Κλάιμπερν στο Gazzetta: «Ok, σημαντικές οι απώλειες του Ολυμπιακού, αλλά ποια ομάδα έχει και Μιλουτίνοφ και Φαλ;»

O Γουίλ Κλάϊμπερν στο ματς απέναντι στην Βιλερμπάν
Λίγες ώρες πριν το αποψινό (26/10, 22.00) ματς με τον Ολυμπιακό, ο 33χρονος Αμερικανός forward της Εφές Αναντολού, Γουίλ Κλάιμπερν, μιλάει στο Gazzetta για τις εφετινές αλλαγές, αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για τον Αταμάν και χαρακτηρίζει τον “Μίλου" ως τον κορυφαίο σέντερ στην Ευρώπη.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ντιτρόιτ, τίποτε δεν του ήρθε έτοιμο στο πιάτο. Δεν ήταν ούτε το απόλυτο prospect ως παίκτης του high school στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, ούτε έπαιξε έκανε την σπουδαία κολεγιακή καριέρα, με αποτέλεσμα να μην επιλεγεί στο draft του 2013.

Είχα χαρακτήρα, θέληση και πίστη, όμως και δεν δίστασε καθόλου να περάσει τον Ατλαντικό, αρχίζοντας την ευρωπαϊκή του διαδρομή από τα «χαμηλά στρώματα» και το γερμανικό πρωτάθλημα. Η αξιόλογη διετία του στην Ουλμ, του έφερε την «προαγωγή» στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και η εξαιρετική σεζόν στην Χάποελ Χολόν (1ος σκόρερ της λίγκας με μ.ο. 20,9π., 8,3ρ. & 2,0ας.) επιβραβεύτηκε και με το παραπάνω.

Ο λόγος για τον πλέον καταξιωμένο Γουίλ Κλάιμπερν, που το 2016 άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Ντέιβιντ Μπλατ στην Νταρουσάφακα κι έκτοτε αποτελεί έναν από τους πλέον καταξιωμένους Αμερικανούς που αγωνίζονται (για 8η συνεχή χρονιά) στην Euroleague.

To μεγάλο «μπαμ» της καριέρας του, βέβαια, το έκανε στην Μόσχα με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ και υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη, με αποκορύφωμα το 2019, όταν κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο, αναδείχτηκε MVP του Final 4 στην Βιτόρια και επελέγη στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Πλέον διανύει την 2η του χρονιά του στην Κωνσταντινούπολη και απόψε (21.15) θα τεθεί αντιμέτωπος του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, για την 5η αγωνιστική της Euroleague. Το Gazzetta τον συνάντησε και σας παρουσιάζει το περιεχόμενο της συνομιλίας μας.

Πως θα χαρακτήριζες την έως τώρα πορεία της ομάδας στην Euroleague, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επτά προσθήκες νέων παικτών και την αλλαγή προπονητή στην ομάδα;

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που θα έπρεπε. Ουσιαστικά είμαστε μία νέα ομάδα, γιατι λειτουργούμε κάτω από ένα διαφορετικό σύστημα που έφερε η έλευση του νέου coach, οπότε χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο. »

Έζησες πέρυσι στην πρώτη του σεζόν στην Εφές, τον Αταμάν που έφυγε το καλοκαίρι ως άκρως επιτυχημένος με 2 τίτλους στην Euroleague και συνολικά 10 τρόπαια στα τελευταία χρόνια. Πόσο διαφορετική είναι η μετάβαση στην νέα εποχή του συλλόγου;

«Διαφορετική θα έλεγα! Φέτος έχουμε να κάνουμε με μία τελείως διαφορετική προσωπικότητα που έχει ο coach Τσαν σε σχέση με τον Αταμάν, οπότε, όπως συμβαίνει συνήθως με τις αλλαγές προπονητών, η προετοιμασία αποτελεί μία διαδικασία φόρτωσης στον εγκέφαλο των παικτών όλων εκείνων των στοιχείων και των πληροφοριών που διαφέρουν σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο στην διαχείριση, αλλά νομίζω ότι και φέτος θα βρούμε τον τρόπο να είμαστε επιτυχημένοι.»

