Σλούκας: Για το καλό του(ς)...

Σλούκας: Για το καλό του(ς)...

Σλούκας: Για το καλό του(ς)...
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες στεναχωρήθηκε με την εξέλιξη της υπόθεσης του Κώστα Σλούκα γιατί ο Ολυμπιακός έχασε έναν σπουδαίο παίκτη. Τα δίκια, τα άδικα και η αγάπη για την ομάδα.

«Για το καλό μου

για το καλό μου

ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου

πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου

κι είμαι στο θάλαμο 9 για το καλό μου

στην ηρεμία μήπως βρω τον εαυτό μου».

Δεν ξέρω αν ο Κώστας Σλούκας γνωρίζει το συγκεκριμένο τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα. Ίσως πάλι το ξέρει και το έβαλε στη διαπασών στα ηχεία κάποιου απομονωμένου χώρου στο σπίτι του ή όπου βρισκόταν το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε μία προσπάθεια ίσως να καλύψει ένα ουρλιαχτό δυσαρέσκειας για την εξέλιξη η οποία δεν ήταν αυτή που ήθελε. Γιατί δεν ήταν αυτή που ήθελε.

Ο Κώστας Σλούκας δεν έφυγε για τα χρήματα, δεν έφυγε γιατί δεν αγαπά τον Ολυμπιακό, έφυγε γιατί... δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό του και ήθελε ηρεμία μήπως βρει τον εαυτό του.

Καιρό τώρα, όταν ακόμη η σεζόν δεν είχε ολοκληρωθεί αναφερόμουν συχνά πυκνά στο πρόβλημα της σχέσης του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον Κώστα Σλούκα, ή του Κώστα Σλούκα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Όποιοι διάβαζαν πίσω από τις λέξεις, γνώριζαν.

Επιμένω ακράδαντα σε όσα υποστήριζα. Και οι δύο έχουν τα δίκια τους και οι δύο έχουν τα άδικά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τον κόσμο τον ενδιαφέρει ο Ολυμπιακός. Ούτε ο κάθε Σλούκας, ούτε ο κάθε Μπαρτζώκας. Και στο τέλος ο Ολυμπιακός έχασε έναν σπουδαίο παίκτη, μία τεράστια προσωπικότητα, μία μηχανή ασίστ και έναν παίκτη με ικανότητα στο σκοράρισμα. Και Ελληνα και παιδί του Ολυμπιακού.

Σλούκας

Τα δίκια και τα άδικα του Σλούκα

«Στο μυαλό του Κώστα Σλούκα». Με εκνευρίζει αυτός ο τίτλος. Δεν μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό οποιουδήποτε ανθρώπου όταν δεν τον γνωρίζει, όταν δεν συναναστρέφεται καθημερινά μαζί του. Δεν ξέρω τις σκέψεις του 33άχρονου γκαρντ, αλλά σίγουρα εμπειρικά μιλώντας και λόγω του ρεπορτάζ μπορώ να αφουγκραστώ ορισμένα πράγματα.

Ας ξεκινήσω με κάποια δεδομένα. Δεν αμφισβητείται η αγάπη του Σλούκα για τον Ολυμπιακό. Την απέδειξε πριν 3 χρόνια όταν η ομάδα έψαχνε έναν ήρωα για να βγει από την Α2 και να επιστρέψει στην elite της Ευρώπης. Η υπογραφή και το χαμόγελό του όταν υπέγραψε το συμβόλαιο στα γραφεία της ΚΑΕ, έβαλαν βουλοκέρι στην αγάπη του για την ομάδα.

Είναι Ολυμπιακός (και Άρης), αλλά είναι και επαγγελματίας. Με αφήνει αδιάφορο αν σε κάθε καλάθι του δε φιλάει το δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος. Μου αρκεί που έβαζε τη μπάλα μέσα. Αν δέθηκε ή όχι με τον Ολυμπιακό, δε φαίνεται ούτε από τη σημερινή του απόφαση ούτε από το γεγονός πως δεν «κόλλησε» ποτέ με την εξέδρα.

