμε ένα βίντεο και του είπαμε, ''Νικ κοίτα. Κάθε φορά που διστάζεις, το σκέφτεσαι, τα χάνεις. Κάθε φορά που απλά σουτάρεις έχεις 40%. Μετά από κάθε προπόνηση ο Νικ τους νικά όλους».

Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δυσκολεύεται με το σουτ του;

«Υπάρχουν τόσοι σπουδαίοι παίκτες. Τους έχει δει στο ΝΒΑ. Ο Σκότι Πίπεν για παράδειγμα. Όταν βγήκε από το ντραφτ, δεν σας κάνω πλάκα δεν μπορούσε να σουτάρει. Ήταν το 5ο πικ στο ντραφτ. Σπουδαίος αμυντικός. Όλοι έγιναν σπουδαίοι σουτέρ μέσα στο ΝΒΑ. Και ο Γιάννης θα γίνει. Αν κρατήσει σε καλό επίπεδο το σουτ του, σημαίνει ότι θα μπαίνει μέσα και θα δημιουργεί και για τους άλλους. Θα γίνει σπουδαίος στο τρίποντο κάποια στιγμή».

Για το αν θεωρεί τον εαυτό του προπονητή με ευρωπαϊκό στιλ;

«Επιθετικά είμαι. Αμυντικά έχω μέρος της αμερικανικής φιλοσοφίας, όταν πρεσάρω, φουλ κορτ πίεση όλη την ώρα. Αλλά προσαρμόζομαι. Δεν έχω μια ομάδα που πιέζει, γιατί οι Έλληνες δεν είναι αθλητικοί. Δεν τους ταιριάζει η πίεση. Οπότε προσαρμόζω την άμυνα μου στο μισό γήπεδο, αλλά λατρεύω τα επιθετικά σχήματα της Ευρώπης».

Για το αν είναι «εκπαιδευτική» η εμπειρία σας στην Ευρώπη:

«Έχω μάθει πολλά. Είμαι 67 χρονών και τα τελευταία δύο χρόνια, έχω δει πολλά διαφορετικά πράγματα. Είναι σπουδαία εδώ. Το λατρεύω. Λατρεύω τον τρόπο που προπονεί ο Ομπράντοβιτς. Οι προπονητές είναι απίστευτοι. Δεν παίρνουν την δημοσιότητα που έχω εγώ στην Αμερική, αλλά είναι φανταστικοί, έχω μάθει πολλά και το απολαμβάνω».

Για το τι θα έλεγε για να πείσει έναν παίκτη να βρεθεί το καλοκαίρι στην Εθνική:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να υπηρετείς την χώρα σου. Δεν είναι στρατός, που φοβάσαι μην χάσεις την ζωή σου, οπότε είναι σπουδαίο να παίξεις για την χώρα σου, κάτι που θα λες στα παιδιά σου, στα εγγόνια σου, κάτι που λες σε όλη την ζωή σου. Και αν πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες... μπαίνεις στην τελετή έναρξης και δεν ξεχνάς ποτέ το συναίσθημα. Ξέρω ότι ονειρεύομαι στα 67 μου να περπατήσω στο Τόκιο. Έχουμε μεγάλο βουνό να ανέβουμε, αλλά το ονειρεύομαι και δεν είμαι καν Έλληνας».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα