Αντετοκούνμπο: Το «καλό», το «μέτριο» και το «άσχημο» σενάριο του τραυματισμού του!

Αντετοκούνμπο: Το «καλό», το «μέτριο» και το «άσχημο» σενάριο του τραυματισμού του!

O Γιάννης Αντετοκούνμπο πριν τραυματιστεί στον αγώνα με τους Σέλτικς

bet365

Το Gazzetta αναλύει ποια ήταν τα δεδομένα για τον τραυματισμό του 29χρονου Έλληνα superstar των Μπακς, μετά την αρχική (προ μαγνητικής) διάγνωση του ιατρικού επιτελείου για διάταση στον μακρύ πελματικό μυ (soleus), ο οποίος βρίσκεται εσωτερικό μέρος του γαστροκνήμιου, που γειτνιάζει με τον αχίλλειο τένοντα.

Ο «συναγερμός» που προκάλεσε στο στρατόπεδο των «ελαφιών», η πτώση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ, δεν είχε προηγούμενο. Ο “Greek Freak”, βλέπετε, δεν χτύπησε μετά από επαφή με αντίπαλο, ούτε γύρισε το πόδι. Αντιθέτως, έτρεχε χωρίς πίεση και την κατοχή της μπάλας προς την επίθεση της ομάδας του, όταν ξαφνικά σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο, πιάνοντας την αριστερή του γάμπα.

Όσοι έχουν παίξει μπάσκετ, μπορούν να καταλάβουν ότι ήταν από τις περιπτώσεις που ξαφνικά νιώθεις σαν να δέχτηκες πέτρα ή σφαίρα στο συγκεκριμένο σημείο και ο νευραλγικός αυτός μυς του ποδιού, δεν μπορεί να σε στηρίξει.

Με δεδομένο ότι πριν την έναρξη του νικηφόρου αγώνα (104-91) με τους Σέλτικς, είχε δηλώσει ως αμφίβολος λόγω τενοντοπάθειας στον αριστερό μηριαίο (γι' αυτό δεν έπαιξε και στο πρόσφατο ματς απέναντι στους Ράπτορς) και πριν από έναν μήνα είχε ταλαιπωρηθεί από αντίστοιχες ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα, όπως ήταν φυσικό, προς στιγμήν όλο το staff της ομάδας πάγωσε!

Ο Γιάννης κατάλαβε αμέσως ότι η ζημιά δεν ήταν ανώδυνη κι αμελητέα, ξάπλωσε στο παρκέ για λίγα δευτερόλεπτα, πριν δεχθεί την βοήθεια από τον αδελφό του Θανάση και τον Μπρουκ Λόπεζ για να σηκωθεί και να περπατήσει μόνος του μεν, κουτσαίνοντας δε, μέχρι τα αποδυτήρια.

Η αρχική διάγνωση του ιατρικού επιτελείου των «ελαφιών» έκανε λόγο για διάταση στον μακρύ πελματικό μυ (soleus), που βρίσκεται στο εσωτερικό του γαστροκνήμιου, πάνω από τον αχίλλειο τένοντα.

Τελικά, ο τραυματισμός που υπέστη ο 2ος σκόρερ και 6ος ριμπάουντερ του εφετινού NBA (μ.ο. 30,4π. & 11,5ρ.), μετά το αποτέλεσμα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία υπεβλήθη το βράδυ του αγώνα στο Μιλγουόκι, δηλαδή ξημερώματα Ελλάδας, ήταν – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από την Αμερική – θλάση μεταξύ 1ου και 2ου βαθμού στο αριστερό γαστροκνήμιο.

Το καλό σενάριο

Αν οι αρχικές προβλέψεις των γιατρών των Μπακς επιβεβαιώνονταν και η όποια ζημιά έχει γίνει, αφορούσε μόνο στον προαναφερθέντα μακρύ πελματικό μυ (soleus) χωρίς να είχε πειραχθεί ο αχίλλειος τένοντας (εκεί εντοπίζονταν οι μεγαλύτεροι φόβοι των ανθρώπων της ομάδας), τότε η αποθεραπεία του θα ήταν η πλέον βραχύβια και ίσως να μην ξεπερνούσε την μία εβδομάδα. Οπότε ίσως και να προλάβαινε τον 1ο γύρο των play off.

To μέτριο σενάριο

Είναι αυτό που συνέβη! Δηλαδή η θλάση στον δικέφαλο γαστροκνήμιο, που όμως φαίνεται να βαριάς μορφής (δηλαδή 3ου βαθμού) και αναμένεται να αντιμετωπιστεί με θεραπεία και ενέσεις, που θα τον κρατήσουν εκτός αγωνιστικής δράσης για 15-20 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο Αντετοκούνμπο θα χάσει σίγουρα τα περισσότερα ματς του 1ου γύρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία ομάδα που δεν είναι σε καλό φεγγάρι και χωρίς αυτόν χάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της δύναμής της.

Το χειρότερο σενάριο

Είναι αυτό που φαίνεται πως απεφεύχθη και έχει να κάνει με το ότι δεν έχει πειραχθεί ο αχίλλειος τένοντας, δηλαδή ο Αντετοκούνμπο απέφυγε το εφιαλτικό σενάριο της ολικής ρήξης αχιλλείου, η οποία θα τον έθετε αυτομάτως νοκ-άουτ από το μεγαλύτερο μέρος και της επόμενης σεζόν και φυσικά εκτός Εθνικής ομάδας ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά (2-8 Ιουλίου). Κάτι που, αν παίξει στα εφετινά play off, δύσκολα θα τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση. Εκτός κι αν το θελήσει ο ίδιος ο Γιάννης.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

NBA Τελευταία Νέα