Ζενίτ - Βαλένθια 81-86: Με χέρι αλφάδι βαδίζει προς τα playoffs!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζενίτ - Βαλένθια 81-86: Με χέρι αλφάδι βαδίζει προς τα playoffs!
Η Βαλένθια σούταρε με το εντυπωσιακό 64.7% στο τρίποντο, επικράτησε της Ζενίτ με 81-86 μέσα στην Αγία Πετρούπολη και με έξι νίκες στους τελευταίους οκτώ αγώνες θέτει πλέον σοβαρή υποψηφιότητα για τα Playoffs

Το προβάδισμα της Βαλένθια στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου μάλλον στοιχειοθέτησε γρίφο για δυνατούς λύτες γιατί είχε πολύ λιγότερες κατοχές από τη Ζενίτ. Γιατί στο τέλος του πρώτου μέρους η ισπανική ομάδα είχε σχεδόν διπλάσιο αριθμό λαθών και ταυτόχρονα η ρωσική ομάδα μάζεψε επτά περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ. Κι όμως, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα, η Βαλένθια είχε τον έλεγχο του αγώνα καθώς προηγήθηκε με 4-9 (4’) κι όταν είδε τη Ζενίτ να αντιδρά (16-11, 7’) απάντησε με 0-12 σερί και προηγήθηκε με 16-23 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου.

Με εξαίρεση τον εκπληκτικό Αλμπισί (σ. σ. είχε 4/5 τρίποντα στο πρώτο μέρος και 14 πόντους) οι υπόλοιποι παίκτες της Ζενίτ είχαν 1/11 τρίποντα. Αντιθέτως, η Βαλένθια είχε πολυφωνία στην επίθεση, 5/7 τρίποντα και 12/19 δίποντα. Λόιντ, Μαρίνκοβιτς και Μότουμ αντέδρασαν εξάλλου όταν η Ζενίτ έκανε την ανατροπή και προηγήθηκε με 34-32, περίπου τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε του πρώτου μέρους. Έχοντας το μακρινό σουτ η Βαλένθια έκανε επιμέρους σκορ 8-14 και προηγήθηκε με 42-46 στο τέλος του ημιχρόνου.

Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν την ίδια συνέπεια στην επίθεση στην 3η περίοδο, δεν απέφυγαν τα λάθη, έπαιξαν όμως άμυνα και προηγήθηκαν με 46- 54 (26’). Απόντος του Αλμπισί η Ζενίτ δεν είχε σκορ στην επίθεση, Χόλινς και Πονίτκα ήταν άστοχοι κι έτσι η διαφορά πήγε στο +12 (51-63, 30’).

Ό,τι έχτισε στο προηγούμενο διάστημα, η Βαλένθια το γκρέμισε μέσα σε περίπου τέσσερα αγωνιστικά λεπτά. Γιατί προηγήθηκε με 53-67, αλλά εκεί σταμάτησε να παίζει άμυνα. Η δε παρουσία του Αλμπισί έδωσε στη Ζενίτ αγωνιστική ζωντάνια, Τρούσκιν και Βορονόφ έδωσαν λύσεις στην επίθεση και με επιμέρους σκορ 18-7, οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 71-74 (35’). Μάλιστα, όλα ξεκίνησαν από την αρχή έπειτα από εύστοχο τρίποντο του Βορονόφ (74-74).

Η Βαλένθια έδειξε να συνέρχεται και μπήκε στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα με προβάδισμα πέντε πόντων (76-81). Ένα επιθετικό φάουλ του Ζούμπκοφ σε συνδυασμό μ’ ένα τρίποντο του Ντόρνεκαμπ επανέφεραν τη διαφορά στο +8 για τους Ισπανούς. Η Ζενίτ βρήκε πέντε διαδοχικούς πόντους και μείωσε σε 81-84, 40’’ πριν το τέλος. Δύο βολές του Βαν Ρόσομ κι ένα άστοχο σουτ του Αλμπισί έριξαν τους τίτλους τέλους.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Βαλένθια είχε ασφάλεια το μακρινό σουτ, δεν είναι τυχαίο το 64.7% με το οποίο τελείωσε το παιχνίδι, ενώ και στο κρίσιμο σημείο βρήκε δύο μακρινά σουτ από τον Ντόρνεκαμπ

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα δεν «εμφανίστηκε» στο παρκέ αλλά εκεί που η μπάλα ζύγιζε 100 κιλά, ο Ντόρνεκαμπ έβαλε τα μακρινά σουτ κλειδώνοντας τη νίκη για την ομάδα του. Καλή εμφάνιση από τους Μαρίνκοβιτς, Ν’ Ντουρ και Βαν Ρόσομ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Αλμπέρτο Αμπάλντε έδωσε λύσεις στην ομάδα του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Κακό παιχνίδι από Χόλινς, Πονίτκα και Ουίλ Τόμας για τη Ζενίτ. Για τη Βαλένθια, ο Βίβες ήταν δυσλειτουργικός για την ομάδα του και ο Λαμπερί αρνητικός.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Οι συνεργασίες που έβγαλε η Βαλένθια στα τελευταία κρίσιμα σημεία.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζενίτ σούταρε με πολύ χαμηλό ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ (29%), η δε Βαλένθια έχασε 16 αμυντικά ριμπάουντ κι έκανε 19 λάθη.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τάπα του Ν’ Ντουρ στον Τρούσκιν στην τελευταία περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 42-46, 51-63, 81-86

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.