Εφές-Μπασκόνια 96-85 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Εφές-Μπασκόνια 96-85 (vid)
Η Αναντολού Εφές επικράτησε της Μπασκόνια με 96-85, πέτυχε την 4η διαδοχική εντός έδρας νίκη της αλλά και την 8η σε 10 αγώνες κι ενώ την περσινή σεζόν πέτυχε επτά νίκες σε σύνολο 30 αγώνων!

Στο πρώτο δεκάλεπτο, η Μπασκόνια θυμήθηκε τις παλιές κακές συνήθειές της στην άμυνα και οι 25 πόντοι που δέχθηκε από την Αναντολού Εφές ήταν συνέπεια του πλήθους ελεύθερων σουτ που έδωσε. Η τουρκική ομάδα προηγήθηκε με 19-9 μετά τη συμπλήρωση επτά λεπτών και το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 25-17 όπου η Εφές είχε 4/7 τρίποντα και η δε Μπασκόνια 2/10. Οι Βάσκοι στηρίχθηκαν κυρίως στο επιθετικό ριμπάουντ και στις δεύτερες επιθέσεις.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στη δεύτερη περίοδο. Οι γηπεδούχοι χαλάρωσαν στην άμυνα και η Μπασκόνια σουτάροντας με εξαιρετικό ποσοστό (5/7, 71%) στο μακρινό σουτ με 0-9 σερί μετέτρεψε το 36-28(15’) σε 36-37 σε περίπου δύο λεπτά. Η Εφές είχε τα πάντα εκτός από την αποτελεσματικότητα στο σουτ, βασίστηκε στο επιθετικό ριμπάουντ και στις δεύτερες επιθέσεις και στο τέλος του ημιχρόνου είχε προβάδισμα με 44-42.

Βελτιώνοντας το ποσοστό της στο μακρινό σουτ, η Αναντολού Εφές προσπάθησε να ξεφύγει στο σκορ (57-50) με τη συμπλήρωση τριών λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο αλλά… έπεσε πάνω στο κρεσέντο του Βόιτμαν. Ο Γερμανός σημείωσε έντεκα διαδοχικούς πόντους και η Μπασκόνια προηγήθηκε με 59-60 (325:30). Εκεί… χάθηκε η μπάλα καθώς τα τρία συνεχόμενα κλεψίματα των γηπεδούχων σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση στοιχειοθέτησαν 11-0 σερί (70-60, 28’). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 75-67.

Οι διαδοχικοί πόντοι τους Μαρσελόνιο Χουέρτας διατήρησαν την Μπασκόνια στο παιχνίδι αλλά ό,τι έβαζε ο Βραζιλιάνος στην επίθεση το δεχόταν η ομάδα του στην επίθεση (84-75, 34’). Τα τρίποντα του Ματ Τζάνινγκλ κράτησαν ζωντανή την Μπασκόνια (88-83, 37:40), αλλά κι εκεί ο Μίτσιτς έβαλε τη σφραγίδα του.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί είναι καλύτερη ομάδα, σε αντίθεση με την Μπασκόνια, βρήκε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ κάθε φορά που ένιωθε να φεύγει το παιχνίδι από τα χέρια της, έβρισκε πρωταγωνιστή για την επαναφορά των ισορροπιών και καθόλου τυχαία έξι παίκτες τελείωσαν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς έκανε πολύ ώριμο παιχνίδι με δημιουργία, εκτέλεση όπου ξεχώρισαν ένα μεγάλο τρίποντο για το 88-78 (36:30) κι ένα λέι απ για το 92-85, 100’’ πριν το τέλος. Τον ακολούθησε ο Ροντρίγκ Μπομπουά έχοντας τα ίδια στοιχεία στο παιχνίδι του. Ο Μπροκ Μότουμ έβαλε 16 πόντους σε σημεία που η ομάδα του είχε πρόβλημα στην επίθεση.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μπάλμπαϊ τελείωσε τον αγώνα με 11 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα προσφέροντας ενέργεια στην άμυνα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Σέιν Λάρκιν όχι μόνο δεν μπήκε στον ρυθμό του αγώνα αλλά και σε σουτ… ψωμοτύρι γι’ αυτόν, δίστασε να τα πάρει. Ο Αταμάν μάταια προσπάθησε να τον βάλει στο παιχνίδι. Ο Σενγκέλια επίσης δεν μπήκε στο παιχνίδι λόγω των φάουλ, ομοίως και ο Σιλντς.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΔΙ: Τα τρία συνεχόμενα κλεψίματα από Μπάλμπα, Μίτσιτς, Μπουμπουά μέσα από τα οποία η Αναντολού πήρε πόντους στην επίθεση και διαφορά 7-8 πόντων.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Εφές, τα φτηνά λάθη που έκανε στο τελευταίο πεντάλεπτο της τελευταίας περιόδου. Για την Μπασκόνια, αν η άμυνα είναι η βασική αδυναμία τα πολλά λάθη είναι η δεύτερη.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Με την εντυπωσιακή τάπα στον Χίλιαρντ στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μπράιαντ Ντάνστον έφτασε τις 200 στην Euroleague.

Τα δεκάλεπτα: 25-17, 44-42, 75-67, 96-85