Άρης: Θα χρειαστεί την τελειότητα για να πάρει την πρόκριση

Άρης: Θα χρειαστεί την τελειότητα για να πάρει την πρόκριση

Άρης: Θα χρειαστεί την τελειότητα για να πάρει την πρόκριση
Ο Άρης οφείλει να εμφανίσει την καλύτερη εκδοχή του στον νοκ άουτ αγώνα με την Προμετέι στη Λετονία και ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τα στοιχεία που θα καθορίσουν την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας.

Καθώς η πλειοψηφία των φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Eurocup συγκεντρώθηκαν στον πρώτο όμιλο της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης, λίγο πολύ, ο Άρης ήξερε ότι σε περίπτωση υπέρβασης (συμμετοχή στα Play In) αυτή που θα έβρισκε μπροστά του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η Προμετέι (σ. σ. Προμηθέας σε ελεύθερη μετάφραση) αν και αρχικά διέθεσε το σύνολο των χρημάτων της για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού (2022), όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη… γενέτειρά της, ουσιαστικά έμαθε να ζει στη δίνη αυτού και να επιβιώσει μέσω της μετακόμισής της στη Λετονία και της συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Λετονίας/Εσθονίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επέστρεψε στην αθλητική καθημερινότητα κάνοντας άλματα προόδου, καταγράφοντας εντυπωσιακή πορεία στο περσινό Eurocup ενώ φέτος διατήρησε την ποιότητά της σε υψηλότατο επίπεδο, ομοίως ασφαλώς και την επένδυσή της. Γι’ αυτόν τον λόγο, σ’ αυτό το ζευγάρι υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και στον Άρη αντιστοιχεί αυτός του αουτσάιντερ.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει την καλύτερη εκδοχή της για να εξασφαλίσει την πρόκριση στον νοκ άουτ αγώνα στην «Arena Riga», ίσως και να ξεπεράσει τον εαυτό της. Στη διάρκεια του φετινού ταξιδιού πέτυχε σπουδαίες και σε κάποιες περιπτώσεις απρόσμενες νίκες (σαν αυτή επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ «Νίκος Γκάλης»), έχω την αίσθηση όμως ότι αύριο (6/3, 19:00) θα χρειαστεί κάτι παραπάνω. Βάσει συνθηκών και απουσιών (βλέπε Ρομπέρτο Γκάλινατ) μάλλον είναι απαραίτητη η τελειότητα. Και εξηγούμαι…

- Ο έλεγχος του ρυθμού αποτελεί προϋπόθεση καθώς η Προμετέι εφαρμόζει με αξιοζήλευτη αφοσίωση το αγωνιστικό μοντέλο (run n’ gun) που πρεσβεύει ο Ισραηλινός προπονητής της Ρόνεν Γκίνζμπουργκ στον οποίον ανήκει το δημιούργημα της τσεχικής Νίμπουρκ και μάλιστα με ομάδες χαμηλού κόστους. Μέσω της Νίμπουρκ «χτίστηκε» εξάλλου η εθνική Τσεχίας των τελευταίων χρόνων με τις προσθήκες των Σατοράνσκι, Βέσελι. Η φιλοσοφία του Γκίνζμπουργκ βασίζεται σε μπάσκετ υψηλής ταχύτητας, ο αιφνιδιασμός αποτελεί βασικό συστατικό της της τακτικής του και γενικώς το παιχνίδι πολλών κατοχών αποτελεί στόχο. Έτσι σημείωσε 36 πόντους στην τελευταία περίοδο στη νίκη επί της Μπανταλόνα!

Η Προμετέι

- Η καλή άμυνα θα οδηγήσει στον έλεγχο του ρυθμού και στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητο να περιοριστεί μια ομάδα η οποία σκοράρει περί των 92 πόντων κατά μέσο όρο στους εντός έδρας αγώνες. Δηλαδή, για τον Άρη είναι απαραίτητο να τους μειώσει κατά περίπου είκοσι πόντους! Στο τελευταίο παιχνίδι για το λετονικό Πρωτάθλημα η Προμετέι ηττήθηκε (76-83) από τη Ρίγα. Φέτος νίκησε μόλις μία φορά σε παιχνίδι στο οποίο σκόραρε λιγότερους από 80 πόντους! Αυτό έγινε στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη – και πάλι – απέναντι στη Ρίγα.

- Η ουκρανική ομάδα εξασφαλίζει περί των τριάντα επιπλέον κατοχών ανά παιχνίδι μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ (12.4), κλεψίματα (7.6) αλλά την αναλογία ασίστ - λαθών (19.1 - 11.9). Άρα η προφύλαξη του αμυντικού ριμπάουντ αποτελεί προϋπόθεση μαζί με τον έλεγχο της δημιουργίας που χαρακτηρίζει την Προμετέι.

-Πέραν της ανάγκης «ματσαρίσματος» της αθλητικότητας, ο έλεγχος του μακρινού σουτ επίσης αποτελεί προϋπόθεση. Στους εντός έδρας αγώνες η Προμετέι σουτάρει με 38% παρότι δεν έχει πάρει… μπρος ο (θεωρητικά) καλύτερος σουτέρ της και MVP των τελικών του Eurocup πριν από τρία χρόνια (2021) με τη φανέλα της Μονακό, ο Ρομπ Γκρέι.

Ο Γκάλινατ

Η περιφέρεια θα κρίνει την πρόκριση

Αυτή η εκτίμηση δεν αναδύεται μόνο μέσα από τους αριθμούς και τις επιδόσεις των Αγκάντα (10.8π.), Κλαβέλ (11.1π.), Μαρτς (13.3π.), Σάνον (8.8π.) αλλά γιατί η δημιουργία και εκτέλεση αυτών παίζει καταλυτικό ρόλο στη συμμετοχή των Μπάλβιν (10.6π.), Οντιάσε (10.6π.) αφού οι δύο τελευταίοι βασικοί ψηλοί βασίζονται στην τροφοδοσία από τους κοντούς με ιδιαίτερη ικανότητα στο pick n’ roll. Ο Αγκάντα είναι παίκτης-πολυεργαλείο ο οποίος θα ταίριαζε υπέροχα στο μπάσκετ που πρεσβεύει ο Γιάννης Καστρίτης και μαζί με τον γνώριμο Λίποβιι ουσιαστικά είναι οι εργάτες του συνόλου. Καθώς ο Άρης θα χρειαστεί να ματσάρει τον υψηλό βαθμό αθλητικότητας που διαθέτει η περιφερειακή γραμμή της Προμετέι, η απουσία του Ρομπέρτο Γκάλινατ είναι κομβική. Αν τελικώς δεν αγωνιστεί και ο Δημήτρης Κατσίβελης τότε η ελληνική ομάδα θα χρειαστεί να διαχειριστεί και το αριθμητικό μειονέκτημα πέραν του αντίστοιχου ποιοτικού.

Εν τέλει, για να κυνηγήσει την πρόκριση θα χρειαστεί πολλούς πρωταγωνιστές και στις δύο πλευρές του παρκέ, αρκετούς παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και με βασική προϋπόθεση την άμυνα καθώς το υψηλό σκορ σίγουρα δεν θα λειτουργήσει υπέρ της.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.