Παναθηναϊκός – Βαλένθια 91-80: Καλάθης έκοβε, όλοι οι υπόλοιποι... έραβαν! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός – Βαλένθια 91-80: Καλάθης έκοβε, όλοι οι υπόλοιποι... έραβαν! (vid)
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να... δυσκολεύτηκε, αλλά κατάφερε να νικήσει χωρίς να αγχωθεί την Βαλένθια στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 91-80 και να φτάσει στο 4-3. «Άγγιξε» το triple double ο Καλάθης, εξαιρετικοί Τόμας και Τζόνσον.

Σίγουρα και ο Ρικ Πιτίνο που ήταν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ θα ήθελε να δει... καλύτερο μπάσκετ από την πρώην ομάδα του. Παρόλα αυτά δεν έφερε... κακοτυχία στον Παναθηναϊκό. Αν και οι «πράσινοι» δεν εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους, ειδικά στην 3η περίοδο όταν και δέχθηκαν 29 πόντους (!) κατάφεραν να... κάνουν την δουλειά και να φτάσουν στην ουσία του πράγματος.

Το... άνοστο 91-80 έφερε την ελληνική ομάδα στο 4-3 στην κατάταξη της EuroLeague και πλέον στόχος είναι άλλη μία νίκη στο ΟΑΚΑ την επόμενη εβδομάδα κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου ώστε να μπουν στην «διαβολοβδομάδα» με τα δύο εκτός έδρας ματς (σε Κάουνας και Μόναχο) με ρεκόρ 5-3. Πάντως σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσουν την εικόνα τους, ειδικά στην άμυνα.

Αν και στο πρώτο μισό του ματς ο Παναθηναϊκός δεν απειλήθηκε καθόλου από τη Βαλένθια, τα τρίποντα της ισπανικής ομάδας στην 3η περίοδο (6/7 έξω από τα 6.75 μέτρα!) σε συνδυασμό με τον ασταμάτητο Τζόρνταν Λόιντ, λίγο έλειψε να του κάνουν την ζημιά. Όμως η απειρία των φιλοξενούμενων σε συνδυασμό με το καλό διάβασμα στην επίθεση (ειδικά από τον Νικ Καλάθη που έχασε για μία ασίστ το δεύτερο triple double της καριέρας του!!) έδωσαν διαφορά (έστω και με το... ζόρι) 10 πόντων (79-69 στο 34') την οποία και διατήτησαν οι παίκτες του Πεδουλάκη.

Ο Νικ Καλάθης ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά «αγγίζοντας» το triple double (13π., 11ριμπ., 9ασ.) ενώ πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Ντεσόν Τόμας με 19 πόντους και εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (6/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 1/2 βολές) ενώ μάζεψε και 5 ριμπάουντ. Παίκτες-κλειδιά ήταν οι Ουέσλι Τζόνσον (11π., 3/5τρ.) και Ταϊρίς Ράις (14π.)

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μπήκε με ενθουσιασμό στο παρκέ και να έφτασε στο 9-2 με πέντε πόντους του Φριντέτ, αλλά στη συνέχεια έμοιαζε να χάνει την συγκέντρωσή του και να δέχεται επιμέρους 11-2 της Βαλένθια με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στο σκορ με 13-11! Η είσοδος του Παπαγιάννη ισορρόπησε την κατάσταση και οι «πράσινοι» με σερί 7-0 πήραν και πάλι την κατάσταση στα χέρια του και μπόρεσαν να διατηρήσουν διαφορά 8 πόντων (26-18) μέχρι τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (7/14δίπ., 3/6τρ., 3/3β.). Εκείνος που έκανε την διαφορά στην δεύτερη περίοδο ήταν ο Νίκος Παππάς, στην επανεμφάνισή του σε ματς EuroLeague ύστερα από 295 μέρες και την αναμέτρηση με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Βαλένθια είχε μειώσει σε 30-25 ύστερα από δύο σερί καλάθια του Ντούμπλιεβιτς αλλά σε εκείνο το σημείο ο 29χρονος γκαρντ των «πρασίνων» ήταν εκείνος που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε σερί 8-0! Δύο τρίποντα και μια alley oop ασίστ για το κάρφωμα του Παπαγιάννη έστειλαν την διαφορά για πρώτη φορά στους 13 πόντους (38-25 στο 16') η οποία έμεινε μέχρι και λίγα δευτερόλεπτα (45-32) πριν από το τέλος του ημιχρόνου (45-35). Ουσιαστικά το «τριφύλλι» δεν είχε κάποιον παίκτη ως μεγάλο σημείο αναφοράς στο πρώτο μισό του ματς, με τους Τόμας, Φριντέτ και Παππά να είχαν ξεχωρίσει λίγο περισσότερο και την ομάδα να είχε συνολικά 13/24 δίποντα, 5/10 τρίποντα, περισσότερα ριμπάουντ (18-14) αλλά λίγες ασίστ (9 συγκεκριμένα) συγκριτικά με τα περισσότερα παιχνίδια τη φετινή σεζόν.

