Μπαρτσελόνα - Μπασκόνια 77-67

Γιώργος Κούβαρης
Μπαρτσελόνα - Μπασκόνια 77-67
Με τον αέρα της... κυπελλούχου Ισπανίας, η Μπαρτσελόνα επικράτησε της Μπασκόνια στον ισπανικό «εμφύλιο» της EuroLeague με 77-67 και παρέμεινε σε τροχιά... πλεονεκτήματος έδρας ενόψει των φετινών playoffs.

Απ' ότι φαίνεται το πάθημα έχει γίνει... μάθημα στους «μπλαουγκράνα»! Μετά τις συνεχόμενες «κατραπακιές» των Καταλανών με το νέο format της EuroLeague, η Μπαρτσελόνα δείχνει να «κλειδώνει» την πρόκριση και την 5η θέση στην regular season, ενώ στις εναπομείνασες αγωνιστικές αναμένεται να... κονταροχτυπηθεί με την Αναντολού Εφές για την είσοδο στην τετράδα και το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 14-9 και ακολουθεί κατά πόδας την Αναντολού Εφές που διατηρείται στην 4η θέση της κατάταξης (13-8) ενώ έχει ανοίξει κατά δύο νίκες την «ψαλίδα» με τον Ολυμπιακό (12-11) και την Αρμάνι Μιλάνο (12-11) που ακολουθούν. Αν μη τι άλλο δείχνει πιο ικανή από ποτέ ώστε να «κλειδώσει» τη συμμετοχή της στην postseason της διοργάνωσης δείχνοντας την απαιτούμενη συνέπεια από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Σεραφέν του πρώτου ημιχρόνου (15π., 6ριμπ.) μαζί με τους Ρίμπας (15π., 4/4τρ.) και Ερτέλ (11π., 9ασ.) ήταν εκείνοι που ηγήθηκαν στον «εμφύλιο» με τους Βάσκους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μισό του αγώνα προσπάθησαν να ισορροπήσουν το ματς με αποτέλεσμα να πλησιάσουν στους 10 πόντους έχοντας επιστρέψει από το -22. αλλά... μέχρι εκεί. Σιλντς (18π.) και Χίλιαρντ (12π.) ήταν οι καλύτεροι για την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

To ματς

Η Μπαρτσελόνα είχε τη... φόρα από την κατάκτηση του Copa del Rey και φρόντισε να μπει φουριόζα στο παρκέ του «Palau Blaugrana» για τον «εμφύλιο» με την Μπασκόνια. Πριν συμπληρωθεί καλά-καλά το πεντάλεπτο, είχε στείλει τον δείκτη του σκορ στο +10 (14-4 στο 5') και έδειχνε να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα. Οι Βάσκοι ήταν... απελπιστικά άστοχοι στα σουτ εντός παιδιάς και είναι ενδεικτικό ότι έκλεισαν το δεκάλεπτο με μονοψήφιο αριθμό πόντων (22-9). Το σκηνικό δεν είχε... δραματικές αλλαγές στην δεύτερη περίοδο, με τον Σεραφέν να στήνει το... δικό του πάρτι στη ρακέτα της Μπασκόνια και να κλείνει το πρώτο μισό του αγώνα έχοντας 15 πόντους με 6/9 δίποντα και 3/3 βολές. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να τον σταματήσουν και από τη στιγμή που μέτρησαν μόλις 10/35 σουτ εντός παιδιάς εκ των οποίων 3/15 τρίποντα (!) βρέθηκαν στο -20 (46-26) με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Στη συνέχεια το μόνο που έπρεπε να κάνει η Μπαρτσελόνα ήταν να διαχειριστεί την μεγάλη διαφορά η οποία έφτασε και στο +22 (48-26) με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Λογικό και επόμενο να κατεβάσει ταχύτητα και η Μπασκόνια με ένα επιμέρους 18-6 να μειώσει στους 10 πόντους (54-44) τρία λεπτά πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (62-45). Ίδιο σκηνικό και στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τους «μπλαουγκράνα» να διατηρούν διαφορά μεταξύ 14 και 17 πόντων μέχρι να την «κατεβάσουν» και πάλι οι Βάσκοι με τη λήξη του ματς (77-67).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπαρτσελόνα είχε καλύτερα ποσοστά από την Μπασκόνια στο πρώτο ημίχρονο (15/33 σουτ έναντι 10/35) με αποτέλεσμα να πάρει διαφορά ασφαλείας στους 20 πόντους, ενώ κυριάρχησε και στα ριμπάουντ με 11 περισσότερα (45-34).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Οι Κέβιν Σεραφέν (15π., 6ρ.) και Πάου Ρίμπας (15π., 4/4τρ.) ήταν οι καλύτεροι της Μπαρτσελόνα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Φόιγκτμαν έμεινε 30 λεπτά στο παρκέ και είχε μόλις 1/7 σουτ, εκ των οποίων 0/6 τρίποντα)

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τομά Ερτέλ άγγιξε το double double έχοντας 11 πόντους και 9 ασίστ.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ: Το πρώτο δεκάλεπτο έμελλε να προκαθορίσει και τον υπόλοιπο αγώνα καθώς η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 22-9 και έκτοτε ήταν το απόλυτο αφεντικό στο «Palau Blaugrana».

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Σεραφέν ύστερα από την ασίστ «πάρε-βάλε» του Ερτέλ στο πρώτο ημίχρονο, με τον Γάλλο σέντερ να κερδίζει και το φάουλ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μπαρτσελόνα τα 13 λάθη και το χαλάρωμα στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ η Μπασκόνια τα άσχημα ποσοστά εντός παιδιάς.

Τα δεκάλεπτα: 22-9, 46-26, 62-45, 77-67