Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Τα 3 στοιχεία που θα κρίνουν τη σειρά

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Τα 3 στοιχεία που θα κρίνουν τη σειρά
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τα αγωνιστικά στοιχεία στην τακτική τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη σειρά του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα.

Και ξαφνικά χωρίς να καταλάβεις πως πέρασαν τόσοι μήνες , έχουμε βρεθεί στην καλύτερη φάση της σεζόν έως τώρα. Σε όλες τις διοργανώσεις του κόσμου τα play off προσφέρουν αυτόν τον ενθουσιασμό ο οποίος ταυτόχρονα με το άγχος και την πίεση για τη νίκη δημιουργούν ένα μίγμα χωρίς όνομα. Χωρίς ταμπέλα. Οπότε φανταστείτε όταν αναφερόμαστε στα play off της Euroleague τι χαμός έχει να γίνει.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στη Βαρκελώνη με σκοπό να νικήσει στο Game 1 και να σκεφτεί τι θα γίνει στο δεύτερο. Μπορεί να ακούγεται κλισέ η φράση, ωστόσο ισχύει στο ακέραιο πως οι «ερυθρόλευκοι» βλέπουν κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Το ίδιο ισχύει και για τις εφτά άλλες ομάδες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Το ματσάρισμα για τον Ολυμπιακό θεωρητικά είναι καλό, ωστόσο αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη. Το Palau φέτος υπήρξε η καλύτερη έδρα της Euroleague μαζί με αυτή της Φενέρμπαχτσε ολοκληρώνοντας με ρεκόρ 15-2. Δε σημαίνει τίποτα στα δικά μου μάτια. Εχω αναφέρει πολλές φορές πως το πλεονέκτημα έδρας παίζει ρόλο μόνο αν υπάρξει Game 5. Μέχρι τότε έχουμε δρόμο αν και πιστεύω πως η σειρά θα καταλήξει σε πέμπτο αγώνα.

Ας δούμε μερικές σκέψεις μου για το ζευγάρι αυτό...

Λαπροβίτολα vs Κάνααν

Ο Αϊζάια Κάνααν με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Τα δύο γκαρντ των ομάδων δεν είναι μόνο οι παίκτες με το πλουσιότερο επιθετικό ταλέντο και την καλύτερη επαφή με το αντίπαλο καλάθι. Για μένα είναι αυτοί που προσφέρουν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης το απρόβλεπτο. Ακριβώς τη στιγμή που η ομάδα τους χρειάζεται κάτι «out of the box», ο Αργεντινός και ο Αμερικανός θέλουν τη μπάλα στα χέρια τους.

Μικρές λεπτομέρειες μπορούν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο σε όλη τη σειρά. Λαπροβίτολα και Κάνααν έχουν και την ικανότητα και το ένστικτο να δώσουν το κάτι «επιπλέον» όταν υπάρξει ανάγκη.

Θεωρώ πως το μαρκάρισμά τους θα είναι και εκ των βασικών στόχων των δύο προπονητών. Για τον Μπαρτζώκα μπορώ να πω με σιγουριά πως αν σταματήσει το σκοράρισμα του Λαπροβίτολα, θα είναι αρκετά ικανοποιημένος.

Μακάρι ο Κάνααν που τον τελευταίο καιρό φαίνεται να διασκεδάζει στο παρκέ και να αγωνίζεται με καλή ψυχολογία, να βγει νικητής από αυτό το ματσάρισμα.

Βέσελι vs Φαλ

Ο Μουσταφά Φαλ με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Δύο από τα κορυφαία σέντερ της φετινής Euroleague. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ο Τσέχος να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Σα να λυτρώθηκε με την αποχώρηση του Γιασικεβίτσιους.

Ο Βέσελι είναι ο «βασιλιάς» του short roll. Πριν συνεχίσω να εξηγήσω τι είναι το short roll. Πρόκειται για το μικρό κόψιμο μετά από σκριν στη μπάλα το οποίο ούτε οδηγεί τον παίκτη έξω στο τρίποντο, ούτε βαθιά κάτω από το καλάθι. Ο Βέσελι μένει στο ύψος των βολών, αυτομάτως ανοίγει τις αποστάσεις και ουσιαστικά δημιουργεί μέσα σε συγκεκριμένο χώρο μία κατάσταση «3 εναντίον 2». Ο Τσέχος διαθέτει σουτ μέσης απόστασης, μπορεί να κάνει μία ντρίμπλα και να τελειώσει από κοντά ή μπορεί να πασάρει στους ακροβολισμένους στις γωνίες συμπαίκτες του.

