Ζαγκλής:«Τα Προολυμπιακά δεν θα μοιραστούν ανά τις ηπείρους, έχουμε ακόμη δρόμο για συμφωνία με τη EuroLeague»

Ζαγκλής

bet365

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, μίλησε από τη Μανίλα, τόσο για το Mundobasket 2023, όσο και για τα προολυμπιακά τουρνουά που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι. Επίσης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στο θέμα των νατουραλιζέ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΑΝΙΛΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ

Λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του Mundobasket 2023, ο ισχυρός άντρας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, τέθηκε στη διάθεση των ΜΜΕ, που βρίσκονται στη Μανίλα για να καλύψουν το μεγάλο γεγονός, ώστε να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα γύρω από το παγκόσμιο μπάσκετ.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν, ήταν το ενδεχόμενο αλλαγής του κανόνα των νατουραλιζέ, αλλά και για τον τόπο διεξαγωγής των Προολυμπιακών Τουρνουά του 2024 (2-7 Ιουλίου).

Η τοποθέτηση του Ανδρέα Ζαγκλή για τα Προολυμπιακά Τουρνουά

«Εξαρτάται από τους υποψηφίους και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι κανονισμοί δεν μας υποχρεώνουν να "απλώσουμε" τα τέσσερα τουρνουά. Σε επίπεδο πολιτικής θα ήταν καλό να τα "απλώσουμε" αν έχουμε υποψηφιότητες από αρκετές ηπείρους, αλλά πρώτα απ' όλα θα πρέπει να δούμε ποιες υποψηφιότητες έχουμε, όπως επίσης ποιες συνθήκες.

Είναι σημαντικό για μας να έχουμε υψηλού επιπέδου συνθήκες για τους παίκτες. Είναι κάτι που θα γίνει πολύ κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως καταλαβαίνετε. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΔΟΕ για τη συνεργασία στο κομμάτι της χρονικής στιγμής που διεξάγεται το Προολυμπιακό. Θα δούμε ποιες υποψηφιότητες θα έχουμε και ποιες συνθήκες θα διαμορφωθούν. Ξαναλέω, σε επίπεδο πολιτικής, θα ήταν καλό να μην γίνουν όλα τα τουρνουά σε μία ήπειρο, αλλά είναι κάτι που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Πρέπει να δούμε».

Τα Προολυμπιακά δεν 'πρέπει' να μοιραστούν σε κάθε ήπειρο. Εξαρτάται από τις υποψηφιόητες. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει wild-cards, οπότε δεν μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή σε ένα Προολυμπιακό τουρνουά, ζητώντας να το διοργανώσεις. Οι 24 ομάδες είναι καθορισμένες. Από μία επιχειρηματική σκοπιά, μπορείτε να μου πείτε ότι αυτό δεν είναι έξυπνο, όμως το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ξεκάθαρο.

Δίνουμε προτεραιότητα στο αγωνιστικό κομμάτι και όχι στο επιχειρηματικό. Δίνουμε έμφαση στο αγωνιστικό κομμάτι και όχι στις wild-cards και στις ομάδες που μπορούν να μπουν στη διοργάνωση από το 'παράθυρο'. Πρέπει να δούμε ποιες από τις 24 ομάδες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να διοργανώσουν τα τουρνουά. Το σοφό θα ήταν να μην γίνουν και τα τέσσερα τουρνουά σε μία ήπειρο. Η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τις αγωνιστικές συνθήκες, τα γήπεδα, την εμπειρία των παικτών, τις αποστάσεις από το αεροδρόμιο, όλα αυτά τα στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη.

Η απόφαση ανήκει στην επιτροπή. Αυτές είναι όμως οι παράμετροι που κοιτάμε. Δεν είναι κανόνας ότι πρέπει να διεξαχθούν σε διαφορετικές ηπείρους. Εγώ πιστεύω ότι για λόγους πολιτικής θα έπρεπε, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, αναφέρθηκε και στο θέμα των νατουραλιζέ, τονίζοντας πως δεν υπάρχει σκέψη να αυξηθεί ο αριθμός. Φυσικά αυτό επηρεάζει και την Ελλάδα, αφού θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μόνο έναν εκ των Γουόκαπ ή Ντόρσεϊ.

