Παναθηναϊκός: Τους πήρε για να τον πάνε Final 4!

Παναθηναϊκός: Τους πήρε για να τον πάνε Final 4!
O Αντώνης Καλκαβούρας γράφει την Μεγάλη Πέμπτη (όνομα και πράγμα) του ελληνικού μπάσκετ σε Βελιγράδι και Πειραιά, σχολιάζει την άρνηση του «τριφυλλιού» να αποκλειστεί και το ασύλληπτο δίδυμο Σλούκα-Ναν, και πιστεύει ότι και οι δύο ελληνικές ομάδες μπορούν να είναι στο Βερολίνο!

Η επιτυχία στο σύγχρονο μπάσκετ είναι σίγουρα είναι και υπόθεση τακτικής, επιθυμίας, «χημείας» και εν γένει ομαδικού πνεύματος, ωστόσο, όταν υπάρχουν με όλα αυτά συνυπάρχουν και οι μεγάλες προσωπικότητες, οι ηγέτες που, στα δύσκολα, ξέρουν και μπορούν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Η πιο τρανή απόδειξη για του λόγου το αληθές, ήρθε όταν η Μακάμπι φάνηκε να παίρνει σοβαρό προβάδισμα για το 3-1, «τρέχοντας» ένα επιμέρους σκορ 14-1 και εξασφαλίζοντας «αέρα» 7 πόντων (το 82-75 ήταν η μεγαλύτερη της διαφορά), 6 λεπτά πριν το τέλος!

Εκείνο ακριβώς το σημείο, όταν όλα έμοιαζαν να χάνονται, αποδείχτηκε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Ο Εργκίν Αταμάν είχε μόλις επαναφέρει τον Κέντρικ Ναν (27π., 3ρ., 4ας. & 3λ. με 9/15 σουτ σε 33’) στο ματς με 4 φάουλ και ο Αμερικανός κλήθηκε να διαχειριστεί τα πέντε πιο βαριά λεπτά της ευρωπαϊκής του καριέρας.

Οι επτά πόντοι που πέτυχε και η ασίστ που έδωσε στον Λεσόρ για το 88-87, σε συνδυασμό με την πολύ προσεκτική άμυνα που έπαιξε στον Μπράουν, ήταν η αρχική «σανίδα σωτηρίας» των «πρασίνων». Χάρη στα τρία παλικαρίσια καλάθια που έβαλε ο 28χρονος πρώην NBAer, ο Παναθηναϊκός όχι απλά πέρασε μέσα από την «φωτιά» της “Χάλα Πιονίρ” και δεν κάηκε, αλλά παρέμεινε ζωντανός και ακμαίος για την τελική αντεπίθεση.

Αυτή που εξαπέλυσε ο Κώστας Σλούκας (20π., 8ρ. & 6ας. με 6/11 σουτ σε 34’) και η οποία άρχισε με τον πιο ανορθόδοξο και ηρωικό τρόπο. Με ένα απίστευτα «καρυδάτο» αμυντικό ριμπάουντ μπροστά στα θηρία των γηπεδούχων μετά από διπλή άστοχη προσπάθεια του Ριβέρο κάτω από το καλάθι.

Το φάουλ που πήρε ο αρχηγός του «εξάστερου» και οι δύο «ασάλιωτες» βολές που ακολούθησαν (με 2’08” για το τέλος) κι έδωσαν στην ομάδα του το πρώτο προβάδισμα αφ’ ότου η Μακάμπι έκανε την μεγάλη της αντεπίθεση στην 4η περίοδο, ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός για να πάει το ματς αντίθετα από το momentum!

O 34χρονος διεθνής Θεσσαλονικιός point guard, όμως, είχε αντιληφθεί ότι η δουλειά του δεν είχε τελειώσει. Μετά από μία ακόμη καλή άμυνα, διάβασε σωστά την αλλαγή και το mismatch που δημιουργήθηκε με τον Μπλατ πάνω στον Λεσόρ (17π., 7ρ., 3ας. & 4κοψ. με 6/10 σουτ σε 38’) και τροφοδότησε τον Γάλλο, ο οποίος έβαλε τις πιο κρίσιμες βολές απ’ όσες σούταρε.

Αυτό ήταν! Το νερό είχε μπει για τα καλά στ’ αυλάκι! Το midrange που έσταξε στην επόμενη κατοχή και ουσιαστικά σφράγισε το break του Παναθηναϊκού σε εκείνο της «ομάδας του λαού» στο Game 1, αποτέλεσε το «κερασάκι στην τούρτα» του «μπορώ» για τον βετεράνο πρώην άσο του Ολυμπιακού, που το περασμένο καλοκαίρι «ντύθηκε» στα «πράσινα» με στόχο να αναζωογονήσει τον μπασκετικό του εγωισμό.

Αναμφίβολα, δύο σπουδαίοι παίκτες που μεταμόρφωσαν μία καλή ομάδα που άξιζε να είναι στα play off, σε ένα σύνολο που πλέον δικαιούται να ονειρεύεται τουλάχιστον το Final 4!

Προσοχή, ο Παναθηναϊκός δεν προκρίθηκε ακόμη και ο βαθμός της δυσκολίας της συγκεκριμένης σειράς, καθώς και η υψηλή ποιότητα και φόρμα της ομάδας του Όντεντ Κάτας, καθιστούν το Game 5 εξαιρετικά αμφίρροπο (θα είναι «έγκλημα» να θεωρήσει ο οργανισμός ότι η πρόκριση έχει τελειώσει) και ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα.

