Άντον Γκαβέλ: Ένας φίλος... εξελίχθηκε και έρχεται απόψε από τα παλιά (vids)

Ο Γκαβελ ως παίκτης του Άρη
Ο Άντονι Γκαβέλ, που στο παρελθόν έχει υπάρξει παίκτης του Άρη, πέρα από μία αξιοπρόσεκτη πορεία ως αθλητής με σταθερή παρουσία στην Euroleague και εκπροσώπηση δύο εθνικών ομάδων, φέτος διανύει μία αξιόλογη σεζόν στο τιμόνι της αποψινής αντιπάλου των «κιτρινόμαυρων», τη γερμανική Ούλμ.

Ο Άρης αντιμετωπίζει σε λίγες ώρες σήμερα, Τετάρτη (31/1, 20:30) στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του EuroCup, εκτός έδρας τη γερμανική Ουλμ. Οι «κιτρινόμαυροι» αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην 6η θέση με ρεκόρ 7-9 ενώ οι γηπεδούχοι στην 4η με 9-7 αντίστοιχα.

Όπως έγινε στο πρώτο μεταξύ τους ματς, όπου ο Άρης είχε ηττηθεί με 99-88, έτσι και τώρα, στον πάγκο της αντίπαλης ομάδας βρίσκεται ένας παλιός γνώριμος στο ελληνικό κοινό. Ο Άντονι Γκαβέλ, ο οποίος έχει σημειώσει τη δική του αξιοπρόσεκτη πορεία στον χώρο του μπάσκετ.

Η καριέρα τους ως παίκτης και το πέρασμά του από τον Άρη

Στη σκηνή του ελληνικού μπάσκετ συστήθηκε για τα καλά την σεζόν του 2008 με 2009, όταν και υπέγραψε συμφωνία με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα ο Άρης βρισκόταν ξανά στο EuroCup, όπου είχε μείνει εκτός συνέχειας τερματίζοντας στον όμιλο τρίτος πίσω από την Τουρκ Τέλεκομ και τον Πανελλήνιο.

Ο Γκάβελ ως παίκτης του Άρη κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Γερμανός γκαρντ στο επίπεδο των ευρωπαϊκών αγώνων είχε κατά μέσο όρο 2,17 πόντους ενώ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος μετρούσε 4,3 πόντους με 0,5 ριμπάουντ σε 13,2 λεπτά εντός παρκέ, μέσο όρο σε κάθε ματς.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχοντας τελειώσει στην 3η θέση της βαθμολογικής κατάταξης στο εγχώριο πρωτάθλημα, πέρασαν στη φάση των Play Off όπου με 2-0 έθεσαν εκτός συνέχειας τον Πανιώνιο αλλά στους ημιτελικούς συνάντησαν τον Παναθηναϊκό, όπου και αποκλείστηκαν με 3-0. Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων ο Γκαβέλ είχε 3,4 πόντους ανά παιχνίδι ενώ παράλληλα έπαιρνε 1,2 ριμπάουντ και έδινε 0,7 ασίστ.

Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την καριέρα του το 2001 στην Καρλσρούη ενώ το 2004 πήγε στη Γκίεσεν Σίξερς και το 2006 για μία διετία στη Μούρθια προτού φορέσει τη φανέλα του Άρη. Ακολούθησε μετά η Κέμοσβιτ ενώ, πριν ολοκληρωθεί η σεζόν πήρε μεταγραφή στη Μπάμπεργκ, με την οποία πήρε τα 4 από τα 5 γερμανικά πρωταθλήματα και τα 3 κύπελλα.

Με την ολοκλήρωση μισής δεκαετίας στη Μπάμπεργκ ο Γκάβελ υπέγραψε για 2 χρόνια με τη Μπάγερν Μονάχουν ενώ το 2016 ήρθε σε συμφωνία για επέκταση, διάρκειας δύο ακόμη ετών. Από το 2010 μέχρι και το τέλος της καριέρας του είχε σταθερή παρουσία στη Euroleague με πιο παραγωγική περίοδο εκείνη του 2012-13, όταν και μετρούσε 12,3 πόντους με 3 ασίστ και 2,1 ριμπάουντ.

Ο άνθρωπος των δύο εθνικών ομάδων

Μπορεί ο ίδιος να ήταν για πολλά χρόνια μέλος της εθνικής Σλοβακίας, με σταθερή παρουσία στους αγώνες του ανδρικού τμήματος, έχοντας γεννηθεί στις 24 Οκτωβρίου του 1984 στην, ενωμένη ακόμα τότε, Τσεχοσλοβακία. Ωστόσο το 2015, δύο μήνες πριν το EuroBasket, ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να εκπροσωπήσει τη Γερμανία, με τη FIBA να κάνει δεκτό το αίτημά του.

Ο Γκαβέλ μαζί με τον Ντιρκ Νοβίνσκι

Με αυτόν τον τρόπο, 10 χρόνια μετά τις πρώτες του εμφανίσεις με την εθνική της Σλοβακίας, ο Γκαβέλ στις 14 Αυγούστου του 2015 έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Γερμανίας, σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Κροατία.

Η πορεία στους πάγκους έως τώρα

Το 2019 ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας των Όραντζ Ακάντεμι που βρισκόταν στην τρίτη εθνική κατηγορία. Υπό την ηγεσία του, ο σύλλογος από το Βάισενχορν, με εξαίρεση τη παρθενική του σεζόν στον πάγκο, κατάφερε να έχει σταθερή παρουσία στα Play Off ανόδου.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο 39χρονος προπονητής ήρθε σε συμφωνία με την Ουλμ και μέχρι στιγμής έχει μπορέσει να σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση (13-5) της βαθμολογικής κατάταξης, έχοντας μόλις 2 ήττες παραπάνω από τη Μπάγερν Μονάχου ενώ η Άλμπα βρίσκεται στην 5η θέση.

Στο EuroCup επίσης πραγματοποιεί καλή πορεία, έχοντας εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η βράβευση από τον Άρη στον πρώτο γύρο

Μπορεί να είχαν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία φορά όπου ο ίδιος φόρεσε τα κιτρινόμαυρα του Άρη, ωστόσο ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν τον ξέχασε και τον τίμησε στον αγώνα της 8ης αγωνιστικής. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι ήταν καταπληκτικό συναίσθημα η επιστροφή στην πόλη και πως δεν περίμενε την τιμή από τους γηπεδούχους.

Τελικά, έπειτα από μία συγκλονιστική αναμέτρηση που κρίθηκε στην παράταση, η Ουλμ υπέταξε τον Άρη με 99-88, σε ένα παιχνίδι όπου ο Μάρκους Καρ είχε 20 πόντους, ο Τολιόπουλος τελείωσε με 16 και ο Μποχωρίδης με πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο είχε 13.

@Photo credits: eurokinissi