Μπουντούτσνοστ - Μακάμπι 68-78 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπουντούτσνοστ - Μακάμπι 68-78 (vid)
Ο Σκότι Ουίλμπεκιν (28π.) πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση, η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε επιμέρους σκορ 2-20 στα εννιά αγωνιστικά λεπτά της τελευταίας περιόδου κι έτσι πέρασε από την έδρα της Μπουντούτσνοστ με 68-78.

Η ομάδα του Νέβιν Σπάχια πέτυχε την πρώτη νίκη της στη φετινή Euroleague κι αυτό το οφείλει στην άμυνά της, στο γεγονός ότι περιόρισε την Μπουντούτσνοστ στους έξι πόντους στην τελευταία περίοδο.

Παραμερίζοντας τα οκτώ λάθη που καταδεικνύουν επιπολαιότητα, το πρώτο δεκάλεπτο μάλλον εξελίχθηκε σε προσωπική μονομαχία μεταξύ Γκόρντιτς-Ουίλμπεκιν. Κι αν οι εννιά πόντοι του δεύτερο εντάσσονται στη σφαίρα του φυσιολογικού, οι οκτώ του Βόσνιου γκαρντ μάλλον κάλυψαν το κενό απόδοσης των βασικών. Ως εκ τούτου, καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ (16-14) καθώς η Μακάμπι είχε τρομακτικό πρόβλημα επικοινωνίας και κατ’ επέκταση, συνεργασίας

Το βασικό πλεονέκτημα της Μπουντούτσνοστ ήταν το μακρινό σουτ και από τη στιγμή που μπήκαν στην εξίσωση του αγώνα δύο κατ’ εξοχήν σουτέρ όπως οι Τζάκσον, Σέχοβιτς, οι γηπεδούχοι βρήκαν ρυθμό. Η επίδοση των 7/10 τριπόντων στο πρώτο ημίχρονο κρίνεται εξαιρετική, έτσι η Μπουντούτσνοστ έβαλε τους κανόνες τους. Ο Τζάκσον έδωσε 11 πόντους ο Σέχοβιτς ακόμη 9 (πάντα στο δεύτερο δεκάλεπτο και η ομάδα από το Μαυροβούνιο αφού προηγήθηκε με 30-25(15’) πήγε με +7 (41-34) στα αποδυτήρια. Ο δε Ουίλμπεκιν έμεινε άποντος στο δεύτερο δεκάλεπτο, έδωσε τουλάχιστον τρεις τελικές πάσες.

Η Μπουντσούτσνοστ σημείωσε το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου (43-34) στη συνέχεια όμως είχε πρόβλημα στη διάσπαση της άμυνας της Μακάμπι η οποία μείωσε σε 47-45 στα μισά της περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι το 27’ μόνο ο Όμιτς σκόραρε για τους Μαυροβούνιους οι οποίοι ξέφυγαν και πάλι με 54-46 με την είσοδο της περιόδου στα τελευταία τρία λεπτά. Τα διαδοχικά τρίποντα του Ουίλμπεκιν κράτησαν όρθια τη Μακάμπι και γενικώς οι 14 πόντοι του Αμερικανού σ’ αυτό το δεκάλεπτο (62-58, 30’).

Η Μακάμπι κατέβασε τον διακόπτη στο πρώτο μισό της τελευταίας περιόδου και σε συνδυασμό με την ευστοχία στο μακρινό σουτ, έβαλε βάσεις νίκης καθώς ξέφυγε με 62-70. Η Μπουντούτσνοστ δεν μπορούσε να πετύχει καλάθι, η διαφορά έφτασε σε διψήφιο νούμερο (64-74, 38’) κι έτσι η «ομάδα του λαού» πέτυχε την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Στην τελευταία περίοδο, η Μακάμπι πέρασε χειροπέδες στους παίκτες της Μπουντούτσνοστ και η άμυνά ήταν εκεί καλύπτοντας και μερικές επιπολαιότητες στην επίθεση.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Σκότι Ουίλμπεκιν πραγματοποίησε μαγική εμφάνιση, πήρε από το χέρι τη Μακάμπι και την οδήγησε στην πρώτη της νίκη. Αν απέφευγε και δύο λάθη στην τελευταία περίοδο θα άγγιζε την τελειότητα. Τελείωσε τον αγώνα με 28 πόντους (10/16 σουτ), 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Καλοιάρο έβαλε σουτ, έκλεψε μπάλες και γενικώς ήταν παραγωγικός στην τελευταία περίοδο.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση πριν από λίγες ημέρες, ο Ερλ Κλαρκ ήταν εκτός αγώνα. Απαρατήρητος πέρασε και ο Άαρον Κράφτ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η άμυνα της Μακάμπι. Αφού «έκλεισε» το τρίποντο της Μπουντούτσνοστ, έκοψε και τη δράση του Όμιτς κι έκανε το εντυπωσιακό 2-20 επιμέρους σκορ από το 30’ έως το 39’.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μπουντούτσνοστ είχε κάκιστη λειτουργία στην επίθεση στην τελευταία περίοδο, η δε Μακάμπι κατευθύνεται από τον ενθουσιασμό κι αυτό της κοστίζει πολλά λάθη.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Σε μια από τις ελάχιστες συνεργασίες μεταξύ Ουίλμπεκιν-Μπλακ, στην τελευταία περίοδο, ο τελευταίος πρόσφερε ένα όμορφο κάρφωμα

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 41-34, 62-58, 68-78