EuroCup: Οι τέσσερις... μνηστήρες για μία θέση στην επόμενη Euroleague (vids)

Από τον αγώνα του EuroCup ανάμεσα στους Λόντον Λάιονς και την ΠΑρί
Η ώρα των ημιτελικών του EuroCup έφτασε και 4 ομάδες διεκδικούν το «εισιτήριο» που θα τους φέρει ένα βήμα μακριά από την Euroleague της επόμενης σεζόν. Μεταξύ αυτών και δύο πόλεις που διαχρονικά έχουν τη δική τους κόντρα, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Η τρέχουσα σεζόν πλησιάζει σιγά σιγά στην τελική της ευθεία, τόσο στην Euroleague όπου απομένει ελάχιστο για το τέλος της κανονικής περιόδου, όσο όμως και στο EuroCup, εκεί όπου σε λίγες ώρες θα δοθεί το πρώτο τζάμπολ στη φάση των ημιτελικών της διοργάνωσης.

Από τις 20 ομάδες που άρχισαν τη χρονιά, πλέον έχουν μείνει μόλις 4 κυνηγώντας την κατάκτηση η οποία ισοδυναμεί με μία θέση στην Euroleague της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Μάλιστα φέτος, αυτό το εισιτήριο το διεκδικούν μεταξύ άλλων σύλλογοι από το Παρίσι και το Λονδίνο, δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, όπου σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ η εκπροσώπησή τους στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, με βήματα ωστόσο ώστε να αλλάξει αυτό να έχουν γίνει όπως αποδεικνύουν και οι ημιτελικοί του EuroCup, στους οποίους μάλιστα αυτές οι δύο περιοχές θα βρεθούν αντιμέτωπες.

Η γαλλική Μπουργκ θα τα «βάλει» με τη Μπεσίκτας (26/3, 20:00) έχοντας πλεονέκτημα έδρας, ενώ αντίστοιχα η Παρί με τους Λόντον Λάιονς (26/3, 21:45), με τη σειρά να κρίνεται στο ποιος θα φτάσει πιο γρήγορα στις 2 νίκες. Τι έκαναν όμως αυτές οι ομάδες ώστε να φτάσουν μέχρι και αυτό το σημείο μέσα στη χρονιά;

Η Μπουργκ

Η Μπουργκ κόντρα στον Άρη

Η Μπουργκ μπόρεσε να τερματίσει στην 1η θέση του δεύτερου ομίλου με ρεκόρ 14-4, έχοντας τεθεί αντιμέτωπη μεταξύ άλλων και με τον Άρη, επί του οποίου διατήρησε απόλυτο το σερί νικών (72-65 και 76-68). Στη φάση των προημιτελικών άφησε εκτός συνέχειας την ουκρανική Προμετέι επικρατώντας με 95-82. Καλύτερος παίκτης με βάση τη μέση απόδοση είναι ο Αϊζάια Μάικ που μετράει 12,5 πόντους με 3,9 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 1,7 κλεψίματα ενώ τα ηνία του πάγκου κατέχει ο Φρεντερίκ Φοτού.

Η Μπεσίκτας

Η Μπεσίκτας

Μπορεί ο τούρκικος σύλλογος να πέρασε οριακά τη φάση των ομίλων, τερματίζοντας στον πρώτο, στην και τελευταία θέση που έδινε το εισιτήριο για την επόμενη φάση με ρεκόρ 9-9, ωστόσο αφού υπέταξε στις λεπτομέρειες την περυσινή κατακτήτρια Γκραν Κανάρια με 80-78 (3η στον δεύτερο όμιλο), πέρασε στα προημιτελικά όπου βρέθηκε κόντρα στη Χάποελ Τελ Αβίβ και νίκησε με 94-89. Μεγάλος πρωταγωνιστής της Μπεσίκτας έως τώρα είναι ο Άνχελ Ντελγκάδο με 11,8 πόντους, 9,7 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ ενώ προπονητής είναι ο 38χρονος Σέρβος, Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς.

Η Παρί

Η ομάδα της Παρί

Μπορεί η ομάδα της Παρί, η οποία δεν έχει κάποια σχέση με την Παρί Σεν Ζερμέν, να ιδρύθηκε μόλις το 2018, έχει καταφέρει ωστόσο με μία εντυπωσιακή πορεία να «σκαρφαλώσει» τόσο στο γαλλικό όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στη δεύτερή τους μόλις χρονιά στο EuroCup μπόρεσαν να τερματίσουν στην κορυφή του πρώτου ομίλου με 17 νίκες και μόλις 1 ήττα (από τη Μπεσίκτας) και στα προημιτελικά απέκλεισαν την ισπανική Μπανταλόνα με 86-70. Ο «σταρ» της ομάδας είναι ο Τι Τζέι Σορτς με 17,5 πόντους ανά αγώνα ενώ παράλληλα μοιράζει 7,7 ασίστ και μαζεύει 3,1 ριμπάουντ.

Οι Λόντον Λάιονς

Οι Λόντον Λάιονς

Η πρώτη παρουσία του συγκεκριμένου συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν τη σεζόν του 1989-90 και το Κύπελλο Κόρατς, όταν και είχαν αποκλειστεί από μία ομάδα του Ρέικιαβικ της Ισλανδίας! Από το 2020 και ύστερα έχει αρχίσει μια νέα προσπάθεια στην Ευρώπη (μέσω BCL και Europe Cup) ενώ από πέρυσι αγωνίζονται στο EuroCup. Φέτος κατέλαβαν την 3η θέση στον πρώτο όμιλο (12-6) και στη συνέχεια πέρασαν εντυπωσιακά το εμπόδιο της περυσινής φιναλίστ, Τουρκ Τέλεκομ με σκορ 100-77. Στον προημιτελικό επιβλήθηκαν εκτός έδρας της Κλουζ με 91-79 και έφτασαν έτσι στους ημιτελικούς. Παίκτης «κλειδί» σε αυτή την πορεία είναι ο Γκέιμπ Ολασένι, ο οποίος έχει κατά μέσο όρο 15,9 πόντους με 7,7 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ σε κάθε παιχνίδι.

Λόντον Λάιονς – Παρί: Η επανάληψη ενός… έπους

Ήταν 24 Οκτωβρίου, στην 4η αγωνιστική του φετινού EuroCup, όταν οι Λάιονς υποδέχτηκαν στο Λονδίνο τη Παρί. Έπειτα από μία τρομερή αναμέτρηση που χρειάστηκε δύο παρατάσεις, η ομάδα από τη γαλλική πρωτεύουσα κατάφερε να πάρει το διπλό, επικρατώντας με 106-102.

Το πρόγραμμα των ημιτελικών

Πρώτα ματς: Τρίτη 26/3

  • 20:00 Μπουργκ – Μπεσίκτας
  • 21:45 Παρί – Λόντον Λάιονς

Δεύτερα ματς: Παρασκευή 29/3

  • 19:45 Μπεσίκτας – Μπουργκ
  • 21:30 Λόντον Λάιονς – Παρί

Τρίτα ματς (αν χρειαστεί): Τετάρτη 3/1

  • Μπουργκ – Μπεσίκτας
  • Παρί – Λόντον Λάιονς
@Photo credits: euroleaguebasketball.net