Ο Παναθηναϊκός να δείτε πόσα χρόνια περίμενε για αυτά τα ματς...

Ο Παναθηναϊκός να δείτε πόσα χρόνια περίμενε για αυτά τα ματς...

Ο Παναθηναϊκός να δείτε πόσα χρόνια περίμενε για αυτά τα ματς...
Ο Γιώργος Κούβαρης βρίσκεται στο Βελιγράδι με την αποστολή του Παναθηναϊκού AKTOR και καταπιάνεται από μια ατάκα του Τζέιμς Γουέμπ, θέλοντας να κάνει την αντιπαραβολή με το διάστημα που βρίσκεται στην αναμονή για την επιστροφή στα Final Four.

Το να βρίσκεται η αποστολή του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι για αγώνες play off και στην αντίπερα όχθη να μην υπάρχει κάποια από τις Παρτίζαν ή Ερυθρό Αστέρα, το λες και λίγο... σουρεάλ.

Κάντε εικόνα το σκηνικό στο βοηθητικό γήπεδο της «Beogradska Αrena». Στο παρκέ να βρίσκεται το σήμα της Παρτίζαν. Να τελειώνει προπόνηση η Μακάμπι Τελ Αβίβ και αμέσως να παίρνει σειρά ο Παναθηναϊκός. Και όλα αυτά που; Στο Βελιγράδι! Ε, δεν είναι και το πιο σύνηθες. Βέβαια κοινός παρονομαστής είναι η αγάπη για το μπάσκετ.

Στη Σερβία το μπάσκετ είναι... θρησκεία

Αν μη τι άλλο η Σερβία αποτελεί Μέκκα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και είτε παίζει ομάδα της χώρας, είτε οποιαδήποτε άλλη, το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο και θα «κλέβει» την παράσταση. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για play off της Euroleague. Εκτός από τους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου που ταξίδεψαν μαζί με την αποστολή του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι, δυναμικό «παρών» δίνουν δημοσιογράφοι από το Ισραήλ, αλλά και από τη Σερβία.

Και φυσικά όλοι παίζουν μπάσκετ. Όλοι. Μια βόλτα στις γειτονιές του Βελιγραδίου και στην περιοχή «Novi Beograd» όπου βρίσκεται η «Beogradska Αrena», τα γήπεδα είναι γεμάτα. Είτε για απλά «μονά» ή «διπλά», είτε για ατομικές προπονήσεις όλων των ηλικιών, είτε ακόμα και για ομαδικές στα ανοικτά. Το μπάσκετ είναι θρησκεία στη Σερβία. Όπως είναι και στη Λιθουανία. Όπως είναι σ' έναν ικανοποιητικό βαθμό και στην Ελλάδα.

Να μείνω ωστόσο στο ενδιαφέρον που υπήρχε και υπάρχει για τα play offs. Κάτι που αποτυπώθηκε εμφατικά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων των δύο ομάδων. Για να μην φλυαρώ θα μπω απευθείας στο... ψητό. Στο περιθώριο των δηλώσεων που έκανε ο Τζέιμς Γουέμπ, είπε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να τα καταφέρουμε. Περιμέναμε για την κατάσταση αυτή όλη τη χρονιά». Δεν λέω. Καλά τα είπε ο άλλοτε παίκτης (και) της Λάρισας για τη σειρά των αγώνων που μεταφέρεται στο Βελιγράδι.

Καλά τα είπε ο Γουέμπ, αλλά...

Σίγουρα η Μακάμπι έκανε μια αξιοπρόσεκτη πορεία, σίγουρα της αξίζουν πολλά μπράβο για το γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να διεκδικεί την πρόκριση στο Final Four έχοντας κάνει break και μάλιστα χωρίς να έχει παίξει όλη τη χρονιά στην φυσική της έδρα (σ.σ. εξαίρεση ένα και μόνο ματς), σίγουρα έχει να πάει Final Four 10 χρόνια, όταν και κατέκτησε για τελευταία φορά το ευρωπαϊκό τρόπαιο, αλλά τον... ρώτησε κανείς τον Παναθηναϊκό;

Δηλαδή τι να πουν οι «πράσινοι» που έχουν να «γευτούν» τη χαρά της συμμετοχής 12 ολόκληρα χρόνια και συνολικά 13 από την τελευταία τους κατάκτηση; Ο Γουέμπ μιλάει για τη δική του ομάδα. Και καλά κάνει. Όμως ο Παναθηναϊκός να δείτε πόσο πολύ περιμένει αυτή τη στιγμή. Και βρίσκεται κοντά. Πολύ κοντά. Ακόμα και αν έχασε το πρώτο ματς της σειράς.