Πάμε στα λοιπά. Ο Σλούκας ήθελε να παίζει περισσότερο και να έχει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Για μένα αποτελεί υγεία να επικοινωνείς ένα πρόβλημα, δεν είναι υγιές να το κάνεις δημοσίως μέσω δηλώσεων. Ο 33άχρονος γκαρντ αισθάνεται σωματικά υπέροχα, δεν θα παίξει στην Εθνική (το αποφάσισε ενώ πίστευε πως θα έμενε στον Ολυμπιακό) για να είναι ακόμη καλύτερος του χρόνου. Ήθελε να αισθάνεται πιο χρήσιμος, ήθελε να παίρνει περισσότερα εύσημα από τον προπονητή του. Το τελευταίο δίμηνο κουβάλησε την ομάδα, την πήγε στο Final Four του Κάουνας χάρη σε μία καταπληκτική σειρά κόντρα στη Φενέρ επαναλαμβάνοντας ότι και το 2022 κόντρα στη Μονακό όταν και ακολούθησε το Βελιγράδι. Ένιωσε πως δεν πήρε το credit που έπρεπε.

Ο Σλούκας φαντάζομαι πως δε ζήτησε να αλλάξει το αγωνιστικό πλάνο, ο τρόπος με τον οποίον τον διαχειριζόταν ο προπονητής ήθελε να αλλάξει. Ο Σλούκας επιθυμούσε να μείνει στον Ολυμπιακό και να τελειώσει την καριέρα του στα ερυθρόλευκα. Η απόφασή του ήταν απίθανα δύσκολη κι επίπονη.

Εκανε και λάθη όμως. Η επιθετική του δήλωση στο Gazzetta, έφερε την αντίδραση του Μπαρτζώκα δύο μέρες αργότερα και ξεκίνησε ένας άνευ λόγου δημόσιος διάλογος εντελώς ασυνήθιστος για τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Επίσης δε γίνεται να απαιτείς χρόνο συμμετοχής και άλλες αγωνιστικές επιθυμίες. Κανένας προπονητής δεν προσυμφωνεί το χρόνο συμμετοχής οποιουδήποτε παίκτη. Τον ρόλο του, ναι. Μέχρι εκεί.

Στο φινάλε φινάλε, ο Σλούκας πήρε όλες τις αποφάσεις στα παιχνίδια που κρίνονταν τίτλοι και προκρίσεις και πρωτιές. Βέβαια εδώ υπάρχει και η άλλη παγίδα του μυαλού. «Εγώ τις πήρα μόνος μου τις αποφάσεις, δεν μου τις έδωσε ο προπονητής μου». Κάπου στη μέση βρίσκεται η αλήθεια. Στα κρίσιμα λεπτά ενός αγώνα θεωρώ πως οι παίκτες παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά οι προπονητές ορίζουν τις κατευθύνσεις. Στο νικητήριο τρίποντο στο break με τη Φενέρ, ο Μπαρτζώκας δεν είπε «τι συστηματάρα σχεδίασα», αλλά «πήρε ένα μεγάλο σουτ ένας μεγάλος παίκτης και το έβαλε».

Μπαρτζώκας

Τα δίκια και τα άδικα του Μπαρτζώκα

Ο 58άχρονος coach είναι αυτός ο οποίος θα απολυθεί αν η σεζόν στραβώσει κι η ομάδα αποτύχει. Αυτός θα πληρώσει τη... νύφη κι έχει κάθε δικαίωμα να παίρνει όλες τις αποφάσεις. Αν ο Μπαρτζώκας «πέσει» προτιμά να «πέσει» για τα δικά του ιδανικά και τα δικά του πιστεύω. Και όχι για αυτά που θα του έχει επιβάλλει κάποιος άλλος.

Η ομάδα έπαιξε τρομερό μπάσκετ. Κατέκτησε τρεις τίτλους, τερμάτισε στην κορυφή της πιο ανταγωνιστικής Euroleague των τελευταίων ετών, οι αντίπαλοι τον χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα προς μίμηση και έφτασε μία άμυνα (ή μία επίθεση) μακριά από το απόλυτο.

Αν κάνει συμφωνία με τον Χ Σλούκα θα πάει και θα του πει ο Ψ Λαρεντζάκης, «coach θέλω να παίζω 19 λεπτά» κι αν του απαντήσει αρνητικά θα του πει, «μα στον Χ Σλούκα το έκανες».

Το γεγονός πως ο Μπαρτζώκας δεν επικοινώνησε με τον Σλούκα δεν έχει να κάνει τόσο με προσωπικό εγωισμό, όσο περισσότερο με μία καθαρά επαγγελματική σχέση, που πρέπει να έχει σωστές βάσεις.

