Ο «χορός» των εκατομμυρίων και ο ανεξήγητος «χαβάς» με τον Ίρβινγκ!

Ο «χορός» των εκατομμυρίων και ο ανεξήγητος «χαβάς» με τον Ίρβινγκ!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα τεκταινόμενα στις πρώτες 36 ώρες της free agency στο ΝΒΑ, απορεί με τον Κούμπαν και τους Μάβερικς, βαθμολογεί τις σημαντικότερες μετακινήσεις και θέλει να δει τον Λίλαρντ στο Μαϊάμι.

Εντάξει, το ότι οι Αμερικανοί το έχουν τερματίσει και έχουν μετατρέψει το ΝΒΑ στην μπίζνα με τα μεγαλύτερα έσοδα εκτός των συνόρων τους, το έχουμε πλέον εμπεδώσει πλήρως. Το ότι ολοένα και περισσότεροι ξένοι παίκτες σαρώνουν τα βραβεία και τους τίτλους, δε, κάνει την δουλειά τους ακόμη πιο εύκολη.

Αλλά οι τύποι, είναι τόσο μπροστά στο marketing του προϊόντος τους, που πλέον τείνουν να πάρουν τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας του αθλητικού business στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον στρατηγικά άρτιο εμπορικό σχεδιασμό που κάνουν σε κάθε σεζόν, με αποτέλεσμα οι fans της λίγκας να μην χάνουν σχεδόν ποτέ το ενδιαφέρον τους.

Τι θέλω να πω; Ότι τον Σεπτέμβριο έχουν το training camp, τον Οκτώβριο την έναρξη της regular season και τον Δεκέμβριο τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια! Με την αλλαγή του χρόνου, τον Φεβρουάριο έρχονται το All Star Game και η trade deadline, τον Απρίλιο αρχίζουν τα playoffs και τον Ιούνιο οι τελικοί!

Και πριν προλάβεις να πάρεις ανάσα, να «χωνέψεις» και να σχολιάσεις τους νέους πρωταθλητές, σε major events έχουν εξελιχθεί η διαδικασία του draft, η περίοδος των μετεγραφών και τα summer leagues, από τα τέλη Ιούνη μέχρι και τα μέσα Ιούλη!

Μιλάμε για τον πλέον έξυπνο «βομβαρδισμό», που όμως έχει αυξήσει κατακόρυφα την δημοτικότητα της λίγκας και τεχνηέντως, έχει εντάξει την ενημέρωση για τα νέα του «μαγικού κόσμου» στις καθημερινές συνήθειες των μέσων φιλάθλων.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο «ανοίγει» η μετεγγραφική περίοδος, η ταχύτητα με την οποία γίνονται τα deals και ο «χορός» των εκατομμυρίων δολαρίων που μοιράζονται κάθε καλοκαίρι στους NBAers και που «ζαλίζουν» τον μέσο εργαζόμενο, είναι αλήθεια ότι έχει εκτοξεύσει στα ύψη το ενδιαφέρον των απανταχού τηλεθεατών, αναγνωστών και φιλάθλων.

Η αδιανόητη μετεγγραφική φρενίτιδα που χαρακτήρισε το πρώτο 24ωρο της εφετινής free agency και ο πακτωλός των χρημάτων που δαπανήθηκαν, όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τα πρώτα σχόλια για το πως διαμορφώνονται, σε μία πρώτη φάση, οι ισορροπίες ενόψει της νέας σεζόν.

Να αξιολογήσουμε πως κινήθηκαν οι περισσότερες ομάδες, ποιες έκαναν τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες, ποιες «πέταξαν» τα χρήματά τους και ποιες είναι εκείνες που – συμπεριλαμβάνομένων και των επιλογών τους στο draft – θα έχουν από ενδιαφέρουσα έως πρωταγωνιστική σεζόν! Και τούμπαλιν φυσικά...

Οι ομάδες που παρέμειναν σε τροχιά σταθερής αξίας

Μιλγουόκι Μπακς

Με την 22η Σεπτεμβρίου να αποτελεί την ημερομηνία που επιτρέπει στα «ελάφια» να διαπραγματευτούν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο την περαιτέρω επέκταση του συμβολαίου του (έχει ισχύ μέχρι το 2025 και μέχρι τότε έχει λαμβάνειν 94,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει player option για 51,9 εκ.$ για την σεζόν 2025-26), το αίσιο τέλος των δύο βασικών προτεραιτήτων της off season τους βάζει αυτομάτως σε πολύ καλή σειρά στην μάχη για την διεκδίκηση του τίτλου της νέας χρονιάς. Τα 4/5 της πενταδας που κατέκτησε τον τίτλο το 2021, παραμένουν κάτοικοι Μιλγουόκι, ενώ τα σχετικά οικονομικά deals (τηρουμένης της αξίας τους) για τον Μίντλετον και τον Λόπεζ (έμεινε και ο Κράουντερ), επιτρέπουν στο front office να προχωρήσει στην απόκτηση ενός ακόμη σημαντικού παίκτη, που θα αυξήσει το βάθος και την ποιότητα τω επιλογών που θα έχει στην διάθεσή του ο rookie coach, Άντριαν Γκρίφιν.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς

Η ανανέωση του παίκτη, που με τα καλά και τα κακά του, ήταν η «καρδιά και η ψυχή» των «πολεμιστών» σε όλη αυτή την διαδρομή των 4 τίτλων στα τελευταία 9 χρόνια, σε συνδυασμό το trade που έφερε τον Κρις Πολ στο Σαν Φρανσίσκο, ήταν δύο κομβικές κινήσεις που έχουν την δυναμική να επεκτείνουν την παραμονή τους στο κυνήγι του τίτλου. Ο Ντρέιμοντ Γκριν θα διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο στα αποδυτήρια και την πληθωρική του παρουσία στο παρκέ, ενώ ο 38χρονος «γερόλυκος» point-guard θα αφαιρέσει μεγάλο βάρος στο ball handling, την οργάνωση του παιχνιδιού και την δημιουργία από τον Στεφ Κάρι και ιδανικά η παρουσία του θα ανοίξει περισσότερους χώρους σε Τόμπσον και Ουίγκινς.

Λος Άντζελες Λέικερς

Κινήθηκαν πολύ συνετά στην μετεγγραφική αγορά, διατηρώντας στο roster τους με νορμάλ χρήματα, τους παίκτες που τους έδωσαν υπεραξία στην περυσινή σεζόν (Ριβς και Χατσιμούρα), έδωσαν νέο συμβόλαιο στον βασικό τους point-guard (ΝτιΆντζελο Ράσελ) ενώ ενέταξαν στο δυναμικό τους σημαντικούς ρολίστες, που τους αύξησαν το βάθος του πάγκου (Βίνσεντ, Πρινς, Ρέντις και Χέιζ). Αν ο ΛεΜπρόν κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα του 2ου μισού της σεζόν και ο Άντονι Ντέιβις είναι αυτός που μας έχει συνηθίσει, οι «λιμνάνθρωποι» θα είναι πιο ανταγωνιστικοί στη νέα σεζόν.

Σακραμέντο Κινγκς

Η μεγάλη τους επιτυχία είναι ότι διατήρησαν τον βασικό κορμό που πέρυσι τους έβαλε στα playoffs μετά από 17 χρόνια και τους έφερε μία ανάσα από τον αποκλεισμό των πρώην πρωταθλητών, Γουόριορς στον 1ο γύρο. Η ανανέωση του Ντομάντας Σαμπόνις με 217 εκατομμύρια δολάρια για 5 χρόνια, η παραμονή παικτών-κλειδιά (Μπαρνς, Λάιλς και Λεν), η απόκτηση του Ντουάρτε και η προσθήκη του MVP της Euroleague, Σάσα Βεζένκοβ (θα τους δώσει βάθος στο “4”, θα ανοίξει χώρους με το μακρινό του σουτ και βελτιώσει την δημιουργία), διατηρούν ψηλά την δυναμική τους ενόψει της νέας σεζόν. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το Σακραμέντο κρατηθεί σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης στην Δύση, σε όλη την διάρκεια της regular season.

Τα ερωτηματικά

Οι Φίνιξ Σανς

Οι “big four” (αν ο Έϊτον παραμείνει και δεν γίνει ανταλλαγή) στην Αριζόνα, αποτελούν μία «σύνθεση» που στο ΝΒΑ, έχουμε να δούμε από την σεζόν 2003-2004 στο Λος Άντζελες (με τους Κόμπι, Σακίλ, Πέιτον και Μαλόουν) και νωρίτερα στο Σικάγο (1995-1998) με τους Τζόρνταν, Πίπεν, Ρόντμαν και Κούκοτς! Στην περίπτωση των «ήλιων», τα συμβόλαια του Μπούκερ (36,01 εκ.$), του Ντουράντ (47,64 εκ.$), του Μπιλ (46,74 εκ.$) και του Έϊτον (32,45 εκ.$) ξεπερνούν κατά 26,8 εκατομμύρια δολάρια το salary cap για τη νέα σεζόν (136 εκ.$), ενώ στο ρόστερ υπάρχουν μόνο άλλοι δύο παίκτες (Πέιν και Γουέινραιτ) με εγγυημένες αποδοχές. Η λογική λέει ότι ο σέντερ από τις Μπαχάμες θα φύγει για να έρθουν σημαντικά ανταλλάγματα, αλλά το ερωτηματικό είναι πως ο Φρανκ Βόγκελ θα παντρέψει τις τρεις «καλαθομηχανές» που έχει στην διάθεσή του, προς όφελος της ομάδας.

Μαϊάμι Χιτ

Οι εφετινοί φιναλίστ έχασαν δύο παίκτες-κλειδιά της εξαιρτικής τους πορείας στην post-season (ο Βίνσεντ πήγε στους Λέικερς και ο Στρους πήρε 63 εκατομμύρια δολάρια για 4 χρόνια από το Κλίβελαντ), καθώς επίσης και τους Ολαντίπο και Γιούρτσεβεν και αυτό που μένει να δούμε είναι με τι θυσίες θα καταφέρουν να «κατεβάσουν» τον Λίλαρντ στην Φλόριντα. Το ενδεχόμενο της συνύπαρξης του “Dame Time” (το θέλει και ο ίδιος) με τους Μπάτλερ και Αντεμπάγιο, υπό τις οδηγίες του master Ερικ Σπόλστρα, προσωπικά με εξιτάρει απίστευτα και αν συμβεί, θα είναι game changer στις ισορροπίες της Ανατολής.

