Μονακό-Φενέρμπαχτσε 79-80: Ο Καλάθης την έστειλε στο F4 της Euroleague

Η Φενέρ
Η Φενέρμπαχτσε έσπασε μια κατάρα 15ετίας καθώς επικράτησε της Μονακό με 79-80 στην παράταση (70-70 κ.α.), στην πρώτη νίκη φιλοξενούμενης ομάδας σε 5ο παιχνίδι από το 2009, χάρη στα μεγάλα τρίποντα του Νικ Καλάθη και θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο Final Four της Euroleague.

Τι παιχνίδι... Θεέ μου. Ο Νικ Καλάθης πήρε τα κρισιμότερα σουτ της σεζόν έχοντας στην πλάτη του το ουδόλως τιμητικό 1/8 αλλά ο μπαγάσας τα έβαλε και τα δύο στέλνοντας τη Φενέρμπαχτσε στο Final Four της Euroleague όπου θα αντιμετωπίσει, στο Βερολίνο, τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα έσπασε μια σπουδαία παράδοση, αυτή που ήθελε τους γηπεδούχους να νικούν στο 5ο παιχνίδι από το 2009. Εξαιρετικός ήταν και ο Γιώργος Παπαγιάννης ο οποίος τόσο στην τελευταία περίοδο όσο και στην παράταση σκέπασε τα καλάθια βάζοντας τέλος στη - μέχρι τότε - κυριαρχία του Μοντεγιούνας.

Ο αγώνας

Η νευρικότητα του πέμπτου αγώνα μάλλον μπόλιασε στα κύτταρα κάθε παίκτη στην πρώτη περίοδο όπου οι δύο ομάδες μετά βίας έβρισκαν καλάθι και επιδόθηκαν σε λάθη είτε σε κακές επιθέσεις (9-8, 7’). Η Μονακό ομόρφυνε με την είσοδο του Έλι Οκόμπο στο παρκέ, αυτός της έδωσε την πρωτοπορία στο τέλος αυτού (15-13), στη διάρκεια του οποίου δεν είδαμε εύστοχο μακρινό σουτ (0/8), οκτώ λάθη της Φενέρμπαχτσε και μόλις τέσσερις τελικές πάσες!

Το πρώτο εύστοχο τρίποντο του αγώνα ήρθε δια χειρός Τζάρον Μπλόσονγκεϊμ και οδήγησε τους γηπεδούχους στο +7 (20-13, 11’). Εκεί στη Φενέρ σήμανε συναγερμός και δεν απάντησε απλά με τον ίδιο τρόπο αλλά με 4/5 τρίποντα δεν άφησε τους γηπεδούχους να ξεφύγουν (30-29, 15’), παρότι αναγκάστηκε να παίξει με χαμηλό σχήμα λόγω των προβλημάτων με φάουλ των Παπαγιάννη-Μότλεϊ. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Μονακό στα τελευταία τρία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Είχε πιο ξεκάθαρες ιδέες επιδιώκοντας την εκτέλεση από κοντινή απόσταση κι αυτό την οδήγησε στο +5 (40-35) στο τέλος του ημιχρόνου παρότι η Φενέρμπαχτσε είχε 6/11 τρίποντα στη δεύτερη περίοδο.

Η δεύτερη απόπειρα της Μονακό να ξεφύγει στο σκορ και πάλι δεν απέδωσε καθώς η Φενέρ διατήρησε την εξαιρετική επαφή με το αντίπαλο καλάθι από μακρινή απόσταση (45-45, 24'). Ο Σάσα Ομπράντοβιτς περίμενε απελπισμένα την ουσιαστική είσοδο στο παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς και την κατέγραψε εκείνη τη στιγμή καθώς με έξι πόντους και μια τελική πάσα δημιούργησε ένα βολικό μαξιλαράκι (55-48, 27:30). Όπως όμως έκανε και στη δεύτερη περίοδο με τη βοήθεια του Σέστινα, ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς αντέδρασε με τρία μεγάλα σουτ για την ανατροπή της Φενέρ (55-56, 30').

Στις πολλές διακοπές που υπήρξαν στη διάρκεια του αγώνα αυτή των τουλάχιστον τριών λεπτών στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου μάλλον έβγαλε τις ομάδες από τον ρυθμό τους. Ο Γιώργος Παπαγιάννης έγινε παράγοντας του αγώνα στην τελευταία πράξη μέσα από την άμυνά του στον Μοτεγιούνας και τις κατοχές που εξασφάλισε για τη Φενέρ τις οποίες όμως δεν αξιοποίησε (60-62, 34').