Η θέση του Ζαγκλή για τους νατουραλιζέ

«Η θέση μας είναι σαφής: ένας νατουραλιζέ για κάθε ομάδα και δεν βλέπω να αλλάζει. Δεύτερον, τα κριτήρια για να έχει δικαίωμα συμμετοχής κάποιος είναι ξεκάθαρα: αν έχεις διαβατήριο, είσαι διαθέσιμος. Αν το έχεις αποκτήσει μετά τα 16 σου, θα πρέπει να δούμε αν έχεις συγκεκριμένους δεσμούς με τη χώρα. Αν όχι, τότε υπάγεσαι στην κατηγορία των νατουραλιζέ. Έχουμε μια πολύ έμπειρη ομάδα που εξετάζει τις υποθέσεις αυτές και θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα το θέμα».

Επίσης, ο Ανδρέας Ζαγκλής μίλησε εκτενώς και για τις σχέσεις FIBA-EuroLeague, εξηγώντας το ζήτημα των παραθύρων, τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και το αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία.

Η τοποθέτηση του για τις σχέσεις FIBA-Euroleague

«Η FIBA ​​ήταν πολύ σαφής και συνεπής τα τελευταία 5 χρόνια ότι θέλει να εξαλείψει αυτές τις ημερολογιακές επικαλύψεις στο μπάσκετ ανδρών και γυναικών και ότι η είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε για να βρούμε μια λύση.

Είμαστε αυτοί που κάναμε το πρώτο βήμα πριν από δύο χρόνια λίγο πριν πετάξουμε στο Τόκιο. Είμαστε αυτοί που φέραμε το ΝΒΑ σε αυτή τη συζήτηση και αρχίσαμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση των συλλόγων και των πρωταθλημάτων μας.

Μην ξεχνάτε ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα επειδή το ζήτησαν οι σύλλογοί μας. Δεν χρησιμοποιήθηκε από τη FIBA ​​σε κανένα είδος διαπραγμάτευσης. Δεν παίρνουμε επιπόλαια τον ρόλο μας ως το διοικητικό όργανο του αθλήματος, κρατώντας τα χαρτιά μας πάνω μας για να τα ανταλλάξουμε με κάτι αργότερα.

Μας έχει δώσει μια διαφορετική θέση η συζήτηση με την EuroLeague. Οι σύλλογοι κατανοούν ότι θέλουμε να έχουν μια καλή και βιώσιμη επιχείρηση, αρκεί να υπάρχει σεβασμός.

Η συζήτηση τους τελευταίους 18 μήνες δεν ήταν συνεπής, επειδή υπήρχαν τρεις διαφορετικοί CEO. Στις αρχές του καλοκαιριού, είχαμε μια συνεχή συζήτηση για τις καλές συζητήσεις μου με τον Μάρσαλ Γκλικμαν και τις ακολούθησαν με τον Παούλιους Μοτιεγιούνας.

Είχαμε, πράγματι, εποικοδομητικές συζητήσεις και είδαμε ένα μικρό αλλά πρώτο πραγματικά ουσιαστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλύψουμε, αλλά είμαι πάντα αισιόδοξος γιατί ξέρω ότι τη νοοτροπία της FIBA.

Είμαι επίσης αισιόδοξος γιατί ξέρω ότι δεν είμαστε εδώ για να βλάψουμε τους συλλόγους και προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία. Οπότε, είμαι αισιόδοξος, αλλά φυσικά χρειάζονται δύο για να καταλήξουμε. Θα δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς που θα συμφωνήσουμε.

Αυτή τη σεζόν, θα αποφύγουμε την "κάλυψη» των ημερομηνιών, αφού έχουμε λάβει ένα εξαιρετικό μέτρο για αυτήν τη σεζόν μόνο για τη συγχώνευση των παραθύρων Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα μεγάλο παράθυρο τον Φεβρουάριο, που θα ωφελήσει τις εθνικές ομοσπονδίες και τους συλλόγους.

Είναι ο μόνος τρόπος να μεγαλώσει η πίτα. Και αν η πίτα γίνει μεγαλύτερη, οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από αυτήν θα είναι αυτοί που παίζουν πολλούς αγώνες. Με αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία προσεγγίζουμε αυτή τη συζήτηση. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, αλλά νομίζω ότι είναι εφικτό να βρούμε μια λύση».

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

 

Τελευταία Νέα