Μπασκόνια - Ρεάλ Μαδρίτης 76-63: Το show του Χένρι και το… φάντασμα της Βασίλισσας

Μπασκόνια - Ρεάλ Μαδρίτης 76-63: Το show του Χένρι και το… φάντασμα της Βασίλισσας
Ο Πιέρια Χένρι ήταν ο μαέστρος της Μπασκόνια και την οδήγησε σε σπουδαία νίκη επί της Ρεάλ στη Βιτόρια με 76-63. Ο Αμερικανός έκανε τρομερό παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στο… φάντασμα της «Βασίλισσας».

Θεωρητικά, η Μπασκόνια ήταν το αουτσάιντερ της αναμέτρησης, τούτο όμως δεν αποδείχθηκε στην εξέλιξή της. Γι’ αυτό φρόντισε ο Χένρι καθώς τα έκανε όλα στο δεύτερο ημίχρονο και ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά. Πλην μερικών ξεσπασμάτων, η Ρεάλ παρουσιάστηκε απίστευτα κακή και τρομερά άστοχη καθώς τελείωσε το παιχνίδι με 23/57 σουτ!

Οι δύο ομάδες δεν δικαιολόγησαν την ποιότητά τους στο πρώτο ημίχρονο. Αμφότερες σούταραν με πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας καθώς η μεν Μπασκόνα περιορίστηκε στο 36.6% (11/30 σουτ) και η δε Ρεάλ Μαδρίτης με 38.4% (10/26). Γι’ αυτό εξάλλου σκόραραν με το σταγονόμετρο. Στο πρώτο δεκάλεπτο η «Βασίλισσα» άντλησε πόντους μέσα από την άμυνά της και το σκορ που βρήκε κυρίως σε φάσεις αιφνιδιασμού (15-16, 10’).

Έστω και απρόσμενα, στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Μπασκόνια βρήκε έναν ηγέτη στο πρόσωπο του Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα με τους 12 πόντους που πρόσφερε και αρκετές καλές άμυνες. Η απόδοσή του δεν διαμόρφωσε συνθήκες εξασφάλισης διαφοράς παρά την επιθετική ασυνέπεια της Ρεάλ Μαδρίτης και το ημίχρονο έκλεισε με 33-29 υπέρ των Βάσκων.

Η προσωπικότητα του Φακούντο Καμπάτσο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόδραση της Ρεάλ από τη μετριότητα αλλά και στο επιμέρους σκορ 2-10 που έκανε σε περίπου 90’’. Χάρη σ’ αυτό προηγήθηκε με 37-39 μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο. Μόνο που η… χαρά της Ρεάλ δεν κράτησε πολύ. Οι εκρήξεις του Χένρι έπαιξαν τον ρόλο τους και η Μπασκόνια με διαδοχικά κλεψίματα και καλάθια στο transition παιχνίδι προηγήθηκε με 52-49 στο τέλος της περιόδου.

Βάσει της διακύμανσης του σκορ στη διάρκεια του αγώνα, το +7 (61-54) της Μπασκόνια μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών στην τελευταία περίοδο μάλλον στοιχειοθέτησε ισχυρό προβάδισμα. Μάλιστα οι οκτώ συνεχόμενοι πόντοι του Χένρι ανέβασαν ακόμη περισσότερο τη διαφορά (66-56, 34:30).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπασκόνια βρήκε τον ηγέτη της στο πρόσωπο του Πιέρια Χένρι, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης δεν τον βρήκε ποτέ. Ο Αμερικανός έκανε τρομερή τελευταία περίοδο με διαδοχικούς πόντους και τρεις τελικές πάσες.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Άλέκ Πίτερς ήταν ο απρόσμενος ήρωας για την Μπασκόνια στο πρώτο ημίχρονο αλλά ο Πιέρια Χένρι «καθάρισε» το παιχνίδι με τους 18 πόντους που σημείωσε στο 2ο ημίχρονο εκ των οποίων οι οκτώ στην τελευταία περίοδο.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Λούκα Βιλντόζα μάλλον κερδίζει αυτόν τον τίτλο από τον Ακίλε Πολονάρα

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Με εξαίρεση τους Φακούντο Καμπάτσο, Ουόλτερ Ταβάρες, οι υπόλοιποι παίκτες της Ρεάλ ήταν αγνώριστοι.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Μάλλον οι οκτώ σερί πόντοι του Χένρι εκεί που η Μπασκόνια πάτησε σε διψήφια διαφορά.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Την επιθετική λειτουργία τους αλλά και τα ποσοστά ευστοχίας τους καθώς ήταν απίστευτα χαμηλά.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Aυτή του Πολονάρα ο οποίος εντός πέντε δευτερολέπτων (στην πρώτη περίοδο) έκοψε εντυπωσιακά τον Καμπάτσο και κάρφωσε στο καλάθι της Ρεάλ.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 33-29, 52-49, 76-63