Μπουντούτσνοστ, το νέο μέλος της EuroLeague (pics)

Μπουντούτσνοστ, το νέο μέλος της EuroLeague (pics)

Μπουντούτσνοστ, το νέο μέλος της EuroLeague (pics)
Η Μπουντούτσνοστ κέρδισε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην επόμενη EuroLeague και η EuroLeague Greece παρουσιάζει την πορεία της ομάδας του Μαυροβουνίου.

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο η Μπουντούτσνοστ να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου στην Αδριατική Λίγκα στη σειρά των τελικών με τον Ερυθρό Αστέρα και, συγχρόνως, το δικαίωμα να αγωνιστεί στην EuroLeague 2018-19 πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις 13 Φεβρουαρίου 2003. Εκείνη η ήττα από τη Σιένα με 112-49 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της regular season ήταν η τελευταία συμμετοχή της ομάδας του Μαυροβουνίου στη διοργάνωση ενώ το -63 από τους Ιταλούς φιγουράρει στο Νο1 του πίνακα με τις μεγαλύτερες διαφορές στην EuroLeague! Παρεμπιπτόντως, στο ρόστερ της Μπουντούτσνοστ δέσποζε ο μετέπειτα φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Σάσα Πάβλοβιτς και ο νυν κόουτς της Μέγκα Μπέμαξ, Ντέγιαν Μιλόγεβιτς ο οποίος έχει «βγάλει» ουκ ολίγους NBAers με πιο σπουδαίο παράδειγμα αυτό του Νίκολα Γιόκιτς. Έκτοτε ακολούθησαν τρεις συμμετοχές στο ULEB Cup κι άλλες εννιά στο EuroCup για την ομάδα που εδρεύει στην Ποντγκόριτσα των 185.000 ψυχών. Η μεγάλη στιγμή δεν είχε έλθει ακόμα...

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αλεξάνταρ Τζίκιτς αποχώρησε από την Παρτίζαν για λογαριασμό της Μπουντούτσνοστ, μολονότι δεσμευόταν με συμβόλαιο με την ομάδα του Βελιγραδίου ως το 2018. Ο 47άχρονος Σέρβος προπονητής ανέλαβε το συγκεκριμένο project έπειτα από το επιτυχημένο πέρασμα του Ηλία Ζούρου, ο οποίος κατέκτησε πέρσι το κύπελλο στο Μαυροβούνιο κι οδήγησε την ομάδα στα ημιτελικά της ABA Liga όμως αποχώρησε πριν από το τέλος της σεζόν λόγω της επέμβασης στο ισχίο. Υπό τις οδηγίες του Τζίκιτς, λοιπόν, η Μπουντούτσνοστ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη regular season με ρεκόρ 17-5, πίσω μόνο από τον πρωτοπόρο Ερυθρό Αστέρα (19-3). Οι Μαυροβούνιοι απέκλεισαν αρχικώς την Τσεντεβίτα στα ημιτελικά (σ.σ. στα playoffs της Αδριατικής Λίγκας συμμετέχουν μόνο οι τέσσερις πρώτες ομάδες), πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο Game 1 των τελικών με τον Ερυθρό Αστέρα, έκαναν το 2/2 στην έδρα τους και κατέκτησαν τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία τους με 3-1 νίκες.

Η Μπουντούτσνοστ των 11 σερί πρωταθλημάτων και των 11 κυπέλλων τα τελευταία 12 χρόνια στο Μαυροβούνιο ενισχύθηκε πέρσι με επτά παίκτες. Μεταξύ αυτών ο Νίκολα Ιβάνοβιτς, ο οποίος έλυσε πρόωρα το τριετές συμβόλαιό του με την ΑΕΚ κι επαναπατρίστηκε έπειτα από... μισή σεζόν στην «Ένωση» και τον δανεισμό του στην ιταλική Κάπο ντ' Ορλάντο. Ο 24άχρονος πόιντ γκαρντ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από την ΑΕΚ του Γιούρι Ζντοβτς ως ένας παίκτης με τεράστια αυτοπεποίθηση που του αρέσει να παίρνει την ευθύνη και δεν φοβάται να πάρει την κατάσταση στα χέρια του παρά το νεαρό της ηλικίας του. Εντούτοις ο Μαυροβούνιος δεν βρήκε ρόλο στο rotation κι αποδεσμεύτηκε για να εξελιχθεί σε έναν εκ των ηγετών της Μπουντούτσνοστ. Σε 28 συμμετοχές στην ABA Liga μέτρησε 12.4 πόντους, 3 ασίστ, 1.9 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα στα 23' που έμενε στο παρκέ, έχοντας καθοριστική συμβολή στην πορεία της ομάδας του που έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στη διοργάνωση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.