Το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου έπιασε τον Παναθηναϊκό στον... ύπνο! Το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο με αποτέλεσα η Βαλένθια να προηγηθεί με 62-61 έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 27-15! Μάλιστα οι παίκτες της ισπανικής ομάδας μέτρησαν στην 3η περίιοδο (68-64) 6/7 τρίποντα, με τον Τζόρνταν Λόιντ να σημειώνει σε εκείνο το διάστημα 16 πόντους (σ.σ. είχε 2 πόντους στο πρώτο ημίχρονο). Ουσιαστικά τίποτε δεν λειτουργούσε σωστά για τους «πράσινους» σε αυτό το διάστημα και η Βαλένθια απέκτησε το δικαίωμα να ελπίζει στη νίκη.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε εκ νέου την διαφορά στους 9 πόντους δύο λεπτά μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου (73-64) μετά από τρίποντο του Ντεσόν Τόμας ενώ έφτασε και σε διψήφιο αριθμό στο 34' (79-69) μετά από τρίποντο του (και πάλι θετικού) Ταϊρίς Ράις. Έκτοτε ο Παναθηναϊκός διατήρησε τα ηνία στο σκορ χωρίς να αγχωθεί όσον αφορά τον τελικό νικητή.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός είχε επιθετικό πλουραλισμό με πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, εξαιρετικό ποσοστό στα τρίποντα (10/19) ενώ μπόρεσε παράλληλα να ελέγξει και τα ριμπάουντ (32-27).

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης έκανε τα... πάντα στο παρκέ έχοντας 13 πόντους, 12 ριμπάουντ, 9 ασίστ και μόλις 2 λάθη σε σχεδόν 30 λεπτά. Εξαιρετικός και ο... άχαστος Ντεσόν Τόμας (19π., 6/6δίπ., 2/3τρ., 1/2β., 5ριμπ., 2κλ., 1ασ.)

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Ουέσλι Τζόνσον έδωσε πολύτιμες βοήθειες σε άμυνα και επίθεση (11π., 3/5), όπως επίσς και ο Ταϊρίς Ράις (14π., 3ασ.)

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Εκτός κλίματος αγώνα ο Μορίς Εντούρ ο οποίος έμεινε στο «μηδέν» ενώ αστόχησε και σε alley oop κάρφωμα.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίποντο του Ντεσόν Τόμας στο 7:48 πριν από το τέλος του αγώνα, με το οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε εκ νέου διαφορά εννέα πόντων (73-64) έδωσε το έναυσμα για το ξέσπασμα και την επικράτηση των «πρασίνων».

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εξαιρετική συνεργασάι των Φριντέτ-Ουάιλι στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Αμερικανό γκαρντ να «σερβίρει» alley oop κάρφωμα στον συμπατριώτη του και εκείνος να «κατεδαφίζει» την μπασκέτα!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 14 λάθη του και τους 29 πόντους που δέχθηκε στην 3η περίοδο. Η Βαλένθια την κακή της άμυνα σε όλο το ματς.

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 45-35, 68-64, 91-80

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.