Είναι έτοιμη η Μπέκι Χάμον να φέρει επανάσταση στο μπάσκετ; (pics & vids)

Είναι έτοιμη η Μπέκι Χάμον να φέρει επανάσταση στο μπάσκετ; (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Είναι έτοιμη η Μπέκι Χάμον να φέρει επανάσταση στο μπάσκετ; (pics & vids)

bet365

Η Μπέκι Χάμον δέχτηκε πρόταση και σκέφτεται την πιθανότητα να αναλάβει την κολεγιακή ομάδα του Κολοράντο και να γράψει μοναδική ιστορία στα χρονικά του μπάσκετ.

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η 8η ημέρα του Μάρτη γιορτάζεται ως η «Ημέρα της Γυναίκας» σε ολόκληρο τον κόσμο και οι ευχές, που είναι πάντα όμορφες, μάλλον περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Οι καλύτερες απαντήσεις έρχονται μέσα από αγώνες και προσπάθειες πολλών γυναικών ανά τα χρόνια, που έχουν καταθέσει ψυχή και σώμα για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, ανεξάρτητα από τομείς.

Άλλα έχουν κατακτηθεί, άλλα όχι, ο αγώνας για ισότητα και ίση μεταχείριση σε όλους τους ανθρώπους, δεν σταματά και άπαντες οφείλουν να παλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, με κάτι ημέρες σαν κι αυτές που λέγονται μεγάλα λόγια μερικές φορές να υπενθυμίζουν κάτι παραπάνω .

Το 2018 μια είδηση για την Μπέκι Χάμονς «γαργαλάει» την ιστορία και μας φέρνει μπροστά σε μια συζήτηση η οποία ίσως δεν έπρεπε να γίνεται, αλλά και πάλι αποτελεί «επανάσταση» στο μπάσκετ και οφείλει να γραφτεί.

Η Χάμον βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση στην καριέρα της, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να γράψει και ιστορία.

Η ομάδα του Κολοράντο, που αγωνίζεται στο NCAA, της έχει κάνει πρόταση να αναλάβει την ανδρική ομάδα ως πρώτη προπονήτρια και αυτό είναι ιστορικό γεγονός, αφού καμία άλλη γυναίκα δεν το έχει καταφέρει.

Τα πάντα είναι ανοιχτά ακόμα, αλλά αν τελικά πει το «ναι» η Χάμον δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ίδιαγράφει ιστορία, αφού όταν το 2014 ο Γκρεγκ Πόποβιτς το 2014 την πήρε ως βοηθό στο σταφ του, με πλήρη απασχόληση έγινε παράλληλα και η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε αυτό.

Το απίστευτο είναι ότι έγινε η πρώτη γυναίκα, όχι μόνο στο ΝΒΑ αλλά στα πέντε βασικά αθλήματα της βορείου Αμερικής.

Τα χρόνια περνούν, πολλά αλλάζουν, αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι ιστορικό και ακόμα και σήμερα αξίζει μια δεύτερη ματιά.

ΕΝΑ «ΝΑΙ» ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το να δεχθεί η Χάμον αυτή την θέση θα είναι κάτι το πρωτοποριακό, αφού καμία άλλη γυναίκα δεν έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση στην ιστορία του αθλήματος.

Υπάρχει ο μύθος, που παραδέχεται και η Πατ Σάμιτ, ότι της είχε γίνει πολλές φορές πρόταση να αναλάβει την ομάδα του Τενεσί, αλλά η διάσημη προπονήτρια γυναικείων ομάδων αρνήθηκε γιατί όπως έλεγε, «δεν ήθελα ο κόσμος να σκεφτεί ότι βλέπω την προπόνηση αντρών ως το βήμα παραπάνω».

Την προηγούμενη σεζόν η Χάμον είχε περάσει και πάλι συνέντευξη για να αναλάβει την γυναικεία ομάδα της Φλόριντα, ως πρώτη προπονήτρια, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Ο Άνταμ Σίλβερ στο ενδεχόμενο να βρεθεί γυναίκα ως πρώτη προπονήτρια στον «μαγικό» κόσμο απάντησε: «Είναι σίγουρα επιθυμία μας. Και πιστεύω ότι είναι χρέος μου να σιγουρέψω ότι θα συμβεί όσο το δυνατόν συντομότερα».

