Έπρεπε να έρθει ο Σερέλης για να αποδώσει ο Γκριγκόνις;

Έπρεπε να έρθει ο Σερέλης για να αποδώσει ο Γκριγκόνις;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για τους εννέα χαμένους μήνες του Παναθηναϊκού με τον Ράντονιτς στον πάγκο και την τίμια αλλά «καταδικασμένη» προσπάθεια του Σερέλη να συμμαζέψει ένα σύνολο παικτών που σκέφτεται ήδη την επόμενη σεζόν κι έχει υστερόγραφα για το θέμα της διεξαγωγή του αγώνα με την Εφές.

Θυμάστε τις διαστάσεις σίριαλ που είχε πάρει το περασμένο καλοκαίρι η μετακίνηση του Μάριους Γκριγκόνις από την ΤΣΣΚΑ στον Παναθηναϊκό με κλειστό διετές συμβόλαιο;


Αν ναι, ίσως να έχετε συγκρατήσει ότι η απόκτηση του 28χρονου Λιθουανού προέκυψε μέσα δύσκολες και λεπτού τύπου διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Μόσχας (δεν ήθελε με τίποτε να τον αφήσει ελεύθερο και να καταλήξει στην Ζάλγκιρις λόγω των εχθρικών σχέσεων Ρωσίας-Λιθουανίας) και η έλευσή του στην Αθήνα, χαιρετίστηκε ως πολύ σημαντική μετεγγραφική επιτυχία των «πρασίνων».


Στους σχεδόν 8 μήνες που ακολούθησαν η σχέση του συλλόγου με τον γεννημένο στο Κάουνας, ξανθομάλλη guard πέρασε από μύρια κύμματα. Κατ’ αρχάς, ο παίκτης επέστρεψε τραυματίας από το Eurobasket και μετά βίας κατάφερε να δώσει το παρών στο Super Cup, όπου η απόδοσή του ήταν φυσιολογικό να είναι κατώτερη των περιστάσεων.


Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αφότου ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό και άρχισε να προπονείται σε φουλ ρυθμούς, ήρθε αντιμέτωπος με μία πραγματικότητα που είχε τεράστια απόσταση με τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, βάσει του οποίου αποκτήθηκε ως το βασικό επιθετικό όπλο του «τριφυλλιού».


Η προσθήκη του Πονίτκα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου «φόρτωσε» ακόμη περισσότερο τις θέσεις “2” και “3” και πριν προλάβει καλά-καλά να βρει ρυθμό (είχε 17π. & 3ασ. με 7/9 σουτ στην εκτός έδρας νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα για την 2η αγωνιστική), ο «εξάστερος» προχώρησε στην απόκτηση του Μπέικον!


Κάπως έτσι και ουσιαστικά μετά την βαριά ήττα από την Άλμπα στο Βερολίνο (εκεί είχε 14π. & 3ασ. με 3/6 τριπ.), άρχισε η «ελεύθερη πτώση» του Γκριγκόνις. Όχι μόνο λόγω απόδοσης, αλλά κυρίως λόγω της σταδιακής απώλειας της εμπιστοσύνης από τον προπονητή του.


Κακά τα ψέματα όταν ένας παίκτης προορίζεται για τον σημαντικότερο επιθετικό ρόλο της ομάδας και πριν συμπληρωθεί ένας μήνας στην σεζόν, συνειδητοποιεί ότι έχει μετατραπεί σε δευτερότριτη επιλογή δεν είναι εύκολο να βρει ψυχολογία για να παίξει...


Με αυτά και με εκείνα, από την 3η αγωνιστική στην κανονική περίοδο της Euroleague μέχρι και την 8η που τραυματίστηκε και έμεινε εκτός για περίπου έναν μήνα, ο “Γκρίγκο” πατούσε το παρκέ για περίπου 15 λεπτά ανά αγώνα έχοντας πολύ χαμηλά νούμερα (μ.ο. 7,6π. με 43,3% στα σουτ).


Παραμονές Χριστουγέννων, όταν και επέστρεψε, ο Μαυροβούνιος τεχνικός του Παναθηναϊκού, που τον είχε εγκρίνει με τα... χίλια το καλοκαίρι, όχι απλά δεν φαινόταν διατεθειμενος να τον εμπιστευτεί και μοιραία ο χρόνος του μειώθηκε ακόμη περισσότερο.


Από την 15η αγωνιστική και το ματς της Πόλης με την Εφές, μέχρι το τελευταίο ευρωπαϊκό ματς του Ντέγιαν Ράντονιτς και την εντός έδρας ήττα από την Βαλένθια, ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ, της Ζάλγκιρις, της Άλμπα, της Τενερίφης και της Μανρέσα, έπαιζε κατά μέσο όρο 13,6 λεπτά και τα στατιστικά του πήραν για τα καλά την κάτω βόλτα (μ.ο. 5,2π. με 48% εντός πεδιάς).


