Ολυμπιακός: Σιγά μην κλάψει, σιγά μη φοβηθεί

Ολυμπιακός: Σιγά μην κλάψει, σιγά μη φοβηθεί
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες υποκλίνεται στη φετινή Ρεάλ και αναλύει τις λεπτομέρειες που δεν έκανε ο Ολυμπιακός όπως θα έπρεπε για να γράψει διαφορετικό φινάλε στο παιχνίδι.

Η Ρεάλ τη φετινή σεζόν και τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, είναι η πληρέστερη ομάδα στην Euroleague και κυρίως οι παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ της βρίσκονται ένα κλικ πιο πάνω σε ένταση, ταχύτητα, ενέργεια σε σχέση με τις άλλες 17 ομάδες της διοργάνωσης.

Αυτά δεν τα αναφέρω για να χρυσώσω το χάπι της ήττας του Ολυμπιακού, αλλά καλό είναι να αναγνωρίζουμε και ορισμένα βασικά πράγματα. Και πάλι οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν στα ίσα τους (δυστυχώς) πρωταθλητές Ευρώπης μέχρι και το 37ο λεπτό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τους αποδοθεί. Όπως όμως για να τα λέμε όλα, πρέπει να τους αποδοθεί επίσης και το γεγονός πως δεν ολοκληρώνουν καλά δεύτερο διαδοχικό «κλειστό» παιχνίδι.

Αυτή τη φορά δε θα γράψω για λάθος αποφάσεις γιατί δε ήταν λάθος. Όταν έχεις 1/4 βολές από τα γκαρντ σου, όταν Φαλ και Μιλουτίνοφ χάνουν τρία lay up και όταν αστοχείς σε τρία ελεύθερα σουτ τριών πόντων, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε κακές αποφάσεις. Μια χαρά επιλογές βρήκαν. Οι προσπάθειες ήταν υπό καλές προϋποθέσεις, αλλά άστοχες και αυτό είναι που μετράει.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από μία εξαιρετική ομάδα και μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Γιάννη Αγγελάκα για τις στιγμές που τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελαν στην ομάδα του Μπαρτζώκα. Για αυτές τις στιγμές που «λεν' να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό είμαι μικρός, πολύ μικρός για να το αλλάξω». Ο Ολυμπιακός όμως «με έναν άγριο περήφανο χορό σαν αετός άνω από τις λύπες θα πετάξει. Σιγά μην κλάψει, σιγά μη φοβηθεί».

Κανααν

Με 27.3% στο τρίποντο δεν έχεις τύχη

Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, κάθε αντίπαλος το κάνει τέτοιο. Όταν ο γηπεδούχος θα τελειώσει το ματς με 27.3% από τα 6.75 πιστεύω 8/10 φορές θα έχει χάσει ανεξαρτήτως ποια ομάδα έχει απέναντί του. Βέβαια κόντρα στη Ρεάλ και 35% να είχαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα πάλι λίγο θα ήταν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα φυσικά λόγω Εντι Ταβάρες.

Ο σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι έχω γράψει πολλά χρόνια τώρα πως είναι «cheat» όταν βρίσκεται στο παρκέ. Ακόμη και φέτος που δεν πραγματοποιεί καμία τρομακτική σεζόν. Για να κάμψεις την άμυνα των Μαδριλένων πρέπει να σουτάρεις με τουλάχιστον 40% γιατί σε διαφορετική περίπτωση – όπως συνέβη και χθες – το γήπεδο θα μικρύνει υπερβολικά.

Οι αντίπαλοι θα κλείνουν μέσα και εκεί θα σε περιμένει ο Ταβάρες. Ο Φαλ ξεκάθαρα ανήκει στην πλειοψηφεία των σέντερ που «φοβούνται» τον συγκεκριμένο παίκτη και την ώρα της εκτέλεσης μπαίνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τον τρόπο που θα τελειώσουν τη φάση και στο τέλος αστοχούν.

Για αυτό χρειάζεται να είσαι εύστοχος από τη γραμμή των τριών πόντων, προκειμένου να υποχρεώσεις την αντίπαλη άμυνα να βγει πιο έξω και να δημιουργηθούν οι χώροι για σουτ μέσης απόστασης υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Τα γκαρντ της Ρεάλ αντιμετώπισαν με under τα «ερυθρόλευκα» pick 'n' roll των Γουόκαπ, ΜακΚίσικ, Λούντζη, Παπανικολάου (τις λίγες φορές που πήρε σκριν στη μπάλα) και δικαιώθηκαν.

Καμπάτσο

Ο Καμπάτσο μοιάζει να μπορεί να παίξει δύο ματς σερί

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο καλύτερος σκόρερ της Euroleague. Ο Φακούντο Καμπάτσο είναι ο καλύτερος παίκτης της Euroleague. Ο Αργεντινός πραγματοποιεί μία αδιανόητα καλή σεζόν και παρουσιάζει τρομερή διάρκεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Απέναντι στον Ολυμπιακό έκανε τα πάντα και τα έκανε τέλεια.