Τα τελευταία τρία λεπτά ήταν συγκλονιστικά. Καθώς η Φενέρ δεν αξιοποίησε δύο επιθέσεις για τη διεύρυνση του +4 (63-67, 37'), αρχικά ένιωσε την ανάσα των γηπεδούχων μετά από ένα μεγάλο σουτ του Τζέιμς και μετά είδε και την πλάτη τους έπειτα καλάθι του Οκόμπο (68-67, 39'). Ο Σκότι Ουίλμπεκιν απάντησε με τον ίδιο τρόπο μ' ένα απίθανο τρίποντο και όλα ξεκίνησαν από την αρχή 45'' πριν το τέλος (70-70) μετά από λέι απ του Οκόμπο. Ένα λάθος του Ουίλμπεκιν έδωσε την τελευταία ευκαιρία στη Μονακό αλλά ο Οκόμπο δεν δικαιώθηκε για την επιλογή του να σουτάρει έξω από τα 6.75 και το παιχνίδι πήγε στην παράταση, όπως είχε και στον πρώτο αγώνα της σειράς!

Λόγω τραυματισμού, η Φενέρ δεν είχε τον Μπιμπέροβιτς διαθέσιμο στο έξτρα πεντάλεπτο. Οι δύο ομάδες στέρεψαν από ιδέες στην τελευταία περίοδο καθώς έπαιζαν μονοδιάστατα. Η Μονακό έβγαλε από το επιθετικό πλάνο της Φενέρ τον Νέιτζελ Χέιζ, άσκησε ασφυκτική πίεση στον Ουίλμπεκιν κι έδωσε το σουτ στον Καλάθη. Η δε Φενέρ εξώθησε τους Τζέιμς, Οκόμπο σε σουτ απελπισίας. Ωστόσο οι γηπεδούχοι πάτησαν στο εύθραυστο +3 (77-74) 76'' πριν το τέλος. Εκεί ο Καλάθης έβαλε ένα από τα κρισιμότερα τρίποντα - έχοντας 1/8 μέχρι εκείνο το σημείο - επαναφέροντας την απόλυτη ισορροπία (77-77). Το πλεονέκτημα παρέμεινε στους Μονεγάσκους καθώς είχαν δύο επιθέσεις στη διάθεσή τους.

Ο Μάικ Τζέιμς έβαλε ένα φλότερ (79-77), ο Νικ Καλάθης ευστόχησε σε δεύτερο διαδοχικό τρίποντο (79-80) κι έκλεψε και την μπάλα από τον Οκόμπο καθώς στο τζάμπολ ο Παπαγιάννης βγήκε νικητής μαζί και η Φενέρ.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ο Νικ Καλάθης είχε 1/8 τρίποντα πριν πάρει τα δύο σπουδαιότερα του αγώνα και ευστοχήσει σε αυτά οδηγώντας τη Φενέρμπαχτσε στο Final Four της Euroleague.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Δεν έχει σημασία τι λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί καθώς όλα κρίθηκαν στα δύο τρίποντα του Νικ Καλάθη μαζί με την άμυνα που έβγαλε στην τελευταία επίθεση της Μονακό.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς κράτησε τη Φενέρ, ομοίως και οι Ουίλμπεκιν, Γκούντουριτς ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν συγκλονιστικός στην τελευταία περίοδο.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Μοτεγιούνας έκανε πολλά και είναι απορίας άξιο το ότι δεν έπαιξε στα τελευταία τρία λεπτά της παράτασης. Ο Μάικ Τζέιμς είχε όλη την άμυνά της Φενέρ επάνω του αλλά έβαλε 20 πόντους.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Με όλη τη Φενέρ προσαρμοσμένη στην εξουδετέρωση του Μάικ Τζέιμς, ο Τζόρνταν Λόιντ θα έπρεπε να δώσει περισσότερα στην επίθεση. Λίγα πράγματα και από τον Ντόντα Χολ. Για τη Φενέρ, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν έπαιξε πολύ και δεν άξιζε να παίξει και περισσότερο, ενώ ο Ντεσόν Πιέρ έμεινε μακριά από τα στάνταρ του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Φενέρμπαχτσε μάζεψε 13 επιθετικά ριμπάουντ κυρίως όμως είχε 15/31 μακρινά σουτ από το 2ο δεκάλεπτο έως και το τέλος του αγώνα.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Φενέρμπαχτσε θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο Final Four αλλά προηγείται το τουρκικό Πρωτάθλημα και η Μπούρσασπορ ενώ η Μονακό επιστρέφει στο αντίστοιχο γαλλικό για τον αγώνα με την Μπλοά.

Τα δεκάλεπτα: 15-13, 40-35, 55-56, 70-70 (κ.α.), 79-80.

Μονακό - Φενέρμπαχτσε 2-3

Τα στατιστικά της Φενέρ

Τα στατιστικά της Μονακό