Ερυθρός Αστέρας - Μακάμπι 87-84

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ερυθρός Αστέρας - Μακάμπι 87-84
Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, ο Ερυθρός Αστέρας επέστρεψε από το -10 και βασιζόμενος στους Φελντέιν, Ρότσεστι και Μπιέλιτα επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 87-84!

Η Μακάμπι ήλεγξε απόλυτα τον ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο επιβάλλοντας παιχνίδι πολλών κατοχών κι έχοντας εξαιρετική λειτουργία στο transition game. Στο καλύτερο φετινό παιχνίδι του, ο Μπόλντεν πέτυχε στην πρώτη περίοδο όσους πόντους απ’ όσους είχε σημειώσει στους πρώτους τρεις αγώνες της φετινής Euroleague. Οι δικοί του δέκα πόντοι, μαζί με τους οκτώ από τον Ντεσόν Τόμας και το εκπληκτικό ποσοστό της Μακάμπι Τελ Αβίβ στα τρίποντα (4/5 προσπάθειες και 80%) της έδωσαν την πρωτοπορία (12-19, 8’) παρά την φιλότιμη προσπάθειες του Τζέιμς Φελντέιν ο οποίος σημείωσε εννιά πόντους στην πρώτη περίοδο. Μάλιστα στο τέλος αυτής (19-24) ο Ερυθρός Αστέρας έμεινε στο παιχνίδι λόγω των αρκετών λαθών (σ. σ. 5) της Μακάμπι αλλά και των πόντων από δεύτερες επιθέσεις.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στα πρώτα τέσσερα λεπτά της δεύτερης περιόδου (28-35) καθώς η Μακάμπι διατήρησε τον έλεγχο. Για να ακολουθήσουν τα διαδοχικά τρίποντα των γηπεδούχων κι ένα επιμέρους σκορ 8-2 με το οποίο η διαφορά μειώθηκε στον έναν πόντο (36-37, 16’). Εκεί ο Ερυθρός Αστέρας είχε τη δυνατότητα να πάρει και το προβάδισμα αλλά δεν κατάφερε. Ο Ντεσόν Τόμας φρόντισε να διατηρήσει την κυριαρχία της Μακάμπι. Δύο εύστοχες προσπάθειες τριών πόντων και ακόμη έξι πόντοι στο transition game στοιχειοθέτησαν το επιμέρους σκορ 3-12 των φιλοξενούμενων και οδήγησαν στο 39-49 του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Μίλκο Μπιέλιτσα ανέτρεψε τις ισορροπίες του αγώνα στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο έμπειρος φόργουορντ σημείωσε τους 12 από τους 23 πόντους του Ερυθρού Αστέρα σε αυτό το διάστημα και οι γηπεδούχοι με επιμέρους σκορ 18-7 προηγήθηκαν με 57-56 (27’). Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με σκορ 62-61 υπέρ των γηπεδούχων καθώς το… αντίπαλο δέος του Μπιέλιτσα ήταν ο Ντεσόν Τόμας ο οποίος κράτησε τη Μακάμπι σε απόσταση αναπνοής.

Ο αγώνας απέκτησε άγρια ομορφιά στην τελευταία περίοδο με διαδοχικές εναλλαγές στο σκορ. Ο Ντεσόν Τόμας παρέμεινε ο κύριος τρόπος έκφρασης της Μακάμπι στην επίθεση είτε με δημιουργία είτε με εκτέλεση, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας στηρίχθηκε στην ευστοχία των παικτών του έξω από τα 6,75 και στην αποτελεσματικότητα του Ρότσεστι (80-78, 37:30). Το παιχνίδι κρίθηκε στις δύο κατοχές καθώς 35 δευτερόλεπτα πριν το τέλος το σκορ ήταν 84-84. Ο Ρότσεστι έβαλε το καλάθι, ο Τόμας αστόχησε στο κρίσιμο τρίποντο και ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Ερυθρός Αστέρας δεν εγκατέλειψε το παιχνίδι όταν αυτό «στράβωσε» στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου, πάτησε πάνω στο εξαιρετικό ποσοστό του στα τρίποντα (13/29, 44.8%) κυρίως όμως σ’ ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών έκανε μόνο έξι λάθη!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζέιμς Φελντέριν έκανε εξαιρετικό παιχνίδι με 19 πόντους και οκτώ ασίστ. Ο Μίλκο Μπιέλιτσα γύρισε μόνος του το παιχνίδι από το -10 και ο Ρότσεστι έβαλε τα… κερασάκια στην τελευταία περίοδο. Οι τρεις τους είχαν συνολικά 57 πόντους και 14 ασίστ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Δεν έκανε καλό παιχνίδι, έβγαλε εκνευρισμό, αλλά στο σημείο που ο Ερυθρός Αστέρας γύρισε το παιχνίδι ο Πέρο Άντιτς «έβγαλε» εμπειρία κι έδωσε πέντε πόντους.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Για την Μακάμπι, Νόρις Κόουλ και Ντε Άντρε Κέιν ήταν σαν να μην υπήρχαν στο γήπεδο. Ομοίως και ο Παραχούσκι τον οποίον βέβαια δεν «βόλεψε» ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας του.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ: Όταν ένα παιχνίδι κρίνεται στην τελευταία φάση, ιδιαίτερες αναλύσεις δεν χρειάζονται. Ο Ντεσόν Τόμας ήταν ο κορυφαίος για τη Μακάμπι αλλά και ο μοιραίος με το άστοχο σουτ τριών πόντων στην τελευταία επίθεση της ομάδας του.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Ντιμπαρτολέο πρωταγωνίστησε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη δέχθηκε εντυπωσιακό κόψιμο από τον Φελντέιν στο 4ο λεπτό στον αιφνιδιασμό και στη δεύτερη, στο 2ο δεκάλεπτο, έσωσε μια κατοχή με πάσα πίσω από την πλάτη.

Τα δεκάλεπτα: 19-24, 39-49, 62-61, 87-84