Οι «Iron Men» του ΝΒΑ! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Οι «Iron Men» του ΝΒΑ! (pics & vids)
Το gazzetta.gr συγκέντρωσε 10 περιπτώσεις παικτών όπου η λέξη «κούραση» είναι άγνωστη για αυτούς και κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «Iron Men».

Η δράση συνεχίζεται στους αγώνες της Euroleague με live στοίχημα από το κινητό! 21+

Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να χαρακτηριστούν «Ιron Μen». Μερικοί από αυτούς, έπαιξαν έναν τεράστιο αριθμό παιχνιδιών κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν τη δυνατότητα να αγωνίζονται για πάνω από 40 λεπτά ανά παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία αυτών των τύπων γινόταν αισθητή στα αμέτρητα ματς που έχουν πατήσει παρκέ. Η σκληράδα, η αντοχή τους και η ικανότητα τους να… αγνοούν την κούραση τους βάζει δίκαια στη λίστα των «iron men» του ΝΒΑ.

Πάμε να δούμε τις δέκα πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

 

10. TERRY TYLER-DETROIT PISTONS, SACRAMENTO KINGS, DALLAS MAVERICKS

Ο Τάιλερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους Πίστονς, αφού κατάφερε να αγωνιστεί σε 574 σερί ματς από το 1978 ως το 1985. Την σεζόν 1978-79 μπήκε στην καλύτερη πεντάδα των rookies, αφού μέτρησε 12.9 πόντους και 7.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Δεν κατάφερε να γίνει all star, όμως τα 10.2 ποντάκια ανά αγώνα και τα 5.4 ριμπάουντ που κατέβαζε, βοηθούσαν αρκετά την ομάδα του Ντιτρόιτ. Δεν έχασε ματς στις 7 πρώτες του σεζόν στα «πιστόνια». Στην 11ετή καριέρα του στο ΝΒΑ έλειψε μόνο από 31 παιχνίδια. Πραγματικό σπουδαίο κατόρθωμα.

9. KARL MALONE – UTAH JAZZ, LOS ANGELES LAKERS

Ο Καρλ Μαλόουν ήταν ένας από τους πιο ακούραστους παίκτες που έχει δει ποτέ η λίγκα. Πολύ δυνατό κορμί που άντεχε το ξύλο που δεχόταν στο ζωγραφιστό, κάτι που μαρτυρούν και οι 13.188 βολές που επιχείρησε, όντας πρώτος σε αυτήν την κατηγορία σε 7 σεζόν.

Ο «Mailman» τελείωσε την καριέρα του με 25.1 πόντους ανά αγώνα και 10.1 ριμπάουντ, συνδυάζοντας τα με 2 βραβεία του ΜVP. Σπάνια έχανε ματς στα 19 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ. Συνολικά έπαιξε 54.852 λεπτά και σε 1.472 ματς. Τις πρώτες 18 σεζόν απουσίασε σε μόλις 10 αγώνες. To έλεγε η ψυχή του. Θρύλος για το άθλημα και ένας από τους 10 σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

8. KAREEM ABDUL-JABBAR-MILLWAUKEE BUCKS, LOS ANGELES LAKERS

Ο θρυλικός Τζαμπάρ πήγε τη ραβέρσα σε άλλο επίπεδο, κάνοντας το κομμάτι του για 20 σεζόν. Έπαιξε σε 19 all star games, ενώ έκλεισε την καριέρα του με 24.6 πόντους και 11.2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Δεν ήξερε τι σημαίνει η κούραση, αφού αγωνίστηκε σε 1.560 ματς και πάτησε παρκέ για 57.466 λεπτά, μια επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη λίγκα.

Ένας από τους TOP 10 παίκτες όλων των εποχών, ο οποίος μπόρεσε να παίξει τουλάχιστον 75 παιχνίδια για 17 σεζόν εξαιτίας της ανθεκτικότητας και της σκληράδας του. Τεράστιος παίκτης και ακόμα μεγαλύτερος αγωνιστής που δύσκολα έμενε εκτός παρκέ για να ξεκουραστεί. Σέντερ που θα μνημονεύεται όσα χρόνια και αν περάσουν.

7. ELVIN HAYES-SAN DIEGO/HOUSTON ROCKETS, BALTIMORE/CAPITAL/WASHINGTON BULLETS

Ο Έλβιν Χέις αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων πάεουρ φόργουορντ όλων των εποχών. Σκόραρε 28.4 πόντους ανά ματς στην πρώτη του σεζόν και μάζευε 18.1 ριμπάουντ με τους Μπούλετς. Σημείο αναφοράς στη ρακέτα και πρωταθλητής του ΝΒΑ το 1978. Συμμετείχε 12 φορές σε all star game και μπόρεσε να παίξει σε τουλάχιστον 80 παιχνίδια στις 17 σεζόν της καριέρας του.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 1.303 παιχνίδια και έμεινε στο παρκέ για 50.000 λεπτά. Μεγάλη επίδοση που γιγαντώνει ακόμα περισσότερο τον μύθο του. Ο Χέις είχε κατά μέσο όρο 41 λεπτά συμμετοχής στις πρώτες 7 σεζόν του και βρέθηκε 2 φορές στην πρώτη θέση της λίστας σε λεπτά ανά αγώνα στο ΝΒΑ.

