Mundobasket 2023, Βραζιλία - Λετονία 84-104: Το παραμύθι συνεχίζεται με πάρτι πρόκρισης! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Η Λετονία ήταν για άλλη μια φορά εντυπωσιακή και παίρνοντας «φωτιά» στο δεύτερο ημίχρονο νίκησε της Βραζιλία με 104-84 και πήρε τη πρόκριση για τα προημιτελικά του Mundobasket

Όνειρο... ζουν στη Λετονία και μην τους ξυπνάτε! Το... παραμύθι του Mundobasket για την ομάδα του Λούκα Μπάνκι συνεχίζεται. Και μάλιστα με εμφατικό τρόπο!

Οι Λετονοί όχι μόνο πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά το έκαναν και με τον πλέον πειστικό τρόπο. Αποδεικνύοντας ότι οι νίκες με Γαλλία και Ισπανία μόνο... τυχαίες δεν ήταν. Στον «τελικό» με την Βραζιλία πήραν «φωτιά» στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα και ένα... φαινομενικά ντέρμπι, μετατράπηκε σε πραγματικό πάρτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο ημίχρονο το επιμέρους σκορ ήταν 59-42 για τους Λετονούς οι οποίοι είχαν εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας με 22/33 δίποντα και 16/33 τρίποντα! Ο Γκρατζούλις που αγωνίζεται στην Τρέντο ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά έχοντας 24 πόντους με 9/12 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 5 ασίστ και 3 ριμπάουντ ενώ ο Ντάβις Μπέρτανς είχε άλλους 14 πόντους με 4/9 τρίποντα την ώρα που ο Αρτούρς Κούρουκς του Προμηθέα Πάτρας πρόσφερε τη δική του βοήθεια με 12 πόντους και 4/4 τρίποντα!

Το ματς: Βραζιλία - Λετονία

Ιδιαίτερα νευρικό και... αναγνωριστικό ήταν το παιχνίδι λίγο μετά το πρώτο τζάμπολ. Σαν να... φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Κάτι που αποτυπώθηκε, τόσο από το σκορ του δεκαλέπτου (20-22 η Λετονία) όσο και από τη γλώσσα των αριθμών καθώς επικρατούσε ισορροπία (9/17 δίποντα η Βραζιλία, 9/15 δίποντα η Λετονία, 1/4 τρίποντα η Βραζιλία, 2/3 τρίποντα η Λετονία). Ο Καμπόκλο ήταν το φόβητρο μέσα στη ρακέτα (8π., 4/5δίπ.) την ώρα που η ομάδα του Λούκα Μπάνκι είχε μοιράσει περισσότερο το σκοράρισμα.

Στην δεύτερη περίοδο οι Λετονοί άρχισαν να πατούν το πόδι στο γκάζι και δια χειρός Αντρέις Γκρατζούλις βρέθηκαν να προηγούνται με 10 πόντους (22-32) έχοντας ξεκινήσει με επιμέρους σκορ 10-2. Παρόλα αυτά η αντίδραση της «σελεσάο» ήταν άμεση γυρίζοντας την άμυνα σε «ζώνη»! Ντίας και Ντος Σάντος «απάντησαν» με δικό τους 10-2 για το 32-34) έχοντας αφήσει τη Λετονία χωρίς για δύο λεπτά. Μάλιστα οι δύο παίκτες της Βραζιλίας με δύο σερί τρίποντα έφεραν το ματς στα ίσια (40-40 στο 18').

Το πρώτο μισό έφερε τη Λετονία (Γκρατζούλις 10π., 5/7δίπ.) μπροστά στο σκορ με 45-42 έχοντας στο σύνολο 12/20 δίποντα, 6/13 τρίποντα, 13 ριμπάουντ και 11 ασίστ, ενώ η Βραζιλία (Ντίας 13π., ντος Σάντος 10π.) 12/19 δίποντα, 5/16 τρίποντα, 18 ριμπάουντ και 11 ασίστ. Αν μη τι άλλο το παιχνίδι είχε πραγματικό χαρακτήρα ντέρμπι στο πρώτο ημίχρονο, με σημείο-κλειδί την άμεση «απάντηση» της Βραζιλίας όταν οι Λετονοί άνοιξαν την «ψαλίδα» της διαφοράς στο ξεκίνημα του β' δεκαλέπτου.

Όμως η 3η περίοδος ήταν η πιο «καυτή» για λογαριασμό της ομάδας του Λούκα Μπάνκι! Οι Λετονοί «πυροβολούσαν» δίχως σταματημό το καλάθι της Βραζιλίας, έτρεξαν και έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν επιμέρους 17-4 και να μετατρέψουν το «ρευστό» 57-60 σε 61-77! Ζάγκαρς και Μπέρτανς συμπαραστάθηκαν άξια στον τρομερό Γκρατζούλις και έφεραν την ομάδα του σε θέση ισχύος! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 3ο δεκάλεπτο η Λετονία σκόραρε 36 πόντους (!) και έγινε το μεγάλο αφεντικό του ματς. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων όχι μόνο δεν υπήρξε γυρισμός για τη Βραζιλία αλλά είδε την διαφορά να φτάνει στο +26 για τη Λετονία (98-72) στα μέσα της τελευταίας περιόδου.

Αυτό ήταν. Η Λετονία είχε φοβερό μομέντουμ στο ματς και μετέτρεψε το... ντέρμπι του πρώτου ημιχρόνου σε πραγματική γιορτή πρόκρισης!

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην 3η περίοδο οι Λετονοί πήραν... φωτιά στην επίθεση και ουσιαστικά «καθάρισαν» με την υπόθεση της νίκης έχοντας «φορτώσει» το καλάθι της Βραζιλίας με 36 πόντους.

MVP: Ο Αντρέις Γκρατζούλις ήταν εξαιρετικός από την αρχή έως και το τέλος του αγώνα έχοντας 24 πόντους με 9/12 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 2 τάπες.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Μπέρτανς και Κούρουκς είχαν 8/13 τρίποντα και ήταν από τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Λίγα πράγματα από τον Μαρσελίνιο Χουέρτας και τον Βίτορ Μπενίτε.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Φυσικά τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας της Λετονίας με 22/33 δίποντα και 16/33 τρίποντα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Και ύστερα σου λένε να μην πιστεύεις στα (μπασκετικά) παραμύθια. Γίνεται; Μόνο respect για την Λετονία και τίποτε άλλο. Xωρίς τον μεγάλο της ηγέτη. Με τον Νταϊρίς Μπέρτανς να τραυματίζεται στο Mundobasket. Και βρέθηκε στα προημιτελικά. Hats off!

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 42-45, 63-81, 84-104.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.