«Έφυγε» ο πρώην γενικός γραμματέας της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς

Gazzetta team
«Έφυγε» ο πρώην γενικός γραμματέας της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς

bet365

Σε ηλικία 94 ετών, ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς άφησε την τελευταία του πνοή.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Στάνκοβιτς (1925-2020) υπήρξε γενικός γραμματέας τηw FIBA από το 1976 μέχρι το 2002, όταν έγινε επίτιμος γενικός γραμματέας.

Αγωνίστηκε στις Ερυθρό Αστέρα, Ζελιέζνιτσαρ, Παρτίζαν, ήταν 36 φορές διεθνής, ενώ δούλεψε ως προπονητής στη δεκαετία του ’60 στις Παρτίζαν, Καντού και ΟΚΚ Βελιγραδίου.

Επί των ημερών του το ευρωπαϊκό μπάσκετ γιγαντώθηκε. Ο Στάνκοβιτς εισηγήθηκε τη δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1957, όταν γ.γ. της FIBA ήταν ο Ουίλιαμ Τζόουνς, ενώ διοργάνωσε το πρώτο Μουντομπάσκετ που έγινε επί ευρωπαϊκού εδάφους (Βελιγράδι).

Ο «Μπόρα» Στάνκοβιτς χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό τη συνάντηση του ερασιτεχνικού μπάσκετ με το ΝΒΑ, με τα τουρνουά Όπεν και στη συνέχεια με τη συμμετοχή της Dream Team του ΝΒΑ το 1992.

Η συνεργασία του με τον κομισάριο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερ οδήγησε το άθλημα στον πλήρη επαγγελματισμό και στην κατάργηση των συνόρων, με προεκτάσεις στο Ολυμπιακό Κϊνημα.

Ήταν μέλος της ΔΟΕ από το 1988 έως το 2006, ενώ εντάχθηκε στο Hall Of Fame του μπάσκετ το 1991.

Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς μιλούσε 6 ξένες γλώσσες και είχε σπουδάσει κτηνιατρική. Εχε μία κόρη, δύο εγγόνια και δύο δισέγγονα και ζούσε στην Ελλάδα στη δεκαετία του '90.

 

Τελευταία Νέα