Από την άλλη όμως «όλοι είναι ίσοι, αλλά όλοι δεν είναι ίδιοι». Ο Μπαρτζώκας ίσως θα μπορούσε να δείξει μία μικρή διαλλακτικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν ξέρω κατά πόσο ένα τηλεφώνημα ή ένα γεύμα θα άλλαζε την κατάσταση. Μεταξύ μας πιστεύω πως δεν θα άλλαζε το παραμικρό, όμως αν είχε συμβεί ο coach θα είχε κάνει το καθήκον του με το παραπάνω, θα είχε ακόμη πιο ήσυχη τη συνείδησή του και θα προχωρούσε στην επόμενη μέρα.

Γιατί ο Μπαρτζώκας ήθελε τον Σλούκα στον Ολυμπιακό, το είχε ξεκαθαρίσει στη διοίκηση όταν συναντήθηκε και οριοθέτησε το πλάνο του. Απλά τον ήθελε με τους δικούς του όρους. Θα ήταν τρελό να μην ήθελε αυτόν τον παίκτη στο ρόστερ του. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν μία εκπληκτική πρόταση με την οποία απέδειξαν πόσο τον ήθελαν. Περίπου 4.6 με 4.8 εκατομμύρια ευρώ για 2+1 χρόνια. Για τρία δηλαδή.

Καλύτερα για όλους το διαζύγιο

Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε η υπόθεση του Σλούκα είναι για το καλό όλων. Ο παίκτης θα πάει κάπου που θα αισθάνεται καλύτερα και θα χαίρεται το παιχνίδι. Ο Μπαρτζώκας θα ζει και θα πεθαίνει με τις δικές του επιθυμίες και κυρίως ο Ολυμπιακός δεν θα έχει να ασχολείται τον χειμώνα με τη συγκεκριμένη προσωπική αντιπαράθεση.

Οι δυο τους δε μιλάνε εδώ και καιρό. Αν τα έβρισκαν τώρα θα ήταν για 2-3 μήνες όπως συνέβη ένα βράδυ στη Γαλλία τη σεζόν 2021-22 και μετά τα ίδια. Η ομάδα του χρόνου μπορεί να μην έχει την ίδια υπέροχη εικόνα. Φέτος οι νίκες κάλυπταν πολλά. Οι ήττες τα εμφανίζουν και τα βγάζουν στον αφρό. Το τελευταίο που χρειάζεται σε μία ομάδα που κυνηγά όλους τους τίτλους είναι να έχει προσωπικές κόντρες να δημιουργούν ένταση όταν η χρονιά δεν εξελίσσεται όπως ήθελαν.

Ο Ολυμπιακός προχωράει. Οφείλει να το κάνει. Μέσα σε πέντε μέρες έχασε δύο βασικά του στελέχη, δύο εκ των πρωταγωνιστών του. Ο Μίροτιτς παίζει δυνατά, αλλά πολύ φοβάμαι πως αν η αισιοδοξία δεν μετατραπεί σε συμφωνία τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Για τον Μίροτιτς μιλάμε, θα έχει 5-6 σοβαρές προτάσεις μόλις (και εάν) απεμπλακεί από την Μπαρτσελόνα. Αφήστε που δεν πολυεμπιστεύομαι Σλάβους σε αυτά τα ζητήματα.

Στα γκαρντ ο Ντόρσεϊ μοιάζει με μονόδρομο, αλλά κι αυτός δεσμεύεται με συμβόλαιο. Στη δική του περίπτωση δεν πολυεμπιστεύομαι το μυαλό του, αν «μυριστεί» ανάγκη θα ζητήσει τρελά χρήματα και ο Ολυμπιακός δεν είναι για να μπλέκει σε πλειστηριασμό για κάποιον που τον έχει... πουλήσει ήδη δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Η αγορά είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες και ουσιαστικά όλες οι ομάδες ασχολούνται με τους ίδιους.

ΥΓ: Πριν 20 μέρες τελείωσε μία εκπληκτική σεζόν και πως άλλαξε η κατάσταση τόσο σύντομα. Το timing που αναφέρω συχνά...

ΥΓ 2: Κώστα Σλούκα σε ευχαριστώ για τη συνεργασία μας αυτήν την τριετία. Δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν βασισμένη στον σεβασμό. Είσαι ένας από τους μεγαλύτερους overachiever που έχω γνωρίσει.

ΥΓ 3: Κώστα Παπανικολάου, αρχηγέ του Ολυμπιακού συγγνώμη που δεν αναφέρθηκα σε σένα. Σου αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχόλιο... κομμένο στα δύο.

ΥΓ 4: Πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος τη Δευτέρα

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.