6. JOHN STOCKTON – UTAH JAZZ

Δίδαξε πως πρέπει να παίζεται το pick n roll μαζί με τον Καρλ Μαλόουν στα 90s. Πάντα οι δύο τους βρισκόταν στο παρκέ και έκαναν θαύματα. Στην καριέρα του είχε 10.5 ασίστ ανά ματς, ενώ ήταν στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας για 9 σεζόν. Βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών στις ασίστ με 15.806, αλλά και στα κλεψίματα με 3.265. Ο Στόκτον έπαιξε σε 82 παιχνίδια στις 16 εκ των 19 σεζόν του στο ΝΒΑ.

Πάτησε παρκέ σε 609 σερί ματς και συνολικά αγωνίστηκε σε 1.504 ματς (47.764 λεπτά). Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα του, την αντοχή του και την μεγάλη του καρδιά που φαινόταν συχνά στις δύσκολες καταστάσεις για τη Γιούτα.

5. DOLPH SCHAYES SYRACUSE NATIONALS, PHILADELPHIA 76ERS

Εξαιρετικός σκόρερ από μακρινή απόσταση, ενώ είχε την ικανότητα να πετύχει καλάθι με drive. Tελειωσε την καριέρα του παίζοντας σε 12 all star game και μέτρησε 18.1 πόντους ανά αγώνα. Ήξερε πως να κερδίζει βολές, αφού πήγαινε συχνά στη γραμμή της φιλανθρωπίας και έδειχνε πως το… έχει (84.9% στις βολές). Έπαιξε σε 706 συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ συνολικά έγραψε 996 εμφανίσεις. Οι παλιοί σίγουρα θα τον θυμούνται.

4. ROBERT PARISH-GOLDEN STATE WARRIORS, BOSTON CELTICS, CHARLOTTE HORNETS, CHICAGO BULLS

Ο Πάρις γνωστός και ως «The Chief» ήταν βασικότατο μέλος στα 3 πρωταθλήματα των Σέλτικς του Λάρι Μπερντ και του ΜακΧέιλ. Αυτή η ομάδα δημιούργησε μια δυναστεία στο άθλημα. Σε ηλικία 43 ετών ο Πάρις έγινε ο τρίτος γηραιότερος παίκτης που αγωνίζεται σε ματς playoffs με το Σικάγο. Άντεξε για 21 σεζόν στο ΝΒΑ, ενώ σε 20 από αυτές έπαιξε τουλάχιστον σε 72 ματς.

Στην καριέρα του μέτρησε 1.611 λεπτά, δείχνοντας πως δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του «iron man». Λίγοι παίκτες έχουν σταθεί στο ΝΒΑ για 21 σεζόν.

3. JOHNNY KERR– SYRACUSE NATIONALS, PHILADELPHIA 76ERS, BALTIMORE BULLETS

Βρέθηκε 3 φορές σε all star game, ενώ πήρε πρωτάθλημα το 1955. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε για 11 σεζόν και είχε τα κουράγια να συμμετέχει σε 844 σερί ματς. Μπορεί να μην είχε μεγάλη καριέρα, όμως στα χρόνια που εξασκούσε το άθλημα, σπάνια τον έβλεπες μακριά από τα παρκέ.

2. RANDY SMITH-Braves, Cavs, San Diego Clippers, Knicks, Hawks

Ξεχώριζε για την αθλητικότητα του, την ταχύτητα και το μπασκετικό του I.Q το οποίο του επέτρεπε να δημιουργεί χώρο για τους συμπαίκτες του παντού πάνω στο παρκέ. Κατά μέσο όρο σκόραρε 16.7 πόντους και 4.6 ασίστ. Τρέλανε κόσμο με την… ανθεκτικότητα του, αφού έπαιξε 906 σερί παιχνίδια. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ (13 χρόνια) μέτρησε 976 παιχνίδια και ήταν πολύ σκληρός τύπος που άντεχε αρκετά.

1. A.C. GREEN-LOS ANGELES LAKERS, PHOENIX SUNS, DALLAS MAVERICKS, MIAMI HEAT

Ήταν μέλος της δυναστείας των Λέικερς που πήρε 2 σερί τίτλους το 1987 και το 1988. Μια ομάδα με Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ-Αμντούλ Τζαμπάρ και Τζέιμς Ουόρθι. Ο Γκριν φημιζόταν για την ικανότητα του στα ριμπάουντ, όμως για αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν η αντοχή και η ανθεκτικότητα του. Το ρεκόρ του Γκριν δεν έχει σπάσει ακόμα και δύσκολα θα γίνει αυτό με τις συνθήκες της σύγχρονης εποχής στο ΝΒΑ, όπου πολλοί παίκτες επιλέγουν την ξεκούραση. Κρατηθείτε λοιπόν. Ο Γκριν κατάφερε να αγωνιστεί σε 1.192 ματς. Έχασε μόλις 3 παιχνίδια στην καριέρα του και συνολικά συμμετείχε σε 1.278 αγώνες. Το παρατσούκλι «Iron Man» δεν γινόταν να μην του ανήκει. Τέτοιοι παίκτες-σκυλιά βγαίνουν μια φορά κάθε 100 χρόνια.

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.