Στα 40 της η προπονήτρια των Σπερς είναι σίγουρα ίσως η μοναδική, αυτή την στιγμή, που βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για να πετύχει κάτι τέτοιο, αλλά το πόσο κοντά ή μακρυά είναι δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς με σιγουριά.

Να καταφέρει να γίνει κάποιος, οποιοσδήποτε, πρώτος προπονητής από βοηθός, είναι πάντα δύσκολο γι' αυτό και οι ευκαιρίες πρέπει να κυνηγιούνται.

Μάλλον κάπως έτσι σκέφτεται και η Χάμον και παίρνει τον χρόνο της για να λάβει τελικά αποφάσεις, που θα την φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό της.

Όπως αναφέρει το blog που δημοσίευσε η «Daily News», το παράδειγμα της μοιάζει αρκετά με αυτό του Πάτρικ Γιούιν, που ήταν 13 χρόνια βοηθός στο ΝΒΑ, έχασε την υπομονή του και αποφάσισε να δεχθεί τελικά την θέση στο κολέγιο του «Georgetown».

Κάπως έτσι φαντάζει και η περίπτωση της Χάμον. Άπαντες ψάχνουν την ευκαιρία για την πρώτη γραμμή του πάγκου στο ΝΒΑ, αλλά εύκολο δεν είναι.

Το κολεγιακό μπάσκετ δεν μοιάζει με το ΝΒΑ, έχει διαφορές και αυτά είναι πράγματα όπου ο καθένας που έχει μια ευκαιρία να κάνει το άλμα οφείλει να τις σκεφτεί. Επίσης το Κολοράντο δεν είναι στο υψηλότερο επίπεδο του πρωταθλήματος.

Αυτή την στιγμή όπως σχολιάζουν οι Αμερικανοί και όπως είναι τα δεδομένα, ίσως θα ήταν προτιμότερο να μείνει στο ΝΒΑ, από το να προσπαθήσει να χτίσει από την αρχή την ομάδα του Κολοράντο.

Η ομάδα που εργάζεται η Χάμον και οι άνθρωποι που είναι δίπλα της, αποτελούν από μόνα τους στοιχεία που γέρνουν την τελική απόφαση προς την μια μεριά και αυτή δεν είναι άλλη από την παραμονή στους Σπερς.

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

Το... χαρτί της στήριξης του Γκρεγκ Πόποβιτς είναι πολύ δυνατό. Στο παρελθόν έχει βοηθήσει πάρα πολλούς προπονητές που βρέθηκαν δίπλα του να πάρουν την θέση του πρώτου προπονητή στο ΝΒΑ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο προπονητικό τιμ βρίσκεται ο Μεσίνα, που μετρά θητεία στους παγκόσμιους πάγκους πάνω από 20 χρόνια, καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται στο Σαν Αντόνιο και ποια είναι τα δεδομένα για την Χάμον.

Μεγαλύτερη εμπειρία από εκείνη έχουν και τα άλλα δύο μέλη του τιμ με τον Μπορέγκο και τον Ουντόκα να έχουν κάνει ήδη τον κύκλο τους. Βέβαια και η Χάμον κατάφερε και οδήγησε ως πρώτη προπονήτρια την ομάδα των Σπερς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στο Summer League, που και πάλι ήταν κάτι το μοναδικό ως κατόρθωμα.

Το επόμενο λογικό βήμα για την 40χρονη πρώην παίκτρια είναι να γίνει η πρώτη βοηθός προπονητή. Αν θέλει τελικά να γίνει η πρώτη γυναίκα προπονήτρια στο ΝΒΑ θα πρέπει να κάνει υπομονή και να βλέπει τα πράγματα από ρεαλιστική σκοπιά για τις προοπτικές της.

Επίσης σίγουρα στην πορεία θα χρειαστεί έναν ιδιοκτήτη και έναν GM πρόθυμους να πάρουν το ρίσκο και να της δώσουν μια ευκαιρία, που δεν έχει δοθεί σε καμία στην ιστορία του ΝΒΑ.

Το Κολοράντο φαίνεται έτοιμο να κάνει ένα... μεγάλο βήμα για εκείνο, και το ερώτημα παραμένει αν η Χάμον είναι έτοιμη για μια ιστορική συγκυρία.

 

NBA Τελευταία Νέα