Άρης: Μπορεί να «χτυπήσει» την ευάλωτη άμυνα της Ουλμ

aris
Σε μια περίοδο όπου ο Άρης πραγματοποιεί τις καλύτερες επιθετικά εμφανίσεις του στη τρέχουσα σεζόν, η Ουλμ παρουσιάζει εξαιρετικά ευάλωτη εικόνα στην άμυνα, με παθητικό που αγγίζει τους 90 πόντους.

Ο Άρης, με ρεκόρ 7-9, φιλοξενείται το βράδυ της Τετάρτης (31/1, 20:30, NS4) από την Ουλμ (9-7) στη Βαυαρία στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Regular Season του EuroCup. Ο στόχος του δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η νίκη στην Ratiopharm Arena, αν θέλει να πλησιάσει στο πολυπόθητο στόχο της πρόκρισης και να κάνει την ζωή του ευκολότερη σε ο,τι αφορά την αυλαία του ομίλου και τη μονομαχία του στις 7/2 με τη Τρέντο στο Αλεξάνδρειο.

Είναι ευνόητο πως η αποστολή των Κιτρινόμαυρων δεν θα είναι καθόλου εύκολη επί γερμανικού εδάφος. Η Ουλμ είναι δεδομένα μια ποιοτική ομάδα, η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει την πρόκριση της στην επόμενη φάση. Διαθέτει μπόλικο επιθετικό ταλέντο με μονάδες όπως ο Τρέβιον Γουίλιαμς, ο Χουάν Νούνιεθ, ο Λιονέλ Φιγκερόα κι ο σουτέρ Τόμας Κλεπάιζ. Στο φετινό EuroCup είναι 2η σε εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα (10,4) με ποσοστό αποτελεσματικότητας στο 36%, ενώ είναι η 5η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 88,3 πόντους κατά μέσο όρο.

Ωστόσο είναι μια πραγματικότητα πως η Ουλμ δεν είναι μια ομάδα που μπορεί να τρομάξει τον Άρη. Κάτι που είχε φανεί και στον πρώτο αγώνα μεταξύ τους, στη Θεσσαλονίκη, πριν από δυόμιση μήνες. Οι Γερμανοί είχαν περάσει δύσκολα με 88-99 από το Παλέ ντε Σπορ στην παράταση, σε ένα ματς του οποίου την έκβαση καθόρισε σε μεγάλο βαθμό μια διαιτητική απόφαση για μη καταλογισμό βημάτων στον Χουάν Νούνιεθ στην crunch time.

Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για τον Άρη

Συνεπώς, η αμφίρροπη εικόνα του πρώτου αγώνα δίνει ένα στίγμα, ενόψει της αποψινής τους αναμέτρησης. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν είναι... χαοτική ή αγεφύρωτη. Έχει περάσει καιρός, αλλά οι ομάδες δεν άλλαξαν ιδιαίτερα (μόνον ο Σταρκ αντί του Καρ στον Άρη) από τη προηγούμενη συνάντηση τους. Η Ουλμ είναι ομολογουμένως μια ομάδα που... παίζεται. Συν τοις άλλοις, το σύνολο του Άντον Γκαβέλ μετρά φέτος αρκετές ήττες στην έδρα του.

Άρης - Ουλμ

Για την ακρίβεια, η Ουλμ έχει χάσει 7 φορές στο «σπίτι» της σε 18 φετινούς αγώνες σε EuroCup και Bundesliga. Από την έδρα της πέρασαν επιτυχώς οι Κλουζ-Ναπόκα (81-85), Τουρκ Τέλεκομ (79-85) και Μπουργκ (84-89) σε ο,τι αφορά την Ευρώπη, ενώ η τελευταία της εικόνα από το γερμανικό πρωτάθλημα ήταν πολύ άσχημη. Το περασμένο Σάββατο (27/1), η Τούμπινγκεν του Γιώργου Καλαϊτζάκη, συνέτριψε εκεί με 21 πόντους (76-97) την αντίπαλο του Άρη, αναγκάζοντας την σε πολλά λάθη (17) και τρομερή αφλογιστία πίσω από τα 6,75 (6/27, 22%).

