Φενέρμπαχτσε - Εφές 73-81: Το αφεντικό της Πόλης! (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε - Εφές 73-81: Το αφεντικό της Πόλης! (vid)
Η Αναντολού Εφές είναι το… αφεντικό της Πόλης καθώς κέρδισε (73-81) ξανά τη Φενέρμπαχτσε, με εξαιρετικό παιχνίδι από τον Κρούνοσλαβ Σίμον.

Η Αναντολού Εφές έχει πάρει τον αέρα της Φενέρμπαχτσε καθώς την είχε κερδίσει στον περσινό στον ημιτελικό του περσινού Final Four αλλά και στους τελικούς του τουρκικού Πρωταθλήματος. Τώρα, την κέρδισε και στην πρώτη αναμέτρησή του για τη φετινή Euroleague και μάλιστα πολύ πιο εύκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ.

Η προσωπική μονομαχία μεταξύ Ντέρικ Ουίλιαμς και Κρις Σίνγκλετον μάλλον ξεχώρισε στα πρώτα πέντε αγωνιστικά λεπτά. Η Αναντολού Εφές άρχισε καλύτερα, προηγήθηκε με 7-12 μετά τα μισά της περιόδου για να ακολουθήσει ο… βομβαρδισμός τριών πόντων από τη Φενέρμαχτσε (είχε 4/6 στην πρώτη περίοδο) η οποία με 9-0 σερί προηγήθηκε με 16-12. Εκεί η Εφές βρήκε λύσεις από τους Πλάις, Σίμον (22-20, 10’).

Ο Σανλί ήταν το πρόσωπο του αγώνα στη δεύτερη περίοδο, σημείωσε εννιά πόντους και ήταν ο μοναδικός που τιμώρησε τη Φενέρμπαχτσε η οποία ανέβαζε ψηλά την άμυνα της για να σταματήσει τους «κοντούς» της Εφές και ιδιαίτερα τον Λάρκιν. Και το κατάφερε (30-30,15’). Αυτό που δεν είχε η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν συνέπεια στην επίθεση κι έτσι το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 38-38.

Ο Σέιν Λάρκιν ήταν άποντος έως το 23’, ωστόσο, όταν βρήκε ρυθμό άλλαξαν οι ισορροπίες του αγώνα. Ο Αμερικανός έβαλε 10 πόντους σε επτά λεπτά και Εφές προηγήθηκε με 43-53 μετά τη συμπλήρωση έξι αγωνιστικών λεπτά. Μάλιστα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα για τη Φενέρμπαχτσε, αλλά η Εφές αστόχησε σε διαδοχικά ελεύθερα τρίποντα, συν τοις άλλοις, ο Μίτσιτς έκανε δύο σοβαρά λάθη εκεί που η ομάδα του είχε ευκαιρία να χτίσει μεγάλη διαφορά. Ο Ομπράντοβιτς αντέδρασε με χαμηλό σχήμα, αλλά δεν του βγήκε (49-59, 30’).

Η Φενέρμπαχτσε συνέχισε να χωλαίνει στην επίθεση, σε αντίθεση με την Εφές η οποία είχε το πλεονέκτημα της παρουσίας του Λάρκιν και η διαφορά έφτασε στο +14 (54-68, 33’). Τα διαδοχικά τρίποντα στοιχειοθέτησαν την τελευταία προσπάθεια επιστροφής της Φενέρμπαχτσε, Μαχμούτογλου-Ουίλιαμς και Ντατόμε δεν ήταν εύστοχοι κι έτσι η Εφές μπήκε στο τελευταίο τετράλεπτο με +17(56-73).

Ένα 11-0 σερί από τη Φενέρμπαχτσε, με δύο τρίποντα του Σλούκα, έβαλε νέα δεδομένα στο παιχνίδι (67-73, 38:30). Εκεί ένα έμμεσο τρίποντο του Σίμον έδωσε ανάσα στην Εφές. Τέσσερις συνεχόμενοι πόντοι του Κάλινιτς (71-76) διατήρησαν την αγωνία αλλά ένα απίθανο καλάθι του Λάρκιν κι ένα κλέψιμο του Σίμον (στην εξέλιξη της φάσης πέτυχε και το καλάθι στον αιφνιδιασμό) έγραψαν τον επίλογο του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Συνεπής στην άμυνα και με τρεις ηγέτες στην επίθεση, η Εφές ήλεγξε απόλυτα το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο. Η Φενέρμπαχτσε μετά την αρχική επίδοση των 4/6 τριπόντων, συνέχισε με 3/15

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Κρούνοσλαβ Σίμον έβαλε και το κρίσιμο καλάθι «σταματώντας» την αντεπίθεση της Φενέρμπαχτσε στο τέλος. Δεύτερη καλή εμφάνιση από τον Σερτάντς Σανλί, αλλά η διαφορά έγινε όταν ο Σέιν Λάρκιν άρχισε να βάζει την μπάλα στο καλάθι.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Κρις Σίνγκλετον δούλεψε για την ομάδα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Εκτός ρυθμού ήταν ο Μπόμπι Ντίξον, ομοίως και ο Λοβέρν. Ο Μίτσιτς δεν έχει άδεια στατιστική αλλά τα λάθη που έκανε είναι δυσανάλογα της αξίας του

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Για 35 αγωνιστικά λεπτά η Εφές είχε τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ, σούταρε επίσης με ποσοστό

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε δεν είχε τρόπο έκφρασης στην επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ η Εφές της επέστρεψε να επιστρέψει από το -17 και μάλιστα μέσα σε διάστημα δύο λεπτών!

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κάρφωμα του Σανλί στο… πρόσωπο του Ντατόμε στο 3ο δεκάπεπτο

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 38-38, 49-59, 73-81