Παναθηναϊκός: Ο Σλούκας βρήκε τον εαυτό του, βρήκε και το... χέρι του (vid)

Παναθηναϊκός: Ο Σλούκας βρήκε τον εαυτό του, βρήκε και το... χέρι του (vid)

Σλούκας
Η αγωνιστική άνοδος του Κώστα Σλούκα αποτυπώθηκε και στη γλώσσα των αριθμών καθώς στο διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός AKTOR αντεπιτέθηκε με 14 νίκες σε 18 ματς, ο αρχηγός των «πρασίνων» είχε εκτοξεύσει και το ποσοστό του στα τρίποντα.

Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Ούτε στον αθλητισμό. Και μερικές φορές οι αριθμοί αποτυπώνουν στο 100% την αλήθεια. Ειδικά εάν μιλάμε για μπάσκετ όπου η στατιστική διαδραματίζει και ένα μεγάλο κομμάτι (αν όχι το μεγαλύτερο) του αθλήματος. Πολλώ δε μάλλον όταν τα φώτα στρέφονται στους παίκτες που κρατάνε τις μπαγκέτες των ομάδων τους και έχουν τον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας (παράλληλα) και την διαφορά.

Η αλήθεια είναι ότι από το ξεκίνημα της σεζόν και μέχρι τη συμπλήρωση δύο μηνών, ο Κώστας Σλούκας ήταν «σκιά» του καλού εαυτού του. Κάτι που επηρέαζε συνολικά τη λειτουργία του Παναθηναϊκού. Απόδειξη; Τα αποτελέσματα στην Euroleague. Στο πρώτο κομμάτι της σεζόν οι «πράσινοι» είχαν μείνει πολύ πίσω στην κατάταξη, καθώς μετά την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ στις 7 Δεκεμβρίου είχαν βρεθεί μόλις στο 6-7 ρεκόρ και στην 12η θέση!

Από το ναδίρ...

Από αυτά τα 13 παιχνίδια, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε δώσει το «παρών» (λόγω τραυματισμού) στα 11 με το αντίστοιχο ρεκόρ (του) να ήταν στο 5-6. Αν μη τι άλλο αποτυπωνόταν η πραγματικότητα. No (καλός) Sloukas? No... party για το «τριφύλλι». Αν και δημιουργικά ήταν σε καλό επίπεδο, εφάμιλλο με τα γνωστά του στάνταρ, δεν το είχε... βρει καθόλου στο «εκτελεστικό» από την περιφέρεια. Αν και ήταν ένας παίκτης του 40% στα τρίποντα καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχε μετρήσει μόλις 25% έξω από τα 6.75 μέτρα με 12/47 τρίποντα.

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο... γνωστός και σταθερός, Σλούκας στα μακρινά σουτ. Μάλιστα σε τρία συνεχόμενα (από αυτά τα) ματς είχε μετρήσει 0/11 τρίποντα! Από εκεί και πέρα είχε στην στατιστική του 10.8 πόντους με 50% στα δίποντα, 83% στις βολές, 2.4 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά 25:50 λεπτά συμμετοχής με το 26.3% του Usage να ήταν στα δικά του χέρια. Ούτε ο ίδιος είχε βρει τον εαυτό του, αλλά ούτε και συνολικά ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει τα «πατήματά του με τον αρχηγό σε μέτριες βραδιές.

...στο ζενίθ

Έκτοτε ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν άρδην για τον Κώστα Σλούκα. Την αρχή την έκανε ο ίδιος στη Λυών απέναντι στη Βιλερμπάν όπου είχε το πιο «γεμάτο» (έως τότε) παιχνίδι του με 18 πόντους, 12 ασίστ και 5 ριμπάουντ σε 34 λεπτά. Αυτό έμελλε να ήταν και το εφαλτήριο για την μεγάλη αντεπίθεση. Τόσο του αρχηγού των «πρασίνων» όσο και συνολικά της ομάδας. Η συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από ονειρική για τον Παναθηναϊκό καθώς ακολούθησαν οι «back to back» νίκες στην «διαβολοβδομάδα» του Μονακό του και του Μιλάνο.

Το νερό είχε μπει, πλέον, στο αυλάκι της Euroleague. Το buzzer beater τρίποντο του Μάριους Γκριγκόνις στο Πριγκιπάτο έμελλε να αλλάξει παντελώς την συνολική ψυχολογία της ομάδας. Έκτοτε και έως το πρόσφατο ματς με την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός πέτυχε 14 νίκες σε 18 παιχνίδια και με το 14-4 βρέθηκε στην 2η θέση της κατάταξης με 20 νίκες και 11 ήττες. Πλέον κρατάει την τύχη στα χέρια του. Και αυτό το οφείλει σε (πολύ) μεγάλο βαθμό στην αγωνιστική άνοδο του Κώστα Σλούκα.

Αν και ταλαιπωρήθηκε από μια θλάση με αποτέλεσμα να πάρει μέρος στα 13 από αυτά τα ματς με το ρεκόρ να ήταν 11-2 για τον Παναθηναϊκό, φρόντισε να βάλει «φαρδιά – πλατιά» την υπογραφή του και να υπενθυμίσει στην μπασκετική Ευρώπη ότι έρχεται η... δική του ωρα. Και αυτό είναι άτι που αποτυπώθηκε εμφατικά στους αριθμούς.

Σε αυτά τα 13 ματς, ο αρχηγός των «πρασίνων» εκτόξευσε τον μέσο όρο του στα τρίποντα από το 25% στο... 49% έχοντας 27/55 προσπάθειες έξω από τα 6.75 μέτρα. Κάτι που «απελευθέρωσε» και το δικό του παιχνίδι. Επίσης μέτρησε 11.5 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 6.1 ασίστ αλλα μειώθηκε το Usage στο 19.5% λόγω και της παρουσία του Κέντρικ Ναν.

Ο ΣΛΟΥΚΑΣ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ EUROLEAGUE
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
11 (5-6 ΡΕΚΟΡ)ΑΓΩΝΕΣ13 (11-2 ΡΕΚΟΡ)
25:50'ΧΡ.ΣΥΜ.24:45'
10.8ΠΟΝΤΟΙ11.5
50% (27/54)ΔΙΠΟΝΤΑ61% (22/36)
25% (12/47)ΤΡΙΠΟΝΤΑ49% (27/55)
83% (29/35)ΒΟΛΕΣ84% (36/43)
2.4ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ2.8
5ΑΣΙΣΤ6.1