Το short roll του Βέσελι αποτελεί τριπλή απειλή για την άμυνα και ο σέντερ της Μπαρτσελόνα είναι εξαιρετικός σε αυτό.

Ο Φαλ από την άλλη είναι εξαιρετικός στο low post. Και γιατί μπορεί να τελειώσει τη φάση και γιατί αν δει δεύτερο αμυντικό να πηγαίνει πάνω του, έχει την ικανότητα της πάσας στον ελεύθερο συμπαίκτη του.

Ο Μπαρτζώκας θεωρώ πως θα θέλει να ακουμπήσει τη μπάλα στα χέρια και για έναν επιπλέον λόγο, να φθείρει τον Βέσελι με φάουλ και να τον στείλει στον πάγκο. Ο Ερνανγκόμεθ είναι κακός αμυντικός και ο Ολυμπιακός θα τον θέλει στο παρκέ. Με τον Ισπανό πρώην NBAer στο παρκέ η Μπαρτσελόνα δίνει το δικαίωμα στους Πειραιώτες να έχουν μία πιο νορμάλ επιθετική λειτουργία. Αφήστε που με τον Ερνανγκόμεθ στο παρκέ, θα τον ταράξουν στο pick ‘n’ roll. Και με Ράιτ και με Μιλουτίνοφ.

Ποιος από τους δύο ψηλούς θα κερδίσει αυτή την προσωπική μονομαχία; Οποιος το κάνει θα αυξήσει τις πιθανότητες νίκης της ομάδας του.

Η απουσία του Παπανικολάου αφαιρεί σκληράδα

Ο Κώστας Παπανικολάου με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Αν ο Ολυμπιακός είναι σε κάτι εμφανώς ανώτερος της Μπαρτσελόνα είναι η σκληράδα στην άμυνα. Δε λέω πως οι Ισπανοί είναι από βούτυρο, αλλά σίγουρα οι «ερυθρόλευκοι» είναι από ατσάλι. Ειδικά στην αμυντική τους λειτουργία.

Η απουσία του Κώστα Παπανικολάου όμως ήρθε στο χειρότερο σημείο. Ο αρχηγός πέραν από τις ηγετικές ικανότητες του στο παρκέ, αλλά και την κομβική παρουσία του στην πίσω πλευρά του παρκέ φημίζεται και για την σκληράδα του.

Συνεπώς ο Ολυμπιακός στα δύο πρώτα ματς θα χάσει λίγο από το πιο μεγάλο του πλεονέκτημα σε σχέση με τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Ως προς τα σχήματα νομίζω είναι ξεκάθαρο πως θα δούμε τον Πίτερς και στο «3» μαζί με τον Πετρούσεφ στο «4».

Η απουσία του «Παπ» αυτομάτως αυξάνει τις υποχρεώσεις του Τόμας Γουόκαπ, του δεύτερου πιο σκληρού αμυντικού. Ο διεθνής γκαρντ αντιμετωπίζει αυτό το μικρό πρόβλημα στη μέση, δείχνει να είναι καλά. Θα παίξει, αλλά το θέμα είναι αν θα παρουσιαστεί στο επίπεδο που απαιτεί ένα παιχνίδι play off. Μακάρι να τα καταφέρει.

ΥΓ: Η απειρία του Γκριμάου σε σχέση με την εμπειρία του Μπαρτζώκα υπάρχει, αλλά στο σύγχρονο μπάσκετ δεν παίζει ρόλο. Και ο Τσους Ματέο πέρυσι στη ρούκι του χρονιά κατέκτησε την Euroleague (που να μην την κατακτούσε). Εννοείται ο Μπαρτζώκας δε συγκρίνεται προπονητικά με τον Γκριμάου, αλλά η εμπειρία δε θα μετρήσει.

ΥΓ 2: Πιστεύω η σειρά θα κριθεί στην Βαρκελώνη αφού γίνουν δύο break. Ενα για κάθε ομάδα.

@Photo credits: eurokinissi, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.