Παναθηναϊκός: Fast track προς την κορυφή υπάρχει;

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Παναθηναϊκός: Fast track προς την κορυφή υπάρχει;
Ο Χρήστος Κιούσης γράφει τις εντυπώσεις του από το πρώτο δυνατό φιλικό των Πρασίνων μπροστά στον Νίκο Γκάλη στην Ρόδο.

Ομολογουμένως η παρουσίαση και μόνο του ρόστερ των Πρασίνων στο κλειστό της Καλλιθέας στη Ρόδο, αναπτερώνει το ηθικό των φιλάθλων τους. Ακόμα και με την απουσία του Λούκα Βιλντόζα οι διαφορές ποιότητας και προσωπικοτήτων είναι τόσο εμφανείς που λες, «μόνο καλύτερα μπορεί να πάει αυτό». Το πόσο καλά εξαρτάται από τον χρόνο και … από τους άλλους. Ο Παναθηναϊκός βλέπετε δε θα αγωνιστεί μόνος του στις διοργανώσεις.

Σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά που έδωσε στην Αθήνα, οι Πράσινοι είχαν πολλά νέα πρόσωπα στο rotation και βέβαια αντίπαλο επιπέδου Euroleague να αντιμετωπίσει. Η Φενέρ μπορεί να έχει δεχτεί ένα σοκ τραυματισμών και αναπροσαρμογής πλάνων ειδικά στα guard, παραμένει όμως ομάδα με περσινό κορμό έτοιμο, top Euroleague προπονητή και σημαντικές προσθήκες.

Τα σουτ θα μπουν

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να τα έσπασε χτες με 2/21 τρίποντα, το σημαντικότερο όμως είναι ότι πολλά από αυτά ήταν σουτ ελεύθερα ή με καλές προϋποθέσεις. Στο επίπεδο των σουτέρ που διαθέτει το Τριφύλλι, δεν θα εκπλαγώ αν το κοντέρ γράψει σήμερα 11/21. Το ενθαρρυντικό είναι,ι πως τα ανοικτά σουτ βρέθηκαν και η προσπάθεια στην προπόνηση είναι να ξαναβρεθούν.

Ο Σλούκας, ο Χουάντσο, ο Βιλντόζα, ο Γκριγκόνις, ο Γκάι δεν θα σουτάρουν για πολύ ακόμα με μηδενικά ποσοστά κι αυτό είναι γνωστό σε φίλους κι αντιπάλους. Πιο πολύ μετράει όμως να είναι όλοι σε mode ριμπάουντ και να μην παρατάνε τη διεκδίκηση εξαιτίας της υπερβολικής εμπιστοσύνης στο συμπαίκτη. Επίσης οι Πράσινοι μπορούν να απειλήσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους πια, post up παιχνίδι, drive, σουτ μέσης απόστασης και τρίποντο, οπότε το ζητούμενο είναι το ζύγισμα μεταξύ της ποικιλίας των προσπαθειών. Σαφές πάντως είναι ότι μαέστρος υπάρχει.

Τα κλειδιά στον Σλούκα ή στον Λούκα

Η θέση 1, η ταλαιπωρημένη αυτή κομβική θέση του point guard που έχει τραβήξει τα πάνδεινα στις προηγούμενες σεζόν είναι θωρακισμένη, υγεία να υπάρχει. Το Σάββατο δεν είδαμε τον Λούκα αλλά είδαμε τον αρχηγό του Τριφυλλιού Κώστα Σλούκα να έχει σαφή ρόλο στην οργάνωση και στο ρυθμό της ομάδας του. Ακόμα και σε αυτή την περίοδο των εντατικών προπονήσεων προετοιμασίας, ο Σλούκας φαίνεται να έχει την ένταση και την επικοινωνία με τους συμπαίκτες του σε πολύ υψηλό βαθμό.

Ο παράγοντας Χουάντσο

Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που τον παρακολούθησα δια ζώσης και είδα έναν παίκτη πολύ επιδραστικό ήδη. Ανεξαρτήτως των σουτ που δεν μπήκαν, ο Ερνανγκόμεθ βρήκε και συνηθίζει να βρίσκει ποικίλους τρόπους να σκοράρει με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης γύρω από το καλάθι. Πιο σκληρός απ’ όσο πίστευα στις επαφές και το κυριότερο επικοινωνώντας πολύ με τους συμπαίκτες του. Έδινε το σύνθημα για πίεση ψηλά, παρότρυνε και επιβράβευε ακόμα κι όταν το φιλικό ματς ήταν χαμένο, «ξάπλωνε» συχνά στο παρκέ στο πλαίσιο ενός physical παιχνιδιού.

Μια νέα ομάδα

Αυτό που καμιά φορά καθ’ υπερβολή λέμε πως, «καλά καλά δεν γνωρίζουν ο ένας το όνομα του άλλου», μάλλον αρχές Σεπτέμβρη του ’23 φαίνεται να ισχύει στους Πράσινους. Χάνεται λίγο το βλέμμα μεταξύ τους, υπάρχει ένα χάσμα στην επικοινωνία και αυτό φαίνεται φυσικά περισσότερο στην άμυνα. Ταλέντο επιθετικό υπάρχει μπόλικο, στην άμυνα όμως το αποτέλεσμα είναι ομαδικό. Κι εκεί δε θα δώσουν ρυθμό Σλούκας και Βιλντόζα, εκεί πρέπει η ένταση να ανέβει, τα ριμπάουντ να διασφαλιστούν και να περιοριστούν οι συγκρούσεις μεταξύ παικτών που κάνουν «αντίθετα» πράγματα. Πόσο χρόνο θα πάρει;

Coach που αγαπά την ευθύνη

Ο χρόνος προσαρμογής και προόδου είναι δουλειά του Εργκίν Αταμάν και του staff. Ο Τούρκος προπονητής ήδη με τις δηλώσεις του έβαλε το στόχο στον Θεό. Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, δεν φαίνεται να κρύβεται πίσω από ατάκες, «να γίνουμε πρώτα ομάδα», «είμαστε νέα ομάδα» κι άλλα συντηρητικά. Παρά το ότι ισχύουν τα παραπάνω, το έχει ξανακάνει με την Αναντολού κι ο ιδιοκτήτης έχει αγοράσει πανάκριβα υλικά για να του πει ο Chef, «ξέρεις θα δοκιμάσω να κάνω ένα κολατσιό».

Κάθε φράση στο περιβάλλον των Πρασίνων περιλαμβάνει τη λέξη «ποιότητα» κι αυτό είναι μαζί ευλογία και ευθύνη. Αυτή η ποιότητα, αν συνδυαστεί με την υγεία, θα δίνει στον Παναθηναϊκό εβδομάδα με την εβδομάδα (κι όχι μήνα με το μήνα) μια σαφώς καλύτερη εικόνα. Αν θα είναι αρκετή η πρόοδος, για να υπερκεράσει καλύτερες (τώρα) και πιο δεμένες ομάδες, απομένει να φανεί στην πράξη. Για σήμερα Κυριακή θα βρεθούμε στο Nick Galis International Tournament μαζί με την ομάδα του nickgalis.com για να δούμε τους Πράσινους κόντρα στην πολύ αθλητική Μακάμπι και να χειροκροτήσουμε τη συνάντηση του Gangster με τους Ισραηλινούς θρύλους Σιμόν Μιζράχι και Ντόρον Τζάμσι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.