Ωστόσο, το ότι οι «πράσινοι» ανέτρεψαν στην πιο δύσκολη καμπή του, ένα ματς που έδειχνε να φεύγει από τα χέρια του και επικράτησε (95-88) απέναντι σε έναν αντίπαλο που του πήρε 9 περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ και υπέπεσε σε μόλις 3 λάθη, δείχνει ότι πλέον δεν έχει μόνο τις προσωπικότητες (Σλούκας και Ναν) αλλά και τον χαρακτήρα για να πάει στο Βερολίνο!

Υγ.1: Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει ο Ιωάννης Παπαπέτρου (8π. & 1ρ. με 2/3 τριπ. σε 27’), γιατί πέρασε δύσκολα στα 2/3 της σεζόν (με τραυματισμούς και μπασκετική «απόρριψη») και η απάντησή του μέσα στο παρκέ (έκανε εξαιρετική σειρά, τηρουμένων των αναλογιών), δείχνει πόσο έχει ωριμάσει σαν αθλητής.

Υγ.2: Πολλά περαστικά στον Πάρη, που περνάει μία πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά ήδη βγάζει κι αυτός παλικαρίσια αντίδραση.

Ολυμπιακός: Έδειξε ότι μπορεί να γράψει ιστορία!

Το ζητούμενο για τους πρωταθλητές ήταν σίγουρα να ισοφαρίσουν την σειρά σε 2-2, αλλά ο εμφατικός τρόπος με τον οποίο πέτυχαν τον στόχο τους, έδειξε πρώτον ότι αδίκησαν τους αυτούς τους στα Game 2 & 3 και δεύτερον ότι στα δύσκολα και με την πλάτη στον τοίχο μπορούν να βγάλουν και ποιότητα.

Παρ’ ότι το το Game 4, άρχισε με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς και το παθητικό των 19 πόντων που δέχτηκε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πριν συμπληρωθεί το πρώτο 5λεπτο, ήταν αρνητικό ρεκόρ για φέτος, η συνέχεια ήταν καταιγιστική για τους γηπεδούχους και εφιαλτική για τους φιλοξενούμενους.

Κι αν το κάθετο παιχνίδι του Σακίελ ΜακΚίσικ (21π., 6ρ., 2ασ. & 2κλ. με 8/11 σουτ σε 22’) έκανε μετά από καιρό εντυπωσιακή διαφορά, τα μεγάλα κέρδη του Ολυμπιακού ήταν ο Μιλουτίνοφ και ο Παπανικολάου.

Γιατί αν θεωρήσουμε ότι η «σεμνή τελετή» ολοκληρώθηκε από το 1ο μέρος (γιατί η Μπάρτσα στο 2ο δεν εμφανίστηκε ή μάλλον την εξαφάνισαν οι Περαιώτες), με εκείνο το «ανεπανάληπτο» 17-0 σερί από τα τέλης της 1ης έως και τα μέσα της 2ης περιόδου, η ώθηση που έδωσε στην ομάδα του ο Μιλουτίνοφ (8π. & 5ρ.) του 1ου μέρους και η συνέχιση του έργου που θεμελίωσε ο Φαλ (12π. & 2ρ. με 6/7 σουτ) στο πρώτο 10λεπτο, ήταν «όλα τα λεφτά» και συνάμα μεγάλη υπόσχεση ενόψει και του Game 5.

Στο 2ο μέρος, ήρθε η σειρά του Κώστα Παπανικολάου (9π., 6ρ. & 2ασ. με 3/6 τριπ. σε 19’), που έκανε ντεμπούτο στην σειρά και με την συνεισφορά του, πρώτον βρήκε ρυθμό και δεύτερον έδειξε πόσο έλλειψε από την ομάδα ο πιο «μπαρουτοκαπνισμένος» Έλληνας παίκτης της.

Στα θετικά της βραδιάς, οι 90+ πόντοι της επίθεσης (2η φορά σπάει αυτό το φράγμα στους τελευταίους 3 μήνες) σε συνδυασμό με τους 60- της άμυνας. Το τελικό 92-58 σε αγώνα «επιβίωσης», δείχνει ότι αν υπάρχει μία ομάδα που έχει δείξει πολλάκις τα «άντερα» που χρειάζονται για πρώτο break σε Game 5 στην ιστορία της post season (μετά από 18 αποτυχημένες προσπάθειες), τότε σίγουρα είναι και ο Ολυμπιακός. Αν «ανέβει» δε και ο Γουόκαπ (0π., 2ρ., 3ασ. & 2κλ. με 0/1 σουτ & 0/2 βολ. σε 20'), τότε οι πιθανότητες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο...

Οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν για πρώτη φορά με υψηλά ποσοστά ευστοχίας στο μακρινό σουτ (50% με 12/24 τριπ.) στην σειρά αλλά και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και θα πάνε στην Βαρκελώνη για το «μπάμ», έχοντας το πλεονέκτημα της παραπάνω ξεκούρασης.

Η ομάδα του Ρουζέ Γκριμάου, που έδωσε τον 5ο αγώνα στις τελευταίες εννέα ημέρες, πριν τον Ολυμπιακό για το Game 5, θα υποδεχθεί την Γκραν Κανάρια (την Κυριακή του Πάσχα για την ACB) και θα διεκδικήσει την επιστροφή της στο Final 4, παίζοντας το 7ο παιχνίδι σε 14 ή 15 μέρες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!