Ο Άρης από την πλευρά του έχει δείξει φέτος πως μπορεί να πάρει αποτελέσματα μακριά από τη Μακεδονία. Το έκανε στις έδρες των Σλασκ, Μπουντούτσνοστ και Τουρκ Τέλεκομ.

Η άμυνα της Ουλμ είναι σταθερά ευάλωτη

Κατά τα λοιπά, η Ουλμ που παίζει σε υψηλό τέμπο κι είναι μια σύγχρονη ομάδα, διασκεδαστική στο μάτι, αναγκάζεται συχνά να θυσιάζει πολλά πράγματα στα μετόπισθεν. Ενώ δεν έχει πιθανότατα και τα κατάλληλα εργαλεία/πρόσωπα για να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Βγάζει ποιότητα στην επίθεση, έχει ταχύτητα και αυτοματισμούς, όμως αμυντικά δεν έχει σκληράδα ανάλογη με εκείνη του Άρη και γενικώς εκτίθεται συχνά και σχετικά εύκολα.

Το τελευταίο δίμηνο, δηλαδή το διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, η Ουλμ έχει παθητικό 88,7 πόντων σε 17 αναμετρήσεις. Το αντίστοιχο διάστημα στην αρχή της χρονιάς (Οκτώβριο-Νοέμβριο), η γερμανική ομάδα επέτρεπε 85,4 πόντους στους αντιπάλους της. Οι επιδόσεις της όχι μόνο δεν έχουν παρουσιάσει κάποια βελτίωση, απεναντίας είναι ακόμη χειρότερες μέσα στο 2024. Κι όλο αυτό συμβαίνει σε ένα ευνοϊκό timing για τον (ανεβασμένο) Άρη.

Κι αυτό διότι η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη πραγματοποίησε πρόσφατα ορισμένες από τις καλύτερες εμφανίσεις της σε ο,τι αφορά την επιθετική της παραγωγικότητα. Το τελευταίο δεκαήμερο ο Άρης επιβλήθηκε με 98-91 του Κολοσσού Ρόδου, ενώ στις 20/1 είχε πετύχει 93 πόντους στο διπλό επί της ΑΕΚ στην Αθήνα. Πολλοί παίκτες βρίσκονται σε καλή κατάσταση -αγωνιστικά και ψυχολογικά- με αιχμή του δόρατος φυσικά τον Βασίλη Τολιόπουλο.

Η Ουλμ «επιτρέπει» 39,1% στο τρίποντο στους αντιπάλους της στο EuroCup, ενώ παρεμφερές είναι και το ποσοστό που δέχεται στην Bundesliga (38%). Ο Άρης ελπίζει πως, εφόσον ο ίδιος κρατήσει τα λάθη του σε ένα νορμάλ επίπεδο, θα εξασφαλίσει ορισμένες έξτρα κατοχές από τα λάθη των Γερμανών, που είναι η 3η χειρότερη ομάδα του EuroCup με 15,6 κατά μέσο όρο. Και γενικότερα η επιπολαιότητα κι η βιασύνη, ως προς το να παίξει γρήγορα, κάνει συχνά την εμφάνιση της στο παιχνίδι της. Εξάλλου, όπως τόνισε κι ο Γιάννης Καστρίτης... «Ο έλεγχος του ρυθμού και των ριμπάουντ θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την έκβαση του αγώνα».

Οπότε για τον Άρη το κρίσιμο «τεστ» στη Γερμανία περιλαμβάνει δύο πολύ συγκεκριμένα ζητούμενα που έχουν να κάνουν τόσο με την δική του επιθετική απόδοση και κατά πόσο θα εκμεταλλευτεί τα όσα θα του προσφέρει απλόχερα η άμυνα των γηπεδούχων, όσο κι ασφαλώς με τον βαθμό που θα καταφέρει να περιορίσει τα «βαριά χαρτιά» τους κι ιδίως τους σουτέρ, στους οποίους δίνουν μεγάλη έμφαση και απειλούν συστηματικά από κάθε θέση.

@Photo credits: INTIME