Τα «Λιοντάρια» του Λονδίνου θέλουν να βάλουν ξανά το Νησί στον μπασκετικό χάρτη (vid)

Ο Κώστας Κουφός με τη φανέλα των Λόντον Λάιονς
Το ενδεχόμενο συμμετοχής αγγλικής ομάδας στην EuroLeague παραμένει συνεχώς στην ατζέντα και οι Λόντον Λάιονς πήραν την σκυτάλη από τους Λόντον Τάουερς, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στα νοκ άουτ του EuroCup και σημαδεύοντας μελλοντικά τη… μεγάλη σκηνή.

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως οι Λόντον Τάουερς παρατάχθηκαν στην πρώτη EuroLeague της σεζόν 2000-01, εντούτοις εκείνη η νίκη στην πρεμιέρα επί της Φρανκφούρτης με 86-61 συνιστά, μέχρι σήμερα τη μοναδική νίκη αγγλικής ομάδας στη διοργάνωση. Ακολούθησαν 23 συνεχόμενες ήττες (0-9 την πρώτη χρονιά, 0-14 τη δεύτερη) και οι Άγγλοι… χαιρέτησαν τις διοργανώσεις της EuroLeague Basketball πριν από την εφετινή συμμετοχή των Λόντον Λάιονς στο EuroCup.

Ο αποψινός αντίπαλος του Προμηθέα Πατρών (15/3, 21:30) αποτελεί ενδεχομένως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που «τρέχουν» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους «16» της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της EuroLeague Basketball και κοιτώνας μακροπρόθεσμα. Εν προκειμένω, στη συμμετοχή στην EuroLeague, κάτι που επιθυμεί επίσης η διοργανώτρια αρχή, κάνοντας κατά καιρούς προσπάθειες για άνοιγμα στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Final 4 του 2013 στο Λονδίνο.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία για το αγγλικό μπάσκετ στην EuroLeague ξεκίνησε πίσω στο 2000. Τότε που οι Λόντον Λάιονς, με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ρεθύμνου, Κωστή Ζομπανάκη σε διοικητικό πόστο παρατάχθηκαν με πέντε Αμερικανούς, κερδίζοντας τη Φρανκφούρτη στην πρεμιέρα, χάνοντας στον πόντο από την Μπαρτσελόνα του πιτσιρικά Πάου Γκασόλ και κοντράροντας την Ούλκερ.

«Είχε πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που υπογράφαμε τους ξένους. Τότε δεν υπήρχε YouTube, δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο. Ο προπονητής Ρικ Τέιλορ έφερνε 10-15 παίκτες, τους βάζαμε στους ξενώνες για δυο εβδομάδες, κάναμε tryouts και έτσι επιλέγαμε τους επιλέγαμε. Επίσης, πριν από την πρώτη συμμετοχή μας στην EuroLeague κάναμε ένα τουρνουά preseason με την ΑΕΚ, την Παρτιζάν, τη Μακάμπι και τους Λόντον Τάουερς στο Γουέμπλεϊ μπροστά σε 15.000 κόσμο!» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωστής Ζομπανάκης.

Παρεμπιπτόντως, ο Νικ Νερς, πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Ράπτορς το 2019 βρέθηκε στον πάγκο των Τάουερς στη δεύτερη χρονιά τους στην EuroLeague, έχοντας δουλέψει στο παρελθόν στους Μπράιτον Μπέαρς. Σε κάθε περίπτωση, το ποδόσφαιρο απορροφά τα πάντα στο Νησί. Οι Τάουερς είχαν τρία χρόνια συμβόλαιο με την EuroLeague όμως το έσπασαν στη διετία ενώ η κατάρρευση της τηλεοπτικής πλατφόρμας ITV digital με την οποία είχαν συμφωνήσει οι ομάδες της λίγκας αντί του Sky TV σήμανε ουσιαστικά την ελεύθερη πτώση του μπάσκετ στο Νησί.

Πλέον οι Λόντον Λάιονς θέλουν να κάνουν θόρυβo, να βάλουν ξανά τη Βρετανία στον μπασκετικό χάρτη, φέρνοντας παίκτες το περασμένο καλοκαίρι όπως ο Κώστας Κουφός. Το περασμένο καλοκαίρι ο Έλληνας σέντερ πήρε τα ταλέντα του και μετακόμισε στο Λονδίνο για λογαριασμό των Λάιονς, κουβαλώντας 5.7 πόντους και 5 ριμπάουντ μ.ό. σε 686 συμμετοχές στο ΝΒΑ με τους Τζαζ, Τίμπεργουλβς, Νάγκετς, Γκρίζλις και Κινγκς. Το ίδιο έπραξε ο πρώην NBAer, Σαμ Ντέκερ ο οποίος μάλιστα αναδείχτηκε MVP στην κατάκτηση του BBL Cup με τη νίκη επί των Λέστερ Ράιντερς.

Τα «Λιοντάρια» του Λονδίνου αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπασκετικές προτάσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχοντας ως στόχο να αποδείξουν ότι οι Βρετανοί αξίζουν το δικό τους μερίδιο.