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι ο Αταμάν αφήνει αρκετά ελεύθερους τους παίκτες και δεν είναι θιασώτης της αυστηρής τακτικής. Φέτος στο παιχνίδι σας υπάρχουν περισσότερα όρια. Ποιο στυλ προτιμάς εσύ περισσότερο;

«Νομίζω ότι ο κάθε παίκτης έχει τον δικό του τρόπο αντίδρασης και το αν το ελεύθερο στυλ μπάσκετ του ταιριάζει, εξαρτάται από τι πρεσβεύει ο καθένας από μας μέσα στο παρκέ. Σε μερικούς αρέσει να παίζουν ελεύθερα και άλλοι αποδίδουν καλύτερα μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Εγώ πήγα στην Εφές προερχόμενος από την ΤΣΣΚΑ, που έπαιζε με έναν αρκετά δομημένο τρόπο, αλλά δεν είχα πρόβλημα να προσαρμοστώ με την φιλοσοφία του Αταμάν.»

Με ποιους στόχους ξεκινάτε την σεζόν;

«Να τελειώσουμε την κανονική περίοδο υγιείς και να μπούμε στα playoffs και από ‘κει και πέρα να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.»

Πολλοί θεωρούν ότι έπαιξες το καλύτερό σου μπάσκετ με προπονητή τον Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ. Ποια είναι η δική σου άποψη;

«Θα συμφωνήσω, έστω κι αν πέρυσι στην Εφές είχα τα καλύτερα νούμερα της καριέρας μου στην Euroleague. Στην ΤΣΣΚΑ, όμως, έμεινα 5 χρόνια και το παιχνίδι απέκτησε διάρκεια και ωριμότητα, εισέπραξα μεγάλη εμπιστοσύνη από τον coach Ιτούδη και ήξερα πολύ καλά τι θέλει από μένα. Πιστεύω ότι η ΤΣΣΚΑ ήταν κατάλληλη ομάδα για μένα, με τους συμπαίκτες και τον ρόλο που είχα!»

Η αίσθησή για την εφετινή Euroleague και για τον επόμενό αντίπαλό σας, τον Ολυμπιακό που σε σχέση με πέρυσι έχασε τους δύο πιο σημαντικούς παίκτες του;

«Ο Ολυμπιακός είναι πάντα... Ολυμπιακός! Μεγάλος οργανισμός, με πολύ δυνατή έδρα, τρομερούς φιλάθλους και με πολύ μαχητική αγωνιστική νοοτροπία. Μπορεί να έχασαν δύο παίκτες-κλειδιά, όπως λες, αλλά έχουν έναν σταθερό βασικό κορμό και δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι πήραν πίσω τον Νίκο και δίπλα του υπάρχει και ο Φαλ! Ο Μιλουτίνοφ είναι ίσως ο top σέντερ στην Ευρώπη, με όλα αυτά που προσφέρει η παρουσία του μέσα στην ρακέτα, οπότε θεωρώ ότι παραμένουν ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Όσον αφορά στην εφετινή διοργάνωση, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, εκτιμώ ότι θα υπάρξει τεράστιος ανταγωνισμός από την 5η θέση μέχρι και την 11η και την 12η. Δηλαδή, υπολογίζω ότι περίπου 8 ομάδες θα παλέψουν για τέσσερις στα playoffs και στο τέλος οι διαφορές θα κριθούν στο έναν βαθμό. Έως τώρα, σίγουρα ξεχωρίζει η Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Για την πρώτη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, από την στιγμή που κράτησε σχεδόν όλο το περυσινό ρόστερ και πρόσθεσε τον Καμπάτσο, γιατί την δεύτερη νομίζω ότι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που το είχαν προβλέψει.»

Τι έχεις κρατήσει από τον Ντέιβιντ Μπλατ, που ήταν ο coach που σε πίστεψε και σου έδωσε την ευκαιρία να παίξει στην Euroleague (2016);

«Το ότι ήταν ο άνθρωπος που μου άνοιξε τον δρόμο για να καθιερωθώ. Εξαιρετικός χαρακτήρας και σπουδαίος coach και ακόμη είμαστε σε επαφή, ειδικότερα όταν πρόκειται να παίξω απέναντι στον γιο του!»