Παναθηναϊκός: Από τον Σισκάουσκας και τον Γιασικεβίτσιους ως τον Γκριγκόνις

Παναθηναϊκός: Από τον Σισκάουσκας και τον Γιασικεβίτσιους ως τον Γκριγκόνις

Παναθηναϊκός: Από τον Σισκάουσκας και τον Γιασικεβίτσιους ως τον Γκριγκόνις
Ο Παναθηναϊκός υπέγραψε τον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος αποτελεί τον έκτο Λιθουανό που θα φορέσει τη φανέλα του. Το Gazzetta σας θυμίζει τους προηγούμενες πέντε, από τον Σισκάουσκας ως τον Λεκαβίτσιους.

Ο Μάριους Γκριγκόνις είναι ο εκλεκτός του Παναθηναϊκού για τη θέση του πόιντ γκαρντ, με τους «πράσινους» να ολοκληρώνουν από το βράδυ της Πέμτπης (14/07) μία σπουδαία μεταγραφή. Ο Λιθουανός θα αναλάβει την καθοδήγηση της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς, κινούμενος σε μονοπάτια που έχουν χαραχτεί στο παρελθόν από σπουδαίες προσωπικότητες της πατρίδας του.

Ο πρώην γκαρντ των Ζαλγκίρις και ΤΣΣΚΑ Μόσχας έρχεται να προσθέσει το Λιθουανικό ταπεραμέντο του, που πάντοτε αποτελεί εχέγγυο μπασκετικής ευφυΐας, στην περιφερειακή γραμμή των πρασίνων και να γίνει ο έκτος από το συγκεκριμένο κράτος της Βαλτικής που θα φορέσει τη φανέλα τους, σε μία αγορά που πάντα άφηνε τους άφηνε ικανοποιημένους.

Φυσικά ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και η παρουσία του στο ΟΑΚΑ τα σκεπάζει όλα, αφού πέραν της τεράστιας κλάσης του έμεινε περισσότερο από κάθε άλλον συμπατριώτη του στον Παναθηναϊκό, όμως ποιος να παραγνωρίσει την προσφορά παικτών όπως ο Σισκάουσκας, που μέσα σε έναν χρόνο τα πήρε όλα και έφυγε. Ας τους δούμε όμως με τη σειρά...

Ρομπέρτας Γιαφτόκας: Η εποχή των δεινοσαύρων

Μετά την πρώτη του σεζόν στην EuroLeague με τη Λιέτουβος Ρίτας, ο Ρομπερτας Γιαφτόκας καταφτάνει στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 2006-07, για να συμπληρώσει τους Μάικ Μπατίστ και Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Ο πανύψηλος Λιθουανός δεν μπόρεσε ποτέ να μπει για τα καλά στο κλίμα και τα «θέλω» του Ζοτς και με μόλις 8:47 λεπτά μέσο όρο, αλλά και 2.6 πόντους αποχωρεί στο φινάλε της σεζόν, αφού πρώτα έχει κατακτήσει το triple crown.

Ραμούνας Σισκάουσκας: Η μαγική σεζόν και το 1.000.000 της ΤΣΣΚΑ

Η προσθήκη του Ραμούνας Σισκάουσκας δεν είχε κάνει τόσο μεγάλο... ντόρο, παρά τις καλές σεζόν του με την Μπενετόν Τρεβίζο και τους διψήφιους μέσους όρους του στο σκοράρισμα (12 πόντους τη σεζόν 2005-06). Ο Ομπράντοβιτς φυσικά αντιλαμβάνεται τι παίκτη έχει φέρει και η χρονιά του 2007 θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ο Σισκάουσκας με 10.9 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1.1 κλέψιμο σε 26 λεπτά γίνεται ο πολιορκητικός κριός του Παναθηναϊκού στον δρόμο προς το triple crown, πραγματοποιώντας μία εκπληκτική εmφάνιση στο τελικό της EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ (93-91) με 20 πόντους, 5 ασίστ, 4 ριμπάουντ. Οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να τον αποκτήσουν και έτσι, παρά το τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει, μετακομίζει στη Μόσχα μετά την καταβολή του 1.000.000 ως buyout.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Από τα χέρια του Ολυμπιακού στην αγκαλιά των «πρασίνων»

Το καλοκαίρι του 2007 η φημολογία περί Γιασικεβίτσιους και Ολυμπιακού φουντώνει, με τον Λιθουανό εν τέλει να γίνεται κάτοικος Ελλάδας, αλλά για λογαριασμό του αιωνίου αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που αποσπά την υπογραφή του και τον κρατά για μία τριετία, συνθέτοντας μία από τις κορυφαίες γραμμές περιφερειακών το 2009, δίπλα στους Διαμαντίδη, Σπανούλη, Νίκολας και Χατζηβρέτα.

Επιστρέφει μετά το διάλειμμα ενός έτους στην Φενέρμπαχτσε και αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό με προίκα 3 πρωταθλήματα (2008, 2009, 2010), 3 Κύπελλα (2008, 2009, 2012) και την EuroLeague του 2009.

Γιόνας Ματσιούλις: Ο πιο «σκληρός» Λιθουανός

Φτάσαμε αισίως στο 2012 και ο Παναθηναϊκός ζει τη μετά Ζοτς εποχή. Ο Αργύρης Πεδουλάκης αναζητεί νέες σταθερές και ο Γιόνας Ματσιούλις αποτελεί δεδομένα μία από αυτές. Καταφτάνει μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό (ρήξη χιαστού μία χρονιά πριν) όμως η σκληράδα του στην άμυνα και το σταθερό του μακρινό σουτ τον μετατρέπουν σε κομβικό παίκτη του συνόλου.

Μένει για δύο σεζόν και μετά από ισάριθμα double παίρνει... προαγωγή στην Μαδρίτη και την Ρεάλ, επιστρέφοντας στη χώρα μας τέσσερα χρόνια αργότερα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Λούκας Λεκαβίτσιους: Ο Luke Skywalker του ΟΑΚΑ

Ο μικρός το δέμας, Λούκας Λεκαβίτσιους είναι ο εκλεκτός για να έρθει ως συμπλήρωμα του Νικ Καλάθη το καλοκαίρι του 2017. Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ο άνθρωπος που τον επιλέγει, αλλά ο Ρικ Πιτίνο αυτός που του δίνει το προσωνύμιο «Luke Skywalker», εμπνευσμένος από το Star Wars.

Ο Λεκαβίτσιους μένει για δύο έτη στο ΟΑΚΑ και οι φίλοι του «τριφυλλιού» θα έχουν να θυμούνται πάντα το 93-80 της 9ης Νοεμβρίου του 2018 απέναντι στον Ολυμπιακό για την EuroLeague, όπου ο Λιθουανός σκοράρει 17 (4/6 2π, 3/7 3π), σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην Ελλάδα...

@Photo credits: eurokinissi