MundoBasket 2023, Ντόντσιτς: Ο απόλυτος σταρ που έχασε το δίκιο του!

MundoBasket 2023, Ντόντσιτς: Ο απόλυτος σταρ που έχασε το δίκιο του!

Δημήτρης Οικονόμου
Λούκα Ντόντσιτς MundoBasket
Ο Νο1 σούπερ σταρ του MundoBasket, Λούκα Ντόντσιτς κατάφερε με τον τρόπο που διαμαρτυρήθηκε στον προημιτελικό απέναντι στον Καναδά να... χάσει το δίκιο του. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Κάθε step back τρίποντο το διαδεχόταν μία διαμαρτυρία. Κάθε απόπειρα να πάει προς το καλάθι είχε ως φυσικό επακόλουθο σηκωμένα χέρια προς τους διαιτητές και μετά από ένα χαμένο σουτ οι φλέβες στον λαιμό του Λούκα Ντόντσιτς ήταν έτοιμες να τιναχτούν από το μένος για τα φάουλ που δεν έπαιρνε.

Ο Σλοβένος απέναντι στον Καναδά πραγματοποίησε ένα μοναδικό σόου. Και από τη στιγμή που αγωνιστικά ήταν πρακτικά αδύνατο να τα βάλει μόνος του με όλη τη σούπερ ομάδα των Καναδών, άρχισε να χάνει σταδιακά την προσοχή του και να στρέφεται σε κάθε εξωγενή παράγοντα που θεωρούσε πως στέκεται απέναντί του.

Από τους ανθρώπους της FIBA στους οποίους έκανε τη χειρονομία για... χρηματισμό των διαιτητών, μέχρι και μερικούς Αυστραλούς, οι οποίοι αποφάσισαν να του δείξουν το «Τ» από την εξέδρα. Όλα αυτά μέχρι να φτάσει τελικά να δει την άγουσα, μετά από δύο τεχνικές ποινές που είχαν ως αποδέκτη τις αμέτρητες διαμαρτυρίες του.

Ντόντσιτς, η απόλυτη... ατραξιόν του MundoBasket

Η Σλοβενία δε βρισκόταν για τις δύο πρώτες φάσεις στις Φιλιππίνες, κάτι που ίσως να στοίχισε από κάθε άποψη. Μία μέρα πριν τους προημιτελικούς, η προπόνηση της Σλοβενίας άνοιξε για τους δημοσιογράφους και ο όχλος στήθηκε ακριβώς κάτω από εκεί που ο Ντόντσιτς με τον Τσέμπασεκ έβαζαν τα... στοιχήματά τους.

Άπαντες έστρεψαν πάνω τους κινητά, κάμερες και ό,τι άλλο είχαν μαζί τους, λες και η υπόλοιπη ομάδα δεν είχε καν προπόνηση. Στο ξενοδοχείο της αποστολής βρέθηκε κόσμος να φωνάζει «Luka Luka» μήπως του τραβήξει την προσοχή. Οι Φιλιππινέζοι έχουν λατρεία με το NBA, σε βαθμό εξωφρενικό και η παρουσία του franchise player των Μάβερικς στη Mall of Asia Arena αποτέλεσε ατραξιόν.

Το γήπεδο γέμισε πρώτη φορά ασφυκτικά, παρόλο που η Team USA έχει δώσει ήδη έξι παιχνίδια στη Μανίλα. Χρειαζόταν απλώς να ακουμπήσει την μπάλα για να σηκώσει τους παρευρισκόμενους στο πόδι και αυτό δεν αποτελεί σχήμα υπερβολής, για όσους πανηγύριζαν μέχρι και τα lay-up του στην προθέρμανση.

Με όλον τον σεβασμό στον Άντονι Έντουαρντς, αλλά και στον υπερπαικταρά Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, αλλά ο Λούκα Ντόντσιτς είναι μακράν ο Νο1 σταρ του MundoBasket, αφού οι Αμερικανοί του πρώτου tier αλλά και οι Γιόκιτς, Γιάννης δε βρίσκονται στην πρωτεύουσα των Φιλιππινών.

Το δίκιο και το άδικο του Ντόντσιτς

Οι αντιδράσεις του Ντόντσιτς στην αναμέτρηση κόντρα στον Καναδά ξεπέρασαν το όριο. Αυτό είναι δεδομένο αδιαμφισβήτητο. Δε συμβαδίζει με το μέγεθός του η εικόνα της ανταλλαγής λόγων με την εξέδρα και οι κινήσεις χρηματισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το φινάλε του προημιτελικού, ανέφερε ότι οι διαιτητές είπαν σε συμπαίκτη του πως δε θα του δώσουν φάουλ επειδή διαμαρτύρεται. Ίσως με τις τόσες φορές που το έπραξε, να καθυστέρησε κιόλας η αποβολή του. Με τον τρόπο του ο Λούκα έχασε το δίκιο του. Οι Μπρουκς, Ντορτ και όποιος άλλος βρέθηκε στη σκυταλοδρομία του μαρκαρίσματος πάνω του έριξε... ξύλο, αρκετό για δύο ζωές.

Ωστόσο οι αντιδράσεις του, ακόμα και στο NBA, παραμένουν οι ίδιες. Όταν χάνει το μυαλό του θολώνει υπερβολικά και παρόλο που χθες η Σλοβενία τον χρειαζόταν για να βάλει σε τάξη τους συμπαίκτες του, αυτός φόρτωσε μεν το αντίπαλο καλάθι αλλά μετέδωσε και έξτρα εκνευρισμό. Μέχρι που άφησε κιόλας την ομάδα του να παλεύει... γυμνή για ανατροπή 10+ πόντων στο τελευταίο επτάλεπτο.

Αν ο Ντόντσιτς είχε καταφέρει να μείνει πιο ήρεμος θα μπορούσε ενδεχομένως στο δεύτερο μέρος να έπαιρνε και τα σφυρίγματα που ζητούσε επίμονα, χάνοντας μεταξύ άλλων με τη συμπεριφορά του το δίκιο του. Κατάφερε να γίνει λίγο παραπάνω νάρκισσος από όσο θα έπρεπε, ακόμα και αν ο ίδιος είναι ο απόλυτος σταρ της διοργάνωσης. Στις εναπομείνασες παραστάσεις του θα συνεχίσει να επικρατεί το αδιαχώρητο, όμως στα πιο αντικειμενικά μάτια των ουδετέρων, οι αντιδράσεις του αφαιρούν αρκετούς από τους πόντους γκλαμουριάς που εκπέμπει...

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA