Αρμάνι Μιλάνο - Ζαλγκίρις Κάουνας 62-94

Αρμάνι Μιλάνο - Ζαλγκίρις Κάουνας 62-94
Η Ζαλγκίρις Κάουνας πλησίασε την τελειότητα στο Μιλάνο και ισοπέδωσε την Αρμάνι με 62-94. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν χάρμα οφθαλμών, είχε υψηλό επίπεδο συνεργασιών (23 ασίστ) και σούταρε με 65% (13/20) στα τρίποντα απέναντι στην ιταλική ομάδα που το μόνο που κατάφερε είναι να μη γράψει αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της στην Euroleague.

Η… ομορφιά της Ζαλγκίρις Κάουνας αναδείχθηκε στο πρώτο ημίχρονο. Δεν την κλόνισε η αρχική ευστοχία της Αρμάνι Μιλάνο, επέμεινε στο παιχνίδι των πολλών συνεργασιών και δικαιώθηκε. Γιατί οι γηπεδούχοι χάρη στην (αρχική) ευστοχία των Γκάουντλουκ, Μίτσοφ έφτασαν να προηγηθούν έως και με 20-16(7’), αλλά τα επόμενα δέκα αγωνιστικά λεπτά ήταν μια μοναδική παράσταση από την πλευρά των Λιθουανών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέλος της πρώτης περιόδου (20-25) η Ζαλγκίρις είχε εννιά τελικές πάσες.

Και μετά το 0-9 σερί των τελευταίων τριών λεπτών της πρώτης περιόδου, ακολούθησε ένα ακόμη επιμέρους σκορ 4-22. Σε αυτό το διάστημα, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε πολλαπλούς τρόπους δημιουργίας. Είτε «ακουμπώντας» την μπάλα στον Ουλανόβας, είτε με pick n’ roll κινήσεις με τους Ντέιβις, είτε (με υπομονή στην κυκλοφορία) της μπάλας έβρισκε το ελεύθερο σουτ ή ακόμη στο transition game με τον Τουπάν. Ο Κέβιν Πάνγκος είχε 3/5 έξω από τα 6,75, συνολικά η Ζαλγκίρις είχε 6/10 στο πρώτο ημίχρονο και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +23(24-47, 17’). Η Αρμάνι Μιλάνο αντέδρασε με τις προσωπικές προσπάθειες του Τζόρνταν Θιόντορ, μείωσε σε 31-47, αλλά και ο Πάνγκος με εύστοχο σουτ τριών πόντων διαμόρφωσε το 31-50 του πρώτου μέρους.

Η Αρμάνι Μιλάνο προσπάθησε να αντιδράσει στις αρχές της 3ης περιόδου, αλλά η λογική δεν θα μπορούσε να χάσει από την μπασκετική… παράνοια. Η Ζαλγκίρις εκτός από το υψηλό επίπεδο συνεργασιών της, έβαλε και τα μακρινά σουτ με τον Μιλάκνις και το 35-50 λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός λεπτού στο δεύτερο ημίχρονο έγινε 41-66(27’). Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να κυριαρχούν στο παρκέ διατηρώντας την πολυφωνία στην επίθεση αλλά και τους πολλαπλούς τρόπους εκτέλεσης. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 41-70.

Η εφιαλτική βραδιά για την Αρμάνι συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο. Παρά το fair play από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τη χρησιμοποίηση «αμούστακων» παιδιών, η διαφορά έφτασε έως τα επίπεδα των 37 πόντων (52-89) μετά τη συμπλήρωση πέντε λεπτών στην τελευταία περίοδο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ζαλγκίρις Κάουνας είναι από τις ομάδες της Euroleague που διαβάζουν εξαιρετικά την κάθε φάση, βασίζεται σ’ ένα μπάσκετ συνεργασιών κι όταν βρει ρυθμό μοιάζει δύσκολο να τη σταματήσει κανείς. Η Αρμάνι στηρίχθηκε στην ατομική ενέργεια και μετά τα πρώτα επτά λεπτά έχασε τα… αυγά και τα πασχάλια.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Στο σημείο που… τελείωσε το παιχνίδι η τετράδα Πάνγκος-Ντέιβις-Τουπάν και Ουλανόβας έκανε θραύση στο παρκέ.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Κανονικά είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για το επίπεδο δουλειάς του το οποίο φαίνεται στον τρόπο παιχνιδιού της Ζαλγκίρις. Στο παιχνίδι, ο Βασίλιε Μίσιτς ο οποίος χαλάλισε τον εκτελεστικό του ρόλο και επικεντρώθηκε στη δημιουργία.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Γενικώς, η Αρμάνι Μιλάνο με εξαίρεση τον φιλότιμο Ταρτσέφσκι. Τουλάχιστον απέφυγε νέο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της στην Euroleague καθώς η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της παραμένει το -33 (74-107) από την Μπασκόνια (σ. σ. τότε ονομαζόταν Ταού) της σεζόν 2008-09.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ: Το δέκα αγωνιστικά λεπτά από το 7’ έως το 17’. Η Ζαλγκίρις έκανε επιμέρους σκορ 4-31(!) με όπλο την άμυνα και τους πόντους στο transition game κι εκμεταλλευόμενη το κάθε πλεονέκτημα που της έδινε η κάθε φάση. Στο ίδιο διάστημα η Αρμάνι Μιλάνο είχε τέσσερα airball και τρία λάθη!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Αρμάνι… το dvd του συγκεκριμένου αγώνα εκτός κι αν θελήσει να ξαναζήσει αυτόν τον εφιάλτη.

Τα Δεκάλεπτα: 20-25, 31-50, 41-70, 62-94