Τελείωσε με 9 πόντους παίρνοντας μόλις 4 προσπάθειες, πρόσφερε 9 ασίστ εκ των οποίων οι 3-4 ήταν πραγματικά απίθανες και έπαιξε καταπληκτική άμυνα πάνω στον Κάνααν με εξαίρεση ένα τρίλεπτο στην τρίτη περίοδο. Ειδικά στην άμυνα πίεζε τον Κάνααν, ήταν μονίμως μπροστά του όταν είχε τη μπάλα στα χέρια του ο Αμερικανός και έσπαγε τα σκριν δυναμικά στις εξόδους του με αποτέλεσμα να μην του δίνει χώρο να σουτάρει.

Μπορεί η καριέρα του στο ΝΒΑ να ήταν μικρής διάρκειας, αλλά βελτίωσε πάρα πολύ το σώμα του και πλέον παίζει με τέτοια ενέργεια που σου δίνει την εντύπωση πως αν χρειαζόντουσαν άλλα τέσσερα δεκάλεπτα να παίξει, θα τα έπαιζε στον ίδιο ρυθμό. Πραγματικά ασταμάτητος.

Μπαρτζώκας

Εκ του αποτελέσματος όλες οι αποφάσεις θα ήταν σωστές και εύκολες

Αρκετός λόγος έγινε για την επιλογή του Μπαρτζώκα να πάει στο μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου δεκαλέπτου με Λαρεντζάκη και Παπανικολάου στο «4», αντί να πάει με Κάνααν και Πίτερς (και Παπανικολάου στο «3»). Το καταλαβαίνω και το δέχομαι. Αφού έχει ολοκληρωθεί το παιχνίδι όμως.

Ο Μπαρτζώκας αποφασίζει κατά τη διάρκεια του αγώνα ενώ εγώ κι εσείς κρίνουμε αυτές τις αποφάσεις του εκ του αποτελέσματος. Εκ του ασφαλούς. Βέβαια η δουλειά του περιλαμβάνει τέτοιου είδους διαφορές.

Προσωπικά δεν τον αδικώ πάντως παρά την ήττα. Ο «Λάρε» σε διάρκεια ήταν πολύ καλύτερος από τον Κάνααν σε διάρκεια. Ωστόσο, ο Κάνααν με το φανταστικό του τρίλεπτο στην τρίτη περίοδο απέδειξε πως κουβαλάει την ικανότητα και την... τρέλα για να μπει μέσα και να επαναλάβει ένα παρόμοιο τρίλεπτο και στον επίλογο του αγώνα. Δεν ήταν όμως πως ο coach ξέχασε τον Κάνααν για χάρη ενός παίκτη που ήταν κακός. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάγαμε για λάθος.

Τώρα για το Πίτερς – ΜακΚίσικ, ναι ίσως να εμπιστεύτηκε λίγο περισσότερο τον Αμερικανό γκαρντ, αλλά μην ξεχνάμε πως με το κάθετο παιχνίδι που διαθέτει κέρδισε 4 βολές. Και 4 βολές στο τελευταίο δεκάλεπτο είναι 4 πέναλτι. Ασχέτως αν σούταρε με 50% ο «Σακ». Οι φάσεις του εκεί όμως.

Ο Μπαρτζώκας δεν μπερδεύτηκε. Ο Μπαρτζώκας ρίσκαρε με τις αποφάσεις του. Αν είχε μπει ένα lay up και ένα από τα ελεύθερα τρίποντα τώρα θα γράφαμε για τη «μαγκιά του coach που εμπιστεύτηκε Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ αφήνοντας στον πάγκο τους Κάνααν και Πίτερς». Αυτό όμως είναι το μπάσκετ. Το αποτέλεσμα κρίνει τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος νωρίτερα.

ΥΓ: Μου έκανε κάπως κακή εντύπωση η μαζική αποχώρηση των οπαδών περίπου 1:30 πριν το τέλος. Λες και στο μπάσκετ δεν έχουν γίνει ανατροπές. Καλά για τον τύπο δίπλα στον πάγκο, δεν έχω λόγια. Απαράδεκτος.

ΥΓ 2: Πλέον οι εντός έδρας αναμετρήσεις με Μπάγερν και Βαλένθια έχουν αποκτήσει «πρέπει». Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη το 2/2 για να παραμείνει σε τροχιά «εξάδας» που είναι και ο βασικός του στόχος στη regular season.

ΥΓ 3: Αν η ομάδα μείνει υγιής στο μέτρο της λογικής, θα παίξει πολύ καλό μπάσκετ μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Το πιστεύω πάρα πολύ.

@Photo credits: eurokinissi, Γιώργος Ματθαίος

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.