Φενέρμπαχτσε - Μπάγερν 71-75: Ιστορική ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε - Μπάγερν 71-75: Ιστορική ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη (vid)
Η Μπάγερν Μονάχου βρέθηκε έως και 21 πόντους πίσω στο σκορ αλλά έκανε απίστευτη ανατροπή και για πρώτη φορά στην ιστορία της κέρδισε τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη με 71-75.

Απίστευτη εξέλιξη είχε ο αγώνας στην Κωνσταντινούπολη καθώς η Φενέρμπαχτσε προηγήθηκε έως και με διαφορά 21 πόντων απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης. Ωστόσο, η γερμανική ομάδα έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και πέτυχε τρομερή ανατροπή.

Η Φενέρμπαχτσε άγγιξε την τελειότητα στο πρώτο δεκάλεπτο καθώς αμυντικά έκανε εξαιρετική δουλειά απέναντι σε μια φύσει επιθετική ομάδα και στην επίθεση εκτέλεσε με ακρίβεια. Αρχικά με διαδοχικά πικ εν ρολ και αιχμή του δόρατος τον Γιαν Βέσελι (13-3 λίγο πριν το 5’) και στη συνέχεια από μακρινή απόσταση οδηγώντας τη διαφορά στο +19 (28-9) στο τέλος της περιόδου.

Τα καρφώματα του Ρέινολντς έδωσαν ψυχολογία στην Μπάγερν Μονάχου στη δεύτερη περίοδο αλλά δεν της έδειξαν και το μονοπάτι της επιστροφής στο παιχνίδι. Η Φενέρμπαχτσε δεν είχε την ίδια συνέπεια στην επίθεση (37-16, 15’) καθώς μέτρησε πέντε διαδοχικά άστοχα σουτ τριών πόντων, αλλά κράτησε σταθερή την άμυνά της. Έτσι δεν αλλοιώθηκαν οι ισορροπίες στο τέλος του ημιχρόνου (45-25) και δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν από τη στιγμή που η Μπάγερν είχε 3/16 τρίποντα.

Σίσκο και Ρέινολντς εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές για την Μπάγερν η οποία μείωσε τη διαφορά σε 51-41 (26’) εκμεταλλευόμενη το κακό τρίτο δεκάλεπτο των γηπεδούχων. Και θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει καλύτερα αν αξιοποιούσε τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε. Για τη δε Φενέρ τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί ακόμη χειρότερα μέχρι το τέλος της περιόδου (58-48, 30’)

Αυτά ήρθαν πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό στην τελευταία περίοδο καθώς η Μπάγερν είχε το μομέντουμ του αγώνα (58-53). Ο Ρέινολντς ήταν κυρίαρχος στις ρακέτες, ο Λούτσιτς απέκτησε πιο ηγετικό ρόλο και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά (63-65, 34:30) με εύστοχο τρίποντο του Μπαμπ. Η γερμανική ομάδα διατήρησε την πρωτοπορία (66-68) με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά. 73’’ πριν το τέλος, όλα άρχισαν από την αρχή (68-68).

Ο Μπάλντγουιν εξιλεώθηκε στο τελευταίο λεπτό με ένα εύστοχο δίποντο αλλά και εντυπωσιακό κλέψιμο της μπάλας μέσα από τα χέρια του Λορέντζο Μπράουν. Ο Αμερικανός της Φενέρ έγινε μάλιστα ο μοιραίος παίκτης καθώς υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ. Η Μπάγερν προηγήθηκε με 68-71 και η Φενέρ έχασε κάθε ελπίδα ανατροπής από τη στιγμή που δεν κατάφερε να μαζέψει (ίσως) το πιο κρίσιμο ριμπάουντ του αγώνα, 11’’ πριν το τέλος. Έχοντας την κατοχή της μπάλας και προβάδισμα τριών πόντων, η Μπάγερν χρειάστηκε απλά την ευστοχία του Λούτσιτς από τη γραμμή των βολών για να κλειδώσει τη νίκη.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπάγερν δεν παράτησε το παιχνίδι, κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια και αξιοποίησε τα περισσότερα από τα 13 επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε. Σε συνδυασμό με την πιο συμπαγή άμυνα που είχε στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε την ανατροπή απέναντι σε μια ομάδα που νόμισε ότι όλα είχαν τελειώσει στο πρώτο μέρος.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζέιλεν Ρέινολντς έκανε εκπληκτικό παιχνίδι με αφετηρία το δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Λούτσιτς ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο ημίχρονο

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ζαν Σίσκο έβαλε τα πρώτα σουτ στις αρχές της αντεπίθεσης της Μπάγερν και τα υπόλοιπα τα άφησε στους συμπαίκτες του.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Στην επιστροφή του στη δράση ο Βέστερμαν δεν είχε ρυθμό, εκτός ρυθμού ήταν και ο Χαμιλτον. Ο Τζάρελ αστόχησε στα δύο πρώτα σουτ και δεν μπήκε στο παιχνίδι. Για την Μπάγερν, ο Μπρέι ήταν εκτός rotation.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα επιθετικά ριμπάουντ της Μπάγερν Μονάχου και το σοβαρό λάθος του Λορέντζο Μπράουν (υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ) στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρ εξαφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο σε σημείο να μην μπορεί να μαζέψει αμυντικό ριμπάουντ. Η Μπάγερν είχε αντίστοιχη συμπεριφορά στο πρώτο μέρος.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εκπληκτικό φόλοου κάρφωμα του Λούτσιτς στο τρίτο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 28-9, 45-25, 58-48, 71-75