Όμως εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια του. Και πιστέψτε με. Η «δίψα» είναι μεγάλη στις τάξεις της ομάδας. Δεν ξέρω εάν θα κατακτήσει μία ή δύο νίκες ή ακόμα και καμία ωστόσο η θέληση και το «focus» στην επίτευξη του στόχου είναι μνημειώδεις. Οι πιο αισιόδοξοι λένε 2/2. Οι πιο εγκρατείς κάνουν λόγο για 1/2. Όμως κανείς δεν πρόκειται να το πει ανοικτά και δημόσια.

Όσο - όσο θα πλήρωνε ο κόσμος για να βρεθεί στο Βελιγράδι

Αυτό που μπορώ να μεταφέρω με σιγουριά από το Βελιγράδι είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις της ομάδας. Η λέξη «οικογένεια» μπορεί να είναι και να ακούγεται «κλισέ» όταν μιλάμε για ομάδες, αλλά -τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση- αποτυπώνει την πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτό εισπράττω ως εξωτερικός παρατηρητής στο διάστημα που βρίσκομαι ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Και αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά κομμάτια ώστε να συμπληρώνεται σωστά το παζλ.

Μέχρι να ξεκινήσει η προπόνηση τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν. Οι παίκτες έβαζαν χαμογελαστοί τα δικά τους challenge ο ένας στον άλλον, δείγμα και του εξαιρετικού κλίματος που επικρατεί εντός των τειχών. Λίγο πολύ, όλοι με όλους. Ενωμένοι. Για τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από το εισιτήριο του Final Four. Για τα αγωνιστικά θέματα τα αναφέραμε και χθες και πιο συγκεκριμένα στα όσα έγραψα για την πτήση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR η οποία είχε σημειολογική σημασία ενόψει των αγώνων με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Λογικά σήμερα στο Βελιγράδι θα έρθει και ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος προκειμένου να συμπαρασταθεί σ' ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας. Και τι... παιχνίδι! Φυσικά πολύ κόσμος θα πλήρωνε... όσο - όσο για να δει δια ζώσης την προσπάθεια των «πρασίνων» για την ανάκτηση - σε πρώτη φάση - του αβαντάζ έδρας. Και όταν ομάδα, διοίκηση, κόσμος γίνονται «ένα» τότε μόνο καλύτερες ημέρες μπορεί να ξημερώσουν. Και ξαναλέω Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο τέλος.

Και κάτι ακόμα. Την ίδια «δίψα» με τον Παναθηναϊκό και τους φιλάθλους του, έχει και ο κόσμος της Μακάμπι. Ήδη βρίσκονται αρκετοί στο Βελιγράδι. Χωρίς εισιτήριο. Περιμένοντας να δοθεί το «πράσινο φως» για να μπουν περισσότερα άτομα στην «Hala Pionir». Προς το παρόν έκαναν... κακό χαμό στο ξενοδοχείο της αποστολής των Ισραηλινών το απόγευμα της Δευτέρας και αποθέωσαν τους παίκτες.

Υπερβολικό το πρόστιμο στον Αταμάν

Κλείνοντας θέλω να σχολιάσω το πρόστιμο της Euroleague στον Εργκίν Αταμάν. Το θεωρώ υπερβολικό. Δεν το εστιάζω στο αν έχει ή δεν έχει ο Τούρκος προπονητής να πληρώσει τα 35.000 ευρώ. Θαρρώ είναι ρητορικό το ερώτημα. Εμένα άλλη είναι η απορία μου. Πρόστιμο για κάτι που είχε στον μεγαλύτερο βαθμό δίκιο;

Το είχα αναφέρει και αμέσως μετά το Game 1 στο ΟΑΚΑ. Η διαιτησία του πρώτου αγώνα ήταν ανεκδιήγητη. Στη συνέχεια, το ένα έφερε το άλλο. Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις και η κίνηση του Αταμάν να σχολιάσει μία προς μία τις φάσεις που θεωρούσε ότι αδικήθηκε η ομάδα του. Εγώ θα κρατήσω το αποτέλεσμα. Και η διοργανώτρια αρχή τιμώρησε τον Αταμάν επειδή μίλησε ανοικτά για αυτό που είδε όλη η μπασκετική Ευρώπη.

Και δεν είναι ότι το λέω εγώ. Ακόμα και ο πρώην διαιτητής της Euroleague, ο Τοντ Γουόρνικ, σε δηλώσεις που έκανε πρόσφατα δικαίωνε τον Παναθηναϊκό. Οπότε και εδώ τελειώνει οποιαδήποτε κουβέντα. Αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι που έχουν περάσει τη ζωή τους από τα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, τότε ποιος θα γνωρίζει;

@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...