Ντένβερ Νάγκετς

Οι πρωταθλητές μπορεί να διατηρούν την βασική τους πεντάδα ενόψει της νέας σεζόν, μετρούν όμως ήδη δύο απώλειες από το rotation των τελικών (ο Μπρους Μπράουν πήγε στους Πέισερς τετραπλασιάζοντας τις ετήσιες απολαβές του και ο Τζεφ Γκριν στο Χιούστον) και μένει να δούμε πως θα καλύψουν τις τρύπες τους.

Σάρλοτ Χόρνετς

Το max συμβόλαιο στον Μπολ (260 εκ.$ για 5 χρόνια), δεν με βρίσκει σύμφωνο, όχι γιατί ο Λαμέλο δεν είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά γιατί έχει έφεση στους τραυματισμούς και είναι μόλις 21 ετών, για να «απειληθεί» τόσο νωρίς το κίνητρό του για τίτλους. Το πάντρεμα με τον Μπραντον Μίλερ, πάντως, που επελέγη στο νο2 του draft καθιστά τις «σφήκες» ενδιαφέρον project και αυτό που μένει να δούμε, είναι κατά τα πόσο θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Οι ομάδες που ξόδεψαν αλόγιστα ποσά κι έκαναν αμφιβόλου αξίας κινήσεις

Ντάλας Μάβερικς

Το πάθημα με τον αποκλεισμό του από τα playoffs της περυσινής σεζόν, είναι προφανές ότι δεν τους έγινε μάθημα. Το ότι ο Καϊρί δεν ταιριάζει με τον Ντόντσιτς, πέραν του ότι το γράψαμε εδώ στο Gazzetta αλλά φαινόταν και από μακριά, αποδείχτηκε περίτρανα με την πλήρη καθίζηση (ρεκόρ 9-18) της ομάδας του Τζέισον Κιντ, από την έλευση του Ίρβινγκ και εντεύθεν. Το χειρότερο απ’ όλα για τον οργανισμό του Τέξας (εκεί πήγε ο Έξουμ και ο Σεθ Κάρι), είναι ότι με την παραμονή του 31χρονου guard, τα συμβόλαια των δύο superstars της ομάδας αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια για τη νέα σεζόν και παρ’ ότι η συνύπαρξή τους αποτέλεσε μία... καταστροφή, θα καλύψουν σχεδόν το 60% του salary cap. Δεν ξέρω τι έργο βλέπουν στο Ντάλας, προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό το δίδυμο θα μακροημερεύσει και μάλλον ένας από τους δύο θα χαιρετήσει αργά ή γρήγορα...

Χιούστον Ροκετς

Μόνο και μόνο που ο θαυματουργός για το ύψος του (1,83), Φρεντ Βαν Φλιτ υπέγραψε μεγαλύτερο συμβόλαιο (130 εκ.$ για 3 χρόνια) από τον Καϊρί Ίρβινγκ, τα λέει όλα. Όταν μία ομάδα δίνει το μεγαλύτερο συμβόλαιό της σε έναν παίκτη, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την ανεβάσει επίπεδο και απλά αυξάνει την εμπειρία, την ποιότητα και το βάθος του back court, τότε μάλλον έχει χρησιμοποιήσει λάθος ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από το salary cap της. Οι μετεγγραφές του Μπρουκς, του Γκριν, του Λαντέιλ και του Μιλς, αποτελούν κινήσεις που γεμίζουν το ρόστερ, αλλά σίγουρα δεν προκαλούν τέτοιο ενθουσιασμό, ώστε να αλλάξει η μοίρα των Ρόκετς (είχαν το 2ο χειρότερο ρεκόρ πέρυσι με 22-60).

Υγ.1: Εξαιρετική η προοπτική του Χαλιμπέρτον, πολύ καλός σουτέρ ο Μπέιν και σίγουρα από τους αξιόλογους power forwards, ο Τζέραμι Γκραντ. Αλλά βρε παιδιά, δεν γίνεται να υπογράφουν συμβόλαια των 260, 207 και 160 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, για πενταετείς συμφωνίες, χωρίς να έχουν πετύχει ακόμη απολύτως τίποτε στην καριέρα τους!

Υγ.2: Με δεδομένη την μετακόμιση του Μίτσιτς στην Οκλαχόμα, του Βεζένκοβ στο Σακραμέντο και πιθανή την μετεγγραφή του Πετρούσεβ στην Φιλαντέλφια, αν το Πόρτλαντ αποκτήσει τον Ταβάρες (έχει πολύ μεγάλο buy out στην Ρεάλ), τότε η Euroleague θα έχει χάσει μέσα σε λίγες μέρες τέσσερις κορυφαίους παίκτες, των οποίων τα κενά δύσκολα θα καλυφθούν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!