Σε αυτό το μεσοδιάστημα, μάλιστα, μετά την ήττα από την Μπάγερν στο Μόναχο και σε συνεννόηση με τον προπονητή, οι άνθρωποι των «πρασίνων» διαμήνυσαν στον Ισπανό ατζέντη του Λιθουανού να ψάξει για ομάδα, με την αιτιολογία ότι ο παίκτης δεν βρίσκεται πλέον στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας!


Ανεξάρτητα με το ότι τελικά ο Γκριγκόνις δεν πήγε πουθενά, διότι επικοινώνησε στην ομάδα ότι δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για την εξέλιξη του ρόλου στο αγωνιστικό rotation (ειδικότερα από την στιγμή που δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν), το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί θα πρέπει να φτάσουμε στον Μάρτιο και να αλλάξει ο προπονητής για να προστατευθεί μία επένδυση που συνολικά θα στοιχίσει στον οργανισμό περισσότερα από 2 εκατομμύρια Ευρώ;


Γιατί θα έπρεπε να χαθούν σχεδόν όλοι οι στόχοι της χρονιάς (το Κύπελλο και τα playoffs στην Euroleague «πέταξαν», ενώ η διεκδίκηση του πρωταθλήματος μοιάζει με την υπέρβαση της υπέρβασης), για να χρησιμοποιηθεί σωστά ο έμπειρος Λιθουανός guard;


Ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι στο πρώτο ματς που μετά από 4,5 μήνες, ο Γκριγκόνις έπαιξε μίνιμουμ 23 λεπτά, έκανε την καλύτερη εμφάνισή του (23π. & 4ασ. με 5/7 τριπ.) με την φανέλα του Παναθηναϊκού!


Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό στην προπονητική για να εκτιμήσει την αξία του και στα δύο έως τώρα παιχνίδι που έχει κοουτσάρει, ο πολύ αξιόλογος Χρήστος Σερέλης παρουσιάζει την εμφανή διάθεση να αλλάξει αρκετά πράγματα στην επιθετική λειτουργία.


Η μπάλα κυκλοφορεί καλύτερα στην επίθεση, οι παίκτες ψάχνουν την έξτρα πάσα και το transition, ενώ η απόφαση να μείνει αρκετή ώρα στον πάγκο ο αδιάφορος κι αρνητικός Μπέικον (3π. & 2ρ. με 0/4 σουτ σε 19’), δείχνει ότι ο Λαυριώτης τεχνικός έχει και την προσωπικότητα για να εφαρμόσει τα αυτονόητα!


Για δεύτερο σερί ευρωπαϊκό ματς, οι «πράσινοι» έδειξαν ότι έχουν προσανατολισμό στο παιχνίδι τους και παρά την ήττα (82-87) από την Εφές, παρουσίασαν βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το πρόσωπο που είχαν απέναντι σε Ρεάλ, Μπασκόνια και Βαλένθια.


Το ατυχές για τον 48χρονο πρώην προπονητή του Λαυρίου είναι ότι το βασικότερο πρόβλημα της ομάδας του ξεκινάει από τα μετόπισθεν και αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει. Και αυτό γιατί η άμυνα είναι περισσότερο υπόθεση θέλησης και επιθυμίας, στοιχεία που αυτή την στιγμή υπάρχουν σε ελάχιστη ποσόστωση μεταξύ των παικτών του ρόστερ.


Και αυτό είναι λογικό όταν οι περισσότεροι σκέφτονται ήδη – από Μάρτιο μήνα – τις διακοπές και τις μετεγγραφικές εξελίξεις του καλοκαιριού.


Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Παναθηναϊκός (8-18) των πέντε διαδοχικών ηττών (και των 12 στα τελευταία 14 ματς) χρειάζεται ένα «ηλεκτροσοκ» και 4 νίκες στα εναπομείναντα οκτώ ματς για να αποφύγει την ισοφάριση του χειρότερου ρεκόρ του στην Euroleague (11-23 την σεζόν 2020-21) με το ισχύον format αλλά και την τελευταία θέση στην βαθμολογία.


Υγ.1: Η διεξαγωγή του αγώνα εν μέσω του εθνικού πένθους για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, δεν αποτελεί απόφαση της Euroleague, πολύ απλά γιατί υπεύθυνη για την αναβολή ή όχι του αγώνα είναι μόνο η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας.


Υγ.2: Κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται και από την αντίστοιχη αναβολή των αγώνων της Εφές (με την Ρεάλ) και της Φενερμπαχτσέ (με την Αρμάνι) μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Νότια Τουρκία, που αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση και απλά η Euroleague ανακοίνωσε τις αναβολές.


Υγ.3: Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που ήταν υπέρ της διεξαγωγής του αγώνα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το έξτρα αντικειμενικό πρόβλημα ήταν ότι η αποστολή της τουρκικής ομάδας είχε φτάσει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (01/03) στην Αθήνα (πριν κηρυχθεί το τριήμερο εθνικό πένθος) και σε περίπτωση αναβολής της αναμέτρησης, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να καλύψει το αρκετά υψηλό κόστος (περίπου 50.000 Ευρώ) της μετακίνησης με πτήση τσάρτερ και της διαμονής των πρωταθλητών Ευρώπης σε άλλη ημερομηνία.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!