MundoBasket 2023, Σερβία - Καναδάς 95-86: Μιλουτίνοφ και Μπογκντάνοβιτς τους... κατάπιαν και έφυγαν για τελικό

Δημήτρης Οικονόμου
Με φανταστική εμφάνιση και πρωταγωνιστές τους Μιλουτίνοφ, Μπογκντάνοβιτς, η Σερβία επικράτησε εμφατικά του Καναδά (95-86) και περιμένει αντίπαλο την Κυριακή για τον τελικό του MundoBasket. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Θέτοντας από το ξεκίνημα τις βάσεις, οι Σέρβοι ξέφυγαν και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Eπικρατώντας (95-86) με χαρακτηριστική άνεση του Καναδά πέτυχαν μία σπουδαία πρόκριση και έκλεισαν θέση στον τελικό του MundoBasket 2023. Σε μεγάλη βραδιά οι Μπογκντάνοβιτς, Μιλουτίνοφ, με τρομερές βοήθειες από Γκούντουριτς και Αβράμοβιτς και φυσικά τον Ντόμπριτς που έπιασε από νωρίς τον Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ για να του κάνει δύσκολη τη ζωή.

Τα προβλήματα με φάουλ για τον Καναδά άφησαν αρκετή ώρα έξω βασικούς παίκτες του rotation, με τους Σέρβους να μη χάνουν σε κανένα σημείο τη συγκέντρωσή τους. Ο Μιλουτίνοφ ολοκλήρωσε με 16 και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Μπογκντάνοβιτς σταμάτησε στους 23!

Ο αγώνας: Σερβία - Καναδάς

Από πολύ νωρίς οι Σέρβοι έδειξαν τις διαθέσεις τους, με τον Ντόμπριτς να πέφτει πάνω στον Σέι Γκίλτζιους Αλεξάντερ και να τον κρατά σε πολύ χαμηλή παραγωγικότητα. Ο Μπογκντάνοβιτς έπιασε νωρίς δουλειά για το 8-1 (2') και οι Σέρβοι συνέχισαν με 4/7 τρίποντα, έχοντας παράλληλα φορτώσει φάουλ τους Καναδούς. Με το δεύτερο rotation και ειδικά τον Αβράμοβιτς να πραγματοποιεί ξανά εξαιρετική δουλειά, η διαφορά πήγε στους 8 (21-13, 8').

Διαφορά μάλιστα που συντηρήθηκε, αφού η ομάδα του Πέσιτς ήταν κυρίαρχη όταν ο Σέι Γκίλτζιους βγήκε εκτός με δύο φάουλ. Μάλιστα με τον Μπρουκς επίσης εκτός, ο Μπογκντάνοβιτς συνέχισε το πάρτι (15 στο ημίχρονο) ενώ έξι συνεχόμενοι πόντοι του Μιλουτίνοφ διαμόρφωσαν το 45-35 (18'), με τους Βαλκάνιους να φτάνους ως και το +15, προτού το κάρφωμα του Μπάρετ γράψει το 52-39 (20').

Τα νέα για τον Καναδά ήταν για λίγο χαρμόσυνα με τα δύο τρίποντα του Ντίλον Μπρουκς, αλλά ο ίδιος έκανε το τέταρτο φάουλ και η Σερβία διατήρησε το +10 (55-45). Ο Σέι και ο Αλεξάντερ-Γουόκερ πάλεψαν με μεγάλα σουτ να κρατήσουν τον Καναδά στη διεκδίκηση (65-58, 27'), όμως ο Ντόμπριτς από την αντίπερα όχθη συνέχισε να κάνει σπουδαία πράγματα στις δύο πλευρές του παρκέ, όπως και ο Μιλουτίνοφ. Εν τέλει ο Γκούντουριτς ήταν το αντίπαλον δέος του SGA στο φινάλε του 3ου δεκαλέπτου, με τον Μαρίνκοβιτς να ευστοχεί για το 75-63.

Οι Καναδοί τα βρήκαν σκούρα στην πίεση του Αβράμοβιτς και έπρεπε να επιστρέψουν από το -17 στα τελευταία 9 λεπτά. Ο Μιλουτίνοφ συνδέθηκε ξανά (86-71, 34') και ο Μπογκντάνοβιτς διατήρησε τα διψήφια (88-76, 36') αρχικά και στη συνέχεια πέτυχε μεγάλο τρίποντο από τη γωνία (91-76), δείχνοντας σε όλους πως αυτό το ματς δε χάνεται για τους Σέρβους. Ένα κλέψιμο ακόμα για τον σούπερ σταρ των Σέρβων έκανε το 95-79 και το... πάρτι άρχισε 2'30'' πριν το φινάλε σε παρκέ και εξέδρες. Ο Φερνάντεθ πέταξε λευκή πετσέτα και οι Σέρβοι περιμένουν Αμερική ή Γερμανία στον τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 52-39, 75-63, 95-86

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο βάθος πάγκου των Σέρβων και το δεύτερο rotation που έδωσε πάρα πολλά με τους Αβράμοβιτς, Γκούντουριτς, μαζί με την ικανότητά τους να διαβάζουν τις καταστάσεις του παιχνιδιού και να φορτώσουν με φάουλ κομβικούς παίκτες του Καναδά. Φυσικά όλα αυτά με τους Μπογκντάνοβιτς, Μιλουτίνοφ να είναι εξαιρετικοί.

MVP: Ο απίθανος Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 23 πόντους (5/8 2π., 3/4 3π.), 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, μαζί με μερικά πολύ μεγάλα σουτ στα κρίσιμα.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο τρομερός Νίκολα Μιλουτίνοφ με 16 πόντους (6/6 2π.) και 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 λάθη, κυριάρχησε του Πάουελ στις προσωπικές μονομαχίες.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Μόλις 3 πόντους με 1/4 εντός παιδιάς και 4 φάουλ από τον Ντορτ σε σχεδόν 20 λεπτά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι Σέρβοι ολοκλήρωσαν με 27/38 (71%) δίποντα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Τους Σέρβους δεν τους ξεγράφεις ποτέ, διότι ξέρουν πώς και πότε να σε πιάσουν... κορόιδο. Οι Καναδοί είναι μια ομάδα με σούπερ ταλέντο και αθλητικά προσόντα, αλλά πιάστηκαν στη φάκα από νωρίς και με τα φάουλ δε βρήκαν ποτέ ρυθμό.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.