Ταμίρ Μπλατ στο Gazzetta: «Πηγή έμπνευσης ο πατέρας μου, μέχρι και βιβλίο θα μπορούσα να γράψω»

Νίκος Καρφής
Ταμίρ Μπλατ στο Gazzetta: «Πηγή έμπνευσης ο πατέρας μου, μέχρι και βιβλίο θα μπορούσα να γράψω»
Ο Ταμίρ Μπλατ μίλησε στο Gazzetta λίγες ώρες πριν τη μάχη της Άλμπα με τον Παναθηναϊκό και στάθηκε στο ταλέντο των... πρασίνων, αλλά και στην ομοιογένεια των Γερμανών. Τι είπε για τον πατέρα του, Ντέιβιντ και τη γενναιότητα με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας του.

Ο Παναθηναϊκός μετά το μεγάλο διπλό που έκανε μέσα στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα, έχει άλλη μια άλλη δύσκολη εκτός έδρας αποστολή μπροστά. Το σύνολο του Ντέγιαν Ράντονιτς θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Άλμπα για την τρίτη αγωνιστική της Euroleague.

Γερμανοί έχουν ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν στη διοργάνωση, αφού μετρούν 2 νίκες στις 2 πρώτες αγωνιστικές, με τη δεύτερη στην έδρα της Αρμάνι Μιλάνο να προκαλεί αίσθηση. Ένας από τους κορυφαίους παίκτες της εντυπωσιακής εκκίνησης και... κλειδί για την πορεία των Βερολινέζων είναι ο Ταμίρ Μπλατ.

Ο Ισραηλινός γκαρντ που ήταν πρώτος σκόρερ και στα δύο παιχνίδια τη ομάδας του στη διοργάνωση, μίλησε στο Gazzetta για το... μυστικό της Άλμπα, το ταλέντο του Παναθηναϊκού, αλλά και το... βάθος στο ρόστερ των Γερμανών. Έδειξε τον θαυμασμό του για τον τρόπο και τη γενναιότητα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας (διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας το 2019) ο πατέρας του και πρώην head coach του Ολυμπιακού, της Μακάμπι και των Καβς, ο Ντέιβιντ και παραδέχθηκε πως αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκείνον. Όλη αυτή η μάχη που δίνει, η ευθύνη που νιώθει ο πατέρας του να αποτελέσει παράδειγμα για όλους και να τους κάνει πιο δυνατούς μπροστά στα δύσκολα που μπορεί να σου φέρει η ζωή.

hj

H Άλμπα είναι αήττητη στη Euroleague με ένα μεγάλο διπλό μέσα στο Μιλάνο. Ποιο είναι το μυστικό της... εκκίνησης σας στη Euroleague;

«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, δημιουργήθηκε ένας εξαιρετικός οργανισμός. Το coaching staff που υπάρχει στην Άλμπα κάνει καταπληκτική δουλειά. Όλοι απολαμβάνουμε το να δουλεύουμε παρέα και αυτό βγαίνει στο παρκέ και στις εμφανίσεις που κάνουμε».

Στο τελευταίο ματς κόντρα στην Αρμάνι ήσουν clutch στην παράταση με δύο μεγάλα τρίποντα. Απολαμβάνεις τέτοιες καταστάσεις μέσα στα παιχνίδια;

«Ήταν όνειρο μου να παίξω στη EuroLeague, στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Προσπαθώ να τα δίνω όλα και να απολαμβάνω το κάθε παιχνίδι. Όταν μου δίνεται η ευκαιρία, παλεύω για να βοηθάω την ομάδα. Αυτή τη φορά έτυχε να βάλω εγώ τα μεγάλα τρίποντα. Την επόμενη θα είναι κάποιος άλλος. Εγώ θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι κάθε μέρα και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό σε κάθε ματς».

Επόμενο ματς για την Άλμπα εκείνο κόντρα στον Παναθηναϊκό (21:00). Ποια είναι τα... κλειδιά για να έρθει η νίκη για την ομάδα σου και να παραμείνετε αήττητοι;

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε… δεμένοι, να παίζουμε σαν ομάδα και στις δύο μεριές του παρκέ. Το κάθε ματς έχει τις ιδιαιτερότητες του και δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από τον ρυθμό. Επιδίωξη μας είναι να βγούμε στο παρκέ και να δώσουμε το 100%».

Ποιος είναι ο πιο... επικίνδυνος παίκτης του Παναθηναϊκού;

«Δεν υπάρχει μόνο ένας παίκτης στον οποίο θα πρέπει να σταθούμε. Είναι μια ομάδα με πολύ ταλέντο. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με πολλούς καλούς παίκτες και θα πρέπει να γίνει ομαδική προσπάθεια στην άμυνα μας»

Στη θέση του point guard η Άλμπα εκτός από σένα, έχει τόσο τον Μάοντο Λο όσο και τον Τζαλίν Σμιθ. Πόσο σημαντικό είναι για ένα σύνολο να υπάρχει ανταγωνισμός και βάθος στη θέση «1»;

«Είμαστε καλή ομάδα και διαθέτουμε αρκετές λύσεις σε κάθε θέση. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο όταν ένας σύλλογος θα χρειαστεί να παίξει 80-100 ματς μέσα σε μια σεζόν. Το ρόστερ μας είναι γεμάτο, έγινε καλός προγραμματισμός. Είναι δεύτερη σεζόν που είμαστε μαζί όλοι μας και έχουμε λίγους νέους παίκτες, νέες προσθήκες. Είναι σημαντικό ότι συνεχίζουμε αρκετοί παίκτες που ήμασταν στο περσινό ρόστερ και τη νέα σεζόν. Υπάρχει χημεία και είναι σημαντικό».

jk

O πατέρας σου διαχειρίζεται με θάρρος και γενναιότητα το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, όντας παράδειγμα για πολλούς ανθρώπους στο να αντέχουν και να παλεύουν τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους. Σε έχει βοηθήσει στη δική σου ζωή, ο τρόπος που χειρίζεται την κατάσταση, προσπαθώντας παράλληλα να περάσει μηνύματα σε κάθε άτομο που δοκιμάζεται; Είναι κάτι σαν... πολεμιστής για σένα;

«Βέβαια. Με έχει βοηθήσει ο τρόπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας του, όλη η νοοτροπία του. Ο πατέρας μου είναι ένας πολύ δυνατός άνθρωπος, πολύ δυνατός χαρακτήρας πνευματικά. Δεν τα παρατάει ποτέ, ποτέ δεν θα παραδοθεί, δεν θα καταθέσει τα όπλα. Παλεύει κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή. Είναι πηγή έμπνευσης για μένα».

Πλέον έχει σημαντικό ρόλο στη Μακάμπι δίπλα στον Όντεντ Κάτας. Tου έχει λείψει όμως να προπονεί;

«Το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσουμε εκείνον. Λατρεύει το μπάσκετ και πάντα θέλει να ζει μέσα στο άθλημα, να περνάει στιγμές. Ποτέ δεν άφησε το άθλημα, παρόλο που σταμάτησε την προπονητική».

Σε βοήθησε να γίνεις καλύτερος παίκτης στο πέρασμα των χρόνων και ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που σου έχεις δώσει και θα θυμάσαι για πάντα;

«Ήταν πάντα δίπλα μου και με βοηθούσε στο πέρασμα των χρόνων. Μου έχει δώσει πάρα πολλές σημαντικές συμβουλές που έχω κρατήσει για την καριέρα μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συμβουλή. Γράφεις και βιβλίο με τις συμβουλές που μου έχει δώσει. Είμαι πολύ τυχερός που με στηρίζει και τον έχω δίπλα μου».

o

Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που αντιμετώπισες και ποιος ο κορυφαίος συμπαίκτης που είχες στην καριέρα σου;

«Θυμάμαι το πρώτο ματς μου στη Euroleague, όπου παίξαμε κόντρα στη Μπαρτσελόνα και ο Νίκολα Μίροτιτς ήταν απίστευτος σε εκείνο το παιχνίδι. Δεν γίνεται να ξεχάσω την εμφάνιση του. Τώρα σχετικά με τον κορυφαίο συμπαίκτη, υπάρχουν τόσοι πολλοί που μπορώ να πω και ήταν εκπληκτικοί. Και ειδικά εδώ στην Άλμπα δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Έχουμε φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα με φοβερές προσωπικότητες που απολαμβάνω κάθε μέρα μου στη δουλειά μαζί τους».

Ποιος είναι ο κορυφαίος point guard αυτή τη στιγμή στη Euroleague;

«Δεν μπορώ να διαλέξω μόνο έναν , είναι πολύ δύσκολο να το κάνω αυτό. Υπάρχουν αρκετοί σπουδαίοι point guards στη διοργάνωση. Κοιτάς κάθε ομάδα και θα βρεις κάποιον παίκτη. Τώρα αν έπρεπε να διαλέξω μια τριάδα, θα σου έλεγα τον συμπαίκτη μου, Μάοντο Λο, τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ και τον Λορέντζο Μπράουν».

Tι στόχο έχει η Άλμπα στη Euroleague φέτος;

«Ο στόχος της ομάδας είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό στο παρκέ. Να καταθέτουμε ότι έχουμε στο γήπεδο κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Να είμαστε ομαδικοί, να κυκλοφορεί καλά η μπάλα στην επίθεση και να απολαμβάνουμε το παιχνίδι κάθε βράδυ, παλεύοντας για νίκες και καλές εμφανίσεις που κάνουν χαρούμενους